Modulen luominen

Lukuvuoden 2019-20 opetus

OptimeEvent Oodia käytettäessä modulet (opetustapahtumat) luodaan Optimessa hakemalla opintokohteen tiedot Oodista. Kun eventien (opetuskertojen) tiedot ovat valmiit, siirretään ne Optimesta Oodiin.

Mikäli Oodissa ei ole vielä tarvittavaa opintokohdetta (esim. jos tutkintovaatimuksia ei ole vielä vahvistettu eikä tunnisteita ole luotu), voi modulen luoda suoraan Optimessa ja lisätä Oodi-tunnisteen (Parent Module id) myöhemmin. Tämä vaihtoehtoinen tapa ohjeistetaan sivun alaosassa.

Lukuvuoden 2020-21 opetus

OptimeEvent Sisua käytettäessä modulet (opetustapahtumat) luodaan Sisu Transfer Toolissa (STT) hakemalla opintokohteen tiedot Sisusta.

Tarkemmin STT:n käytöstä ohjesivulla Sisu Transfer Tool (STT) pikaohje

Modulen luominen Oodista hakemalla

Jotta module voidaan luoda hakemalla Oodista, tulee opintokohteen olla luotu Oodiin ja sen tulee olla voimassa.

1. Moduleja luodaan ja katsellaan Optimen Editor-näkymässä valitsemalla alasvetovalikosta Modules.

Modx

2. Aloita modulen luominen klikkaamalla vihreää plus-painiketta, joka löytyy Editor-näkymän oikeasta alareunasta.  Voit klikata plus-painiketta, vaikka alaikkunassa olisikin valittuna jokin module.

modulen luominen_plus

3. Create Modules from Oodi -ikkuna aukeaa. Lisää Oodi-tunniste ja klikkaa Search. Valitse listasta oikean opintokohteen rivi ja luo uusi module valitsemalla Create New Module.

modulen luominen_haku oodista

4. Seuraavaksi aukeaa Oodi Module Report, jonka voit sulkea Close-painikkeella. Raportilta näet, minkä modulen olet luonut Optimeen.

Oodi Module Report

5. Luomasi modulen tiedot näkyvät nyt alaikkunassa. Voit lisätä/päivittää modulelle seuraavat tiedot:

 • Description: Voit valita, jätätkö nimeksi Oodista tuodun nimen vai päivitätkö kenttään jonkun muun nimen, joka kuvaa modulea paremmin. Tässä kentässä oleva nimi tulee näkyviin OptimePortalin kalenteriin, tilojen ovenpielikalentereihin, WebOodiin ja Kurssisivuille. Huomioithan, että Oodista tuodaan sen suomenkielisessä kentässä oleva nimi Optimeen, joten mikäli haluat, että Oodin pääopetustapahtuman nimeksi tulee jonkun muun kielinen nimi, tulee sinun muuttaa se tähän. Huom.! Oodin pääopetustapahtuman nimen maksimipituus on 150 merkkiä. Jos modulen description on sitä pidempi, Oodi-siirto ei onnistu.
 • Department: Päivitä tarvittaessa vastuuyksikkö (yleensä ei tarvitse).

7. Voit lisätä modulelle tiedon siitä, kuinka monta opetustuntia sille yhteensä pitää suunnitella. Valitse ensin Other Fields -välilehti. Siellä on kenttä, johon voit syöttää tarvittavat tunnit (syötä kaikki yhteenlasketut tunnit, myös rinnakkaisryhmien tunnit lasketaan). Tallenna lopuksi klikkaamalla Commit Changes.

Kun tämän jälkeen suunnittelet opetusta, voit järjestää Modules-listanäkymää siten, että yhteenlasketut suunnitellut tunnit (Total Module Events Duration) ovat vierekkäin vaadittavien tuntien kanssa (Teaching Hours Required) ja huomata, mikäli opetuskertoja on suunnittelematta.

module teaching hours required

8. Lisää modulelle tarvittaessa vastuuopettaja. Tämä kannattaa tehdä seuraavissa tapauksissa:

 • Opettaja tai hallintoihminen ei opeta kurssilla lainkaan eikä häntä näin ollen lisätä yhdenkään eventin opettajaksi + halutaan, että kurssi näkyy hänellä Oodissa kohdassa Oma opetus ja Opetukseni-sivulla sekä että hän saa muokkausoikeudet Kurssisivulle (muuta henkilön rooliksi Oodissa tarvittaessa Virkailija OpeOodissa, mutta huomioithan, että rooli täytyy muuttaa uudelleen, mikäli teet uuden Oodi-siirron).
 • Opettaja opettaa ainoastaan sellaisilla eventeillä, jotka tulevat Oodiin aliopetustapahtuma-tasolle + halutaan, että hän saa muokkausoikeudet myös pääopetustapahtuman Kurssisivulle sekä oikeuden käyttää WebOodin opettajan arviointityökalua.
 • Opetustapahtuma ja opettaja halutaan näkyviin Oodiin ja Kurssisivulle ennen kuin opetus on ajoitettu.

Opettajan lisääminen tehdään seuraavasti:

 • Valitse Staff-alavälilehti.
 • Klikkaa välilehden oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen pisteen painiketta ja valitse haluamasi opettaja listasta.  Vahvista valitsemalla Select.
 • Voit valita useamman opettajan pitämällä pohjassa Ctrl-painiketta.
 • Jos haluat poistaa valitsemasi opettajan eventiltä, klikkaa ensin kolmen pisteen painikkeesta. Klikkaa sitten aukeavassa ikkunassa hiiren oikealla painikkeella listan päällä ja valitse ”unselect all” jolloin kaikki modulen opettajatiedot nollