Kalenterin jakaminen

Voit jakaa haluamasi kalenterin seuraavin tavoin:

Klikkaamalla ohjeessa olevia kuvia saat ne suuremmiksi.

Kalenterin siirtäminen omaan sähköiseen kalenteriin

Suosittelemme kalenterin siirtämistä Outlookiin, joka on yliopiston tuettu kalenteriohjelmisto. Huomioithan, että Optimessa tehdyt muutokset saattavat päivittyä kalenteriohjelmistoihin jopa vuorokauden viiveellä.

Opetuskalenterin siirto omaan kalenteriin suositellaan tehtäväksi Opetukseni-sivun kautta.  Opetus voidaan kuitenkin siirtää myös Optimen kautta.

Siirtäminen Optimesta Outlookiin tehdään seuraavasti (ohje englanninkielisen Outlookin pohjalta):

  1. Avaa sivun optime.helsinki.fi kalenterinäkymä, Oma aikatauluni on oletuksena valittuna.
  2. Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa Vie kalenteritiedot -painiketta:
    kalenterin-jakaminen-3

3. Kopioi avautuvan linkin teksti esim. klikkaamalla ctrl + c.

kalenterin-jakaminen-2

4. Siirry Outlookiiin ja mene Calendar-alavälilehdelle.

5. Avaa välilehti Home, klikkaa kohdasta Open Calendar ja valitse From Internet. Liitä avautuvaan ikkunaan Optimesta kopioimasi kalenterilinkki esim. klikkaamalla ctrl + v.

outlook calendar import

6. Tämän jälkeen aukeaa ikkuna, jossa kysytään: Add this Internet Calendar to Outlook and subscribe to updates? Valitse Advanced.

add internet calendar outlook

7. Avautuvassa ikkunassa voit määritellä nimen Optimesta tuotavalle kalenterille (esim. Oma opetus 2019-2020). Tärkeätä on ottaa ruksi pois kohdasta Update Limit, sillä muuten muutokset eivät päivity kalenteriisi. Kun kohdassa ei ole ruksia, kalenterisi päivittyy aina kun päivität tai avaat Outlookin.

advanced setting outlook

8. Klikattuasi OK ja seuraavaksi Yes siirtää Outlook kalenterin Optimesta. Lopputulos näyttää tältä:

Outlook-näkymä siirron jälkeen

Optimen kalenteri  löytyy nyt muiden kalenteriesi rinnalta. Sieltä sen voi siirtää omien kalenterien ryhmään ja laittaa kalenterit näkymään päällekkäin, jolloin saat kaikki menosi näkymään yhteen ja samaan näkymään. Outlookin kalenterin muokkaamiseen löydät ohjeita Helpdeskistä.

Kuinka saada Optimen kalenteri näkyviin puhelimessa?

Jotta Optimen kalenteri näkyy kännykässäsi, tulee sinun ottaa Office 365 -sähköposti käyttöön puhelimeesi. Ohjeet tähän löytyvät Helpdeskin sivuilta.

Kalenterin jakaminen linkkinä

Valitse ensin haluamasi kalenteri (ks. ohje kalenterinäkymän ominaisuudet) ja valitse kalenterista haluamasi ajanjakso (päivä, viikko tai kuukausi). Klikkaa oikeasta yläkulmasta löytyvää Linkitä tähän näkymään -painiketta. Tällainen ikkuna aukeaa:

Kalenterilinkitys

Kalenterilinkkiin tulee oletuksena kalenterissa valittuna oleva aikaväli, mutta voit halutessasi vaihtaa valinnan näyttämään aina kuluvan ajankohdan kalenterin.

Kopioi  linkki valitsemalla se ja esim. klikkaamalla ctrl + c.

Huom. Linkkiä ei voi jakaa oman aikataulun näkymään, sillä se on henkilökohtainen. Mikäli sinulla on tarve jakaa oma aikataulusi, luothan siitä pdf-tiedoston (ks. seuraava ohje).

Pdf-tiedoston luominen kalenterista

Voit tallentaa kalenterinäkymän pdf-muodossa ja halutessasi tulostaa sen.

Valitse ensin haluamasi kalenteri (ks. ohje kalenterinäkymän ominaisuudet) ja kalenterista haluamasi ajanjakso (päivä, viikko tai kuukausi). Klikkaa oikeasta yläkulmasta löytyvää Tulosta-painiketta, jolloin avautuu tällainen ikkuna:

Tulosta

Voit valita kalenteri- tai luettelomuotoisen näkymän. Suosittelemme käyttämään luettelomuotoista näkymää. Mikäli valitset kalenterinäkymän, voit valita haluamasi asetukset:

TulostusasetuksetValittuasi näkymän on sinulla selaimesta riippuen erilaisia mahdollisuuksia tallentaa tai avata Optimen tuottama pdf-tiedosto. Voit halutessasi myös tulostaa tiedoston.

Pdf-tiedoston luominen rakennuksen tai tilan viikkokalenterista (ns. ovenpielikalenteri)

Valitse ensin kalenterinäkymässä minkä tahansa tilan kalenteri ja viikko, jonka kalenterin haluat tulostaa. Klikkaa oikeasta yläreunasta löytyvää Tulosta-painiketta ja valitse avautuvassa ikkunassa ylin vaihtoehto Rakennuksen viikkotulostus:

rakennuksen viikkotulostus

Jos haluat valita tietyn rakennuksen kaikki tilat, klikkaa Rakennuksen valinta -painiketta ja etsi ja valitse haluamasi rakennus:

rakennuksen viikkotulostus 2a

Jos haluat valita tulostettavat tilat tila kerrallaan (esim. eri rakennuksissa olevia tiloja), klikkaa tyhjää hakukenttää Rakennuksen valinta – ja Tyhjennä -painikkeiden alla ja etsi ja valitse haluamasi tila:

rakennuksen viikkotulostus 2b

Mikäli haluat poistaa valitun tilan listalta, klikkaa nimen edessä olevaa ruksia (ks. kuva alla). Mikäli haluat poistaa kaikki valitut tilat, klikkaa Tyhjennä-painiketta.

Kun listalla on haluamasi tilat, klikkaa Tulosta-painiketta:

rakennuksen viikkotulostus 3

Tämän jälkeen avautuu pdf-tiedosto, jossa on valitsemiesi tilojen valitsemasi viikon aikataulut omissa kalentereissaan. Huomioithan, että mikäli valittuna oli useita tiloja, kestää tiedoston muodostuminen hetken. Voit tarpeen mukaan tallentaa ja/tai tulostaa tiedoston.

Sivun yläreunaan