Aika

Eventin ajan lisääminen ja muokkaminen
Opiskelijoille ja opettajille näkyvän eventin ajan määrittäminen
Eventin ajan poistaminen (unschedulointi)

Ensisijaisesti yliopistolla käytetään Optimen automaattisijoittelua sopivien opetusaikojen löytämiseksi. Automaattisijoittelu toimii sille asetettujen ehtojen perusteella, joten mikäli automaattisijoittelun tarjoama aika ei ole sopiva, on suositeltavaa ensin tarkistaa asetetut ehdot ja kokeilla tarvittaessa uudestaan automaattista sijoittelua.

Joskus eventin ajalle on kuitenkin vain yksi vaihtoehto tai asetettua aikaa on tarpeen muokata. Eventin ajan voi lisätä ja aikaa voi muokata sekä Editor- että Timetable-näkymässä.

Huom.! Mikäli haluat etsiä ajoittamattoman eventin Timetable-näkymässä, löydät sen oikean reunan keskimmäisen pikkuikkunan kautta kun sinulla on valittuna joko All Events tai Events Unscheduled.

Eventin ajan lisääminen ja muokkaaminen

Etsi haluamasi event ja aktivoi se klikkaamalla sitä.

kuva ajoittamaton event

Edit Details -välilehdellä voit lisätä ja muuttaa eventin viikkoja (Week Range), alkamisaikaa (TimeSlot) ja kestoa (Duration). Tallenna tekemäsi muutokset valitsemalla Commit Changes.

Mikäli eventin ajalle on asetettu ehtoja ja asetat manuaalisesti ajan näiden ehtojen vastaisesti, varoittaa Optime tästä. Halutessasi voit käydä poistamassa tarpeettomia varoituksia aiheuttavat ehdot.

Huom! Muistathan, että Optimen event tarkoittaa samana viikonpäivänä ja kellonaikana toistuvaa opetusaikaa. Jos siis vain osan luennoista aika muuttuu, tulee sinun luoda uusi event.

Opiskelijoille ja opettajille näkyvän eventin ajan määrittäminen

Optimessa eventien ajoitukset alkavat ja päättyvät aina tasatunnein. Näin ollen jos aika (Timeslot) on esimerkiksi 10:00 ja kesto (Duration) 120 min, on tilavaraus klo 10.00–12.00. Opetuksen kesto on tässä tapauksessa yleisimmin kuitenkin klo 10.15–11.45. Tämä saadaan näkyviin Oodiin ja Sisuun lisäämällä Student and teacher start offset ja Student and teacher end offset -kenttiin luku 15, joka onkin Optimessa oletusasetuksena. Voit tarkastella ja tarvittaessa muokata näitä kenttiä seuraavasti.

Valitse Other Fields -välilehti.

Kuva, jossa näkyy Other Fields -välilehti ja offset-kenttien sijainti näytöllä.

Mikäli haluat muokata oletuksena asetettua aikaa (molemmissa kentissä 15, kuten kuvassa), voit muuttaa kenttien arvoja. Mikäli haluat, että Oodiin/Sisuun tulee näkyviin esim. klo 10.15–12.00, jätä start offset -kenttään 15, mutta syötä end offset -kenttään nolla. Muista klikata lopuksi Commit Changes.

Yhteenveto offset-arvoista:

 • aloitusaika  eli start offset
  • tasalta, esim. 12.00 > start offset 0
  • 15 yli, esim. 12.15 > start offset 15
  • puolelta, esim. 12.30  > start offset 30
  • 15 vailla, esim. 12.45 > start offset 45
 • päättymisaika eli end offset
  • tasalta, esim. 14.00 > end offset 0
  • 15 vailla, esim. 13.45 > end offset 15
  • puolelta, esim. 13.30 > end offset 30
  • 15 yli, esim. 13.15 > end offset 45

Mikäli haluat muuttaa oletusarvoja, löydät ohjeen Asetukset-sivulta kohdasta Asetukset Admin-näkymässä.

Eventin ajan poistaminen (unschedulointi)

Jos jo ajoitetulta eventiltä on tarpeen poistaa aika kokonaan, kannattaa se yleensä tehdä valitsemalla ensin haluttu event/halutut eventit ja sen jälkeen Event-pudotusvalikosta vaihtoehto ”Unschedule”:

Unscheduloidessa huomioitavaa:

 • Varmista, että sinulla on valittuna vain oikea event/oikeat eventit. Voit unscheduloida mitä tahansa eventejä, joihin sinulla on Optimessa oikeudet, eikä unschedulointia voi kumota. Jos sinulla on asetuksissa valittuna vaihtoehto ”Show Event Unschedule Alert”, Optime vaatii sinua kuittaamaan varmistuskysymyksen ennen eventin unschedulointia.
 • Jos ajoitetulla eventillä on tila/tiloja ja/tai opettaja/opettajia, myös nämä tiedot poistuvat, kun event unscheduloidaan. Jos tarvitset tietoja myöhemmin, eikä niitä ole merkitty eventille ehdoiksi (tai löydy esim. kopioidun eventin Rollovernotes-kentästä), ota ne muistiin ennen unschedulointia. Eventin ehtoihin unschedulointi ei vaikuta.

Unschedulointi Event-valikon kautta on mahdollista tehdä sekä Editor- että Timetable-näkymässä.

Lisäksi event on mahdollista unscheduloida Event Edit -ikkunassa:

Kun käytät tätä vaihtoehtoa, sinun tulee kuitata ikkuna tavalliseen tapaan valitsemalla OK. Jos valitset Cancel, unschedulointi ei jää voimaan.

Sivun yläreunaan