Asuuko minussakin Mikki Hiiri?

“Tulevaisuuden menestyjä osaa muun muassa turkin kieltä, ei jurnuta ja on valmis Mikki Hiiren urapolkuun.”

Niin kertoo Taloussanomat tämänaamuisessa artikkelissaan.

Kun kirjoitusta tarkastelee lähemmin, löytyy sieltä kuitenkin totuuden jyviä. Uskon, että työpaikoilla tarvitaan juurikin kokonaisuuden hallintaa sen sijaan, että jokainen keskittyisi vain omaan pieneen vastuualueeseensa. Kyky kommunikoida samanarvoisesti sekä esimiesten että alaisten kanssa kantaa pitemmälle kuin pomottaminen tai nöyristely. Itsetuntemusta tarvitsee jokainen ymmärtämään sen, mihin töihin voisi pystyä, missä voisi itseään kehittää ja mitä oikeastaan elämältä edes haluaa.

Artikkelissa kannustetaan esimerkiksi myös hankkimaan kokemusta ulkomailta, opiskelemaan muita kuin valtakieliä, ja hankkimaan perustiedot sosiaalisesta mediasta sekä tietoverkoista. Olen näissäkin asioissa hyvin samoilla linjoilla. Mikki Hiiren vaihteleva urapolkukin kuulostaa ainakin minun mielestäni lähinnä kannustavalta. On hyvä pysähtyä ainakin muutaman vuoden välein tarkistamaan oma tilanteensa ja suuntansa, ja jos ei ole tyytyväinen, voi vähitellen pyrkiä kohti uutta, kiinnostavampaa työtä tai vaikkapa opiskelupaikkaa.

Artikkelissa kuvatut tulevaisuuden menestyjän vaatimukset ovatkin mielestäni jo nykyisiä vaatimuksia monella työpaikalla. On siis lohduttavaa huomata, että ainakin Taloussanomien mukaan samoilla hyvillä ominaisuuksilla pärjää vielä tulevaisuudessakin.