Kalenterin jakaminen

Voit jakaa haluamasi kalenterin seuraavin tavoin:

Klikkaamalla sivulla olevia kuvia saat ne suuremmiksi.

Kalenterin siirtäminen sähköiseen kalenteriin

Suosittelemme kalenterin siirtämistä Outlookiin, joka on yliopiston tuettu kalenteriohjelmisto. Huomioithan, että Optimessa tehdyt muutokset saattavat päivittyä kalenteriohjelmistoihin jopa vuorokauden viiveellä.

Opetuskalenterin siirto omaan kalenteriin suositellaan tehtäväksi Opetukseni-sivun kautta.  Opetus voidaan kuitenkin siirtää myös Optimen kautta.  Tällöin on tärkeää tehdä siirto osoitteesta optime.helsinki.fi. Siirretyssä kalenterissa näkyvät noin kesäkuun loppuun asti meneillään olevan lukuvuoden tiedot ja noin heinäkuun alusta lähtien tulevan lukuvuoden tiedot. Mikäli siirron tekee kevätlukukausien aikana käytössä olevasta osoitteesta future.optime.helsinki.fi, toimii se oikein ainoastaan syyslukukauden ajan.

Siirtäminen Optimesta Outlookiin tehdään seuraavasti (ohje englanninkielisen Outlookin pohjalta):

  1. Avaa sivun optime.helsinki.fi kalenterinäkymä.
    • ”Oma aikatauluni” on oletuksena valittuna, joten mikäli haluat siirtää kalenteriin oman aikataulusi, ei sinun tarvitse muuttaa valintaa.
    • Mikäli et halua siirtää kalenteriisi omaa aikatauluasi vaan esim. tietyn opintojakson aikataulun, vaihda vasemmassa yläkulmasta ”oma aikatauluni” valinta ”opintojaksoksi”. Etsi ja valitse opintojakso, jonka aikataulun haluat siirtää kalenteriisi.
  2. Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa Vie kalenteritiedot -painiketta:
    Kuvassa näkyy Vie kalenteritiedot -painikkeen sijianti kalenterinäkymässä.

3. Kopioi avautuvan linkin teksti esim. klikkaamalla ctrl + c.

Kuvassa näkyy kalenterilinkin kopiointi-ikkuna.

4. Siirry Outlookiiin ja mene Calendar-alavälilehdelle.

5. Avaa välilehti Home, klikkaa kohdasta Open Calendar ja valitse From Internet. Liitä avautuvaan ikkunaan Optimesta kopioimasi kalenterilinkki esim. klikkaamalla ctrl + v.

Kuvassa näkyy kalenterin tuonnin painikkeen sijiainti Outlookissa.

6. Tämän jälkeen aukeaa ikkuna, jossa kysytään: Add this Internet Calendar to Outlook and subscribe to updates? Valitse Advanced.

Kuvassa näkyy edistyneiden asetusten painikkeen sijainti kalenterin lisäysikkunassa.

7. Avautuvassa ikkunassa voit määritellä nimen Optimesta tuotavalle kalenterille (esim. Oma opetus 2020-21). Tärkeätä on ottaa ruksi pois kohdasta Update Limit, sillä muuten muutokset eivät päivity kalenteriisi. Kun kohdassa ei ole ruksia, kalenterisi päivittyy aina kun päivität tai avaat Outlookin.

Kuvassa näkyy edistyneiden asetusten ikkuna ja muokattavien asetusten sijianti ikkunassa.

8. Klikattuasi OK ja seuraavaksi Yes siirtää Outlook kalenterin Optimesta. Lopputulos näyttää tältä:

Kuvassa näkyy Outlookin kalenterinäkymä lisäämisen jälkeen.

Optimen kalenteri  löytyy nyt muiden kalenteriesi rinnalta. Sieltä sen voi siirtää omien kalenterien ryhmään ja laittaa kalenterit näkymään päällekkäin, jolloin saat kaikki menosi näkymään yhteen ja samaan näkymään. Outlookin kalenterin muokkaamiseen löydät ohjeita Helpdeskin sivuilta.

Kuinka saada Optimen kalenteri näkyviin puhelimessa?

Jotta Optimen kalenteri näkyy kännykässäsi, tulee sinun ottaa Office 365 -sähköposti käyttöön puhelimeesi. Ohjeet tähän löytyvät Helpdeskin sivuilta.

 

Kalenterin jakaminen linkkinä

Valitse ensin haluamasi kalenteri. Tarkemmat ohjeet kalenterin valintaan löydät ohjesivulta Kalenterinäkymän ominaisuudet. Valitse sitten kalenterista haluamasi ajanjakso (päivä, viikko tai kuukausi). Klikkaa oikeasta yläkulmasta löytyvää Linkitä tähän näkymään -painiketta.

Kuvassa näkyy Linkitä tähän näkymään -ponnahdusikkuna.

Kalenterilinkkiin tulee oletuksena kalenterissa valittuna oleva aikaväli, mutta voit halutessasi vaihtaa valinnan näyttämään aina kuluvan ajankohdan kalenterin.

Kopioi  linkki valitsemalla se ja esim. klikkaamalla ctrl + c.

Huom. Linkkiä ei voi jakaa oman aikataulun näkymään, sillä se on henkilökohtainen. Mikäli sinulla on tarve jakaa oma aikataulusi, luothan siitä pdf-tiedoston (ks. seuraava ohje).

Pdf-tiedoston luominen kalenterista

Voit tallentaa kalenterinäkymän pdf-muodossa ja halutessasi tulostaa sen.

Valitse ensin haluamasi kalenteri. Tarkemmat ohjeet kalenterin valintaan löydät ohjesivulta Kalenterinäkymän ominaisuudet. Valitse sitten kalenterista haluamasi ajanjakso (päivä, viikko tai kuukausi). Klikkaa oikeasta yläkulmasta löytyvää Tulosta-painiketta.

Kuvassa näkyy Tulostusasetukset-ikkuna.

Voit valita kalenteri- tai luettelomuotoisen näkymän. Suosittelemme käyttämään luettelomuotoista näkymää. Mikäli valitset kalenterinäkymän, voit valita haluamasi asetukset.

Kuvassa näkyy kalenterimuotoisen tulosteen Tulostusasetukset-ikkuna.Valittuasi näkymän on sinulla selaimesta riippuen erilaisia mahdollisuuksia tallentaa tai avata Optimen tuottama pdf-tiedosto. Voit halutessasi myös tulostaa tiedoston.

 

Pdf-tiedoston luominen rakennuksen tai tilan viikkokalenterista (ns. ovenpielikalenteri)

Valitse ensin kalenterinäkymässä minkä tahansa tilan kalenteri ja viikko, jonka kalenterin haluat tulostaa. Klikkaa oikeasta yläreunasta löytyvää Tulosta-painiketta ja valitse avautuvassa ikkunassa ylin vaihtoehto Rakennuksen viikkotulostus.

Kuvassa näkyy tilan kalenterin Tulostusasetukset-ikkuna.

Jos haluat valita tietyn rakennuksen kaikki tilat, klikkaa Rakennuksen valinta -painiketta ja etsi ja valitse haluamasi rakennus.

Kuvassa näkyy rakennuksen valinta Tulostusasetukset-ikkunassa.

Jos haluat valita tulostettavat tilat tila kerrallaan (esim. eri rakennuksissa olevia tiloja), klikkaa tyhjää hakukenttää Rakennuksen valinta – ja Tyhjennä -painikkeiden alla ja etsi ja valitse haluamasi tila.

Kuvassa näkyy tilojen valinta yksittäin Tulostusasetukset-ikkunassa.

Mikäli haluat poistaa valitun tilan listalta, klikkaa nimen edessä olevaa ruksia (ks. kuva alla). Mikäli haluat poistaa kaikki valitut tilat, klikkaa Tyhjennä-painiketta.

Kun listalla on haluamasi tilat, klikkaa Tulosta-painiketta.

Kuvassa näkyy yksittäisiä tiloja valittuna Tulostusasetukset-ikkunassa.

Tämän jälkeen avautuu pdf-tiedosto, jossa on valitsemiesi tilojen valitsemasi viikon aikataulut omissa kalentereissaan. Huomioithan, että mikäli valittuna oli useita tiloja, kestää tiedoston muodostuminen pidempään. Voit tarpeen mukaan tallentaa ja/tai tulostaa tiedoston.

Sivun yläreunaan