Kalenterinäkymän ominaisuudet

Klikkaamalla sivulla olevia kuvia saat ne suuremmiksi.

Kalenterinäkymän valitseminen

Kalenterinäkymän vasemmassa reunassa olevasta alasvetovalikosta voit valita haluamasi kalenterin näkyville. Oletuksena näkymässä on valittuna Oma aikatauluni.

Kuvassa näkyy esimerkki Optimen kalenterinäkymästä.

Voit tarkastella:
1. Omaa opetusaikatauluasi

Kalenterissa näkyy opetus, jolle sinut on laitettu Optimessa opettajaksi.

Katso lisää vinkkejä kalenterin selailuun sivun lopusta

2. Yhdessä tai useammassa tilassa järjestettävää opetusta ja muita tilavarauksia
  1. Valitse vasemmalta alasvetovalikosta ”Tila” (ks. kuva alla).
  2.  Klikkaa hakukenttää ja kirjoita siihen hakemasi tila.
  3. Odota, että Optime löytää tilan ja klikkaa sen nimeä.

Kuvassa näkyy esimerkki tilan hakemisesta Optimen kalenterinäkymässä.

Suosittelemme, että tarkastelet yhden tilan kalenteria kerrallaan. Jos kuitenkin haluat katsella useamman tilan varauksia samassa näkymässä, toimi näin:

  1. Klikkaa hakukentän oikealla puolella olevaa kuvaketta (ks. kuva yllä). Valintaikkuna aukeaa:Kuvassa näkyy usean tilan samanaikaisen valinnan valintaikkuna.
  2. Kirjoita ikkunan hakukenttään etsimäsi tila. Odota, että Optime löytää tilan, klikkaa sen nimeä ja sen jälkeen Lisää-painiketta.
  3. Toistamalla edellistä vaihetta voit valita useampia tiloja (enintään kymmenen).
  4. Klikkaa lopuksi Valitse-painiketta, jolloin pääset tarkastelemaan valitsemiesi tilojen kalentereita samassa näkymässä.
3. Yhdessä tai useammassa rakennuksessa järjestettävää opetusta ja muita tilavarauksia

Valitse vasemmalta alasvetovalikosta ”Rakennus” ja toimi kuten kohdassa 2 tilaa valitessa. Suosittelemme, että tarkastelet yhden rakennuksen kalenteria kerrallaan.

4. Vuosikurssin opetusta

Suurimmalle osasta koulutusohjelmia on luotu ns. vuosikursseja, joiden mukaan voi katsella opetusta, johon tietty opiskelijaryhmä (esim. ensimmäisen vuoden opiskelijat) osallistuu.

Pääset katsomaan vuosikurssien opetusta valitsemalla vasemmalta alasvetovalikosta ”Vuosikurssi” ja toimimalla kuten kohdassa 2 tilaa valitessa. Voit katsella vain yhden vuosikurssin opetusta kerrallaan. 

Jos vuosikurssiin on kiinnitetty kursseja (Portalissa opintojakso) ns. eri tasoilla, näyttää Optime oletuksena kaikkien tasojen opetuksen. Voit halutessasi valita katseltavaksi eri tasoja vuosikurssin nimen perässä olevasta pudotusvalikosta.

Kuvasta näet mistä vuosikurssien tasojen pudotusvalikko löytyy.

5. Yhden tai useamman kurssin opetusta

Näet yhteen tai useampaan kurssiin (Portalissa opintojakso, Oodissa opetustapahtuma, Sisussa toteutus) liittyvän opetuksen, kun valitset vasemmalta alasvetovalikosta ”Opintojakso” ja toimit kuten kohdassa 2 tilaa valitessa.

6. Yhden tai useamman koulutusohjelman tai yksikön opetusta

Valitse vasemmalta alasvetovalikosta ”Yksikkö” ja toimi kuten kohdassa 2 tilaa valitessa.

Huom. Listalta löytyy koulutusohjelmien lisäksi mm. tiedekuntia ja osastoja. Opetuksen järjestävä yksikkö on sama kuin Oodissa ilmoitettu yksikkö.

7. Yhden tai useamman opiskelijaryhmän opetusta

Joissakin koulutusohjelmissa on luotu ns. opiskelijaryhmiä, joiden mukaan voi katsella opetusta, johon tietty opiskelijaryhmä osallistuu.

Pääset katsomaan vuosikurssien opetusta valitsemalla vasemmalta alasvetovalikosta ”Opiskelijaryhmä” ja toimimalla kuten kohdassa 2 tilaa valitessa.

Kalenterin toiminnallisuudet

Kalenterissa näkyy tapahtumasta kurssin ja opetuskerran nimet, ajankohta, varattu tila ja opettaja. Kaikki tiedot eivät kuitenkaan aina mahdu näkymään, mutta voit saada ne näkyviin kahdella tavalla:

  1. Viemällä hiiren kalenterissa näkyvän tapahtuman päälle, jolloin sen viereen avautuu ikkuna:

Kuvassa näkyy esimerkki kalenteritapahtuman tarkemmat tiedot näyttävästä ponnahdusruudusta.

2. Klikkaamalla tapahtumaa, jolloin erillinen tietoikkuna aukeaa:

Kuvassa näkyy esimerkki kalenteritapahtuman tarkat tiedot näyttävästä ponnahdusikkunasta.

Klikkaamalla erillisessä tietoikkunassa olevaa kurssin nimeä pääset tarkastelemaan kyseisen kurssin kalenteria.

Vinkkejä kalenterin käyttöön

Alla olevaan kuvaan punaisella merkittyjen kohtien 1-5 vinkit löytyvät kuvan alta.

Kuvassa näkyy alla lueteltujen vinkkien sijiainti kalenterinäkymässä.

1. Oletuksena on, että kalenterissa näkyy meneillään olevan viikon opetus. Voit valita, haluatko tarkastella kalenterin tietoja päivä-, viikko- vai kuukausitasolla. Valintapainikkeet löytyvät näkymän oikeasta reunasta.

2. Pääset selaamaan kalenterin päiviä, viikkoja ja kuukausia eteenpäin Tänään-sanan viereisillä nuolikuvakkeilla. Voit palata meneillä olevaan päivään, viikkoon tai kuukauteen klikkaamalla Tänään-painiketta.

3. Saat Optimen viikkonumerot näkyville klikkaamalla Valitse viikko -painiketta, jolloin voit siirtyä tiettyyn viikkoon klikkaamalla viikkonumeroa.  Huom. Optimen viikot eivät vastaa kalenteriviikkoja, vaan Optimessa viikko 1 on lukuvuoden ensimmäinen viikko eli heinä-elokuun vaihteessa alkava viikko. Katso Optime-viikkojen ja kalenteriviikkojen vastaavuustaulukko ohjesivulta Sanastoa ja viikkotaulukko.

4. Klikkaamalla päivämäärää avautuu kalenteri-ikkuna, josta pääset valitsemaan minkä ajankohdan kalenteria haluat tarkastella.

5. Oletuksena on, että näkyvissä oleva opetus on väritetty kurssin (opintojakso) mukaan. Opintojakso-painiketta klikkaamalla saat muutettua värityksen esimerkiksi tilan tai tapahtuman tyypin (esim. luennot, harjoitusryhmä) mukaiseksi. Valitsemalla tietyn tilan tai tapahtumatyypin saat korostettua sen tapahtumat kalenterista. Huom. Mikäli selaat kalenteria eteenpäin, huomioithan, että värit saattavat vaihtua.

Sivun yläreunaan