Opettajan kyselylomakkeeseen vastaaminen

Alla olevilla linkeillä pääset hyppäämään kyseiseen kohtaan tällä sivulla.

Klikkaamalla sivulla olevia kuvia saat ne suuremmiksi.

Lomakkeen vastaanotto ja avaaminen

Pääset vastaamaan esteellisiä opetusaikoja ja -tiloja ja mieluisia opetusaikoja koskevaan kyselylomakkeeseen, mikäli lukujärjestyssuunnittelija on luonut sinulle Optimessa lomakkeen. Saat luodusta lomakkeesta sähköpostin sillä kielellä, jonka lukujärjestyssuunnittelija on valinnut, mutta Optimen etusivulla voit vaihtaa lomakkeen kieleksi suomen, ruotsin tai englannin.

Mikäli et ole vastannut lomakkeeseen annettuun määräaikaan mennessä, saattaa lukujärjestyssuunnittelija lähettää sinulle Optimen kautta muistutusviestin.

Jos tiedät, ettei sinulla ole tulevana lukuvuonna lainkaan opetusta, voit jättää vastaamatta kyselyyn. Jos taas sinulle on jostain syystä luotu useampia lomakkeita, riittää, että vastaat kerran.

Voit aloittaa vastaamisen klikkaamalla saamasi sähköpostin linkkiä, joka vie suoraan lomakkeelle.

Kuvassa näkyy esimerkki sähköpostiviestistä, joka opettajalle lähetetään Optimesta, kun lomake on luotu.Vaihtoehtoisesti voit kirjautua Optimen etusivulle, jossa on ilmoitus luodusta lomakkeesta.Kuvassa näkyy esimerkki Optimen etusivulla näkyvästä ilmoituksesta, jonka kautta pääsee vastaamaan kyselylomakkeeseen.

Kirjautuessa käytetään molemmissa tapauksissa yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Optimen etusivulla ja kyselylomakkeella näet tarkemmin, kuka lomakkeen on luonut. Voit olla ko. henkilöön yhteydessä, mikäli sinulla on lomakkeesta kysyttävää.

Lomakkeen kysymyksiin vastaaminen

Lomakkeella kysytään mahdollisia esteitäsi opetusaikojen ja -tilojen suhteen sekä mieluisimpia opetusaikoja.  Lomakkeella saatetaan kysyä myös lukujärjestyssuunnittelijan luomia vapaamuotoisia kysymyksiä.

Kuvassa näkyy lomakkeen kysymykset.Ennen kuin voit lähettää vastauksesi, tulee sinun vastata kaikkiin lomakkeelle valittuihin kysymyksiin. Kysymyksissä on vaihtoehto ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”, jota voit käyttää niissä kysymyksissä, joihin et halua vastata mitään erityistä.

1. Esteelliset opetusajat

Kuvassa näkyy lomakkeen Esteelliset opetusajat -osio.Tässä pääset kertomaan, mitkä päivämäärät, kellonajat ja/tai viikonpäivät eivät lainkaan sovi sinulle opetukseen. Vain arkipäivinä klo 8–20 välisenä aikana olevat esteet tulee ilmoittaa.

Huomioithan, että tällä lomakkeella ilmoittamasi aikaesteet koskevat kaikkea opetustasi kandi-, maisteri- ja tohtoriohjelmissa. Myös Kielikeskuksen ja Avoimen yliopiston opetus suunnitellaan Optimessa.

Mikäli sinulla ei ole esteellisiä opetusaikoja, klikkaa painiketta ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”.

Mikäli sinulla on esteellisiä opetusaikoja, klikkaa sinistä Lisää-painiketta. Aikojen valintaikkuna aukeaa.Kuvassa näkyy aikojen valintaikkuna.Näkymässä voit syöttää yksittäisiä päivämääriä, päivämäärävälejä, viikonpäiviä tai kellonaikoja. Lisäksi näiden yhdistelmät ovat mahdollisia, kunhan ne ovat loogisia. Esimerkiksi samaan yhdistelmään ei voi syöttää päivämääräväliksi ma 17.2. – to 20.2. ja lisäksi valita viikonpäivää pe, sillä kyseisellä aikavälillä ei ole perjantaita. Tällöin ohjelma ilmoittaa, että valitsemasi yhdistelmä ei ole mahdollinen. Samaan yhdistelmään voit kuitenkin syöttää päivämääräväliksi esimerkiksi 17.2. – 20.2. ja kellonajat 8.00–12.00, jolloin kertoisit, ettet pysty opettamaan valittuina päivinä aamupäivisin.Kuvassa näkyy esimerkin mukaisesti syötetty aikayhdistelmä.Esteellisten opetusaikojen kysymykseen voit syöttää monta erillistä valintaa palaamalla näkymään uudelleen. Voit syöttää esim. ensin esteellisen päivämäärävälin  (esim. 12.11.–15.11.), klikata ikkunan Lisää-painiketta, avata ikkunan uudelleen klikkaamalla perussivun Lisää-painiketta ja syöttää sitten esteellisen opetusajan (esim. klo 18.00–20.00).

Voit muokata tekemiäsi valintoja klikkaamalla haluamasi rivin oikeassa reunassa olevaa kynä-kuvaketta. Voit poistaa valintoja viereisestä x-kuvakkeesta.

Kuvassa näkyy muokkaus- ja poisto-kuvakkeiden sijiainti Esteelliset opetusajat -osiossa.Sivun alareunassa on kenttä vapaaehtoisille lisätiedoille. Aikaesteiden syitä ei tarvitse ilmoittaa.

Kun olet syöttänyt kaikki esteelliset opetusaikasi, klikkaa Tallenna-painiketta.

2. Opetusaikatoiveet

Tässä voit kertoa, mitä opetusaikoja toivoisit erityisesti suosittavan oman opetuksesi sijoittelussa. Huomioithan kuitenkin, että näiden opetusaikatoiveiden toteuttaminen ei ole aina mahdollista, koska myös mm. opiskelijoiden opintopolut ja opetustilojen saatavuus vaikuttavat aikatauluihin. Jos sinulla on aikoja, jolloin et missään tapauksessa pysty opettamaan, ilmoitathan ne kysymyksen ”Esteelliset opetusajat” kohdalla.Kuvassa näkyy Opetusaikatoiveet-osio.Merkitse kalenteriin ajat, jotka sopivat sinulle erityisen hyvin. Voit valita ajan klikkaamalla ja laajentaa tai pienentää sitä vetämällä alareunasta. Valintoja voit poistaa klikkaamalla. Kun olet syöttänyt kaikki mieluisimmat opetusaikasi, klikkaa Tallenna-painiketta.

Mikäli sinulla ei ole tiettyjä aikoja, joita toivoisit erityisesti suosittavan, klikkaa painiketta ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”.

3. Vältettävät opetustilat

Tämän kysymyksen kohdalla voit määrittää, missä tiloissa et pysty opettamaan (sillä kampuksella/niillä kampuksilla, joille opetuksesi yleensä sijoittuu). Etsi tila Opetustilat-kentässä (rajaa hakua tarvittaessa valitsemalla ensin alue (ts. kampus) ja/tai rakennus) ja klikkaamalla Lisää-painiketta.

Kuvassa näkyy Vältettävät opetustilat -osio.Ilmoitathan tällä lomakkeella vain kaikkea opetustasi koskevat tilaesteet. Jos sinulla on yksittäistä kurssia koskevia tilavaatimuksia tai -toiveita, kerro niistä opetusohjelmakyselyssä.

Sivun alareunan kenttään voit halutessasi kirjoittaa lisätietoja. Huomioithan, että tilaesteiden syitä ei tarvitse ilmoittaa.

Kun olet lisännyt kaikki esteelliset tilat, klikkaa Tallenna-painiketta.

Koska esimiehesi tulee työturvallisuuden, -suojelun ja töiden järjestämisen takia tietää, jos et voi työskennellä tietyissä työtiloissa, laitathan Optimessa tehtävän ilmoituksen lisäksi tiedon esteellisistä tiloista myös esimiehellesi.

Mikäli sinulla ei ole syitä välttää tiettyä tilaa, klikkaa painiketta ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”.

Q. Vapaamuotoiset kysymykset

Sinulta saatetaan kysyä vapaamuotoisia, valinnaisia kysymyksiä, joiden kysymisen lukujärjestyssuunnittelija on nähnyt tarpeelliseksi opetusta suunnitellessaan. Vastaamisen jälkeen muista klikata vasemmalta sinistä Tallenna-painiketta, jotta pääset etenemään.Kuvassa näkyy esimerkki vapaamuotoisesta kysymyksestä.

Lomakkeen lähettäminen

Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, joita sinulta on kysytty, lomakkeen etusivun Tallenna-painike muuttuu Lähetä-painikkeeksi ja voit lähettää vastauksesi lukujärjestyssuunnittelijan tarkasteltaviksi.Kuvassa näkyy Lähetä-painikkeeksi muuttunut painike.Seuraavassa luvussa kuvataan prosessia tästä eteenpäin.

Lomakkeen vahvistaminen ja muokkaus

Kun olet täyttänyt ja lähettänyt lomakkeen, saat sähköpostiisi tästä viestin kielellä, jolla olit kirjautuneena Optimeen. Viestissä olevasta linkistä pääset muokkaamaan vastauksiasi niin kauan, kun niitä ei ole vahvistettu.

Huomioithan, että kun vastauksesi on lopulta vahvistettu, pääset katsomaan niitä enää sähköpostiviestien kautta. Säilytä siis Optimesta tulleet sähköpostit, jos haluat tarkastella vastauksiasi myöhempänä ajankohtana.Kuvassa näkyy lomakkeen lähettämisen jälkeen tuleva viesti.Tämän jälkeen lukujärjestyssuunnittelija voi tarkastella vastauksiasi. Mikäli kaikkiin kenttiin on vastattu ohjeen mukaan, suunnittelija vahvistaa lomakkeesi sellaisenaan, jolloin esteistäsi ja toiveistasi syntyy Optimen tietokantaan ehtoja, jotka huomioidaan opetuksen suunnittelussa.

Tarvittaessa lukujärjestyssuunnittelija saattaa myös lähettää lomakkeen sinulle uudelleen muokattavaksi kommenttisaatteella varustettuna. Saat asiasta sähköpostin, jossa on suunnittelijan antamat kommentit sekä linkki, josta pääset takaisin lomakkeelle muokkaamaan vastauksiasi.

Kuvassa näkyy muokattavaksi palautetun lomakkeen myötä tuleva viesti.Muokattuasi vastauksiasi voit lähettää lomakkeen takaisin lukujärjestyssuunnittelijalle.

Kun lukujärjestyssuunnittelija vahvistaa vastauksesi, saat siitä vahvistussähköpostin.

Kuvassa näkyy lomakkeen hyväksymisen jälkeen tuleva vahvistusviesti.Viestissä olevasta linkistä pääset tarkastelemaan vastauksiasi. Huomioithan, ettet voi enää tässä vaiheessa muokata vastauksiasi.

Lomakkeelta näet, kuka lukujärjestyssuunnittelija on lähettänyt sen sinulle, joten voit olla häneen tarvittaessa yhteydessä, mikäli esimerkiksi ilmoittamasi este poistuu tai sinulle tulee uusi este.

Sivun yläreunaan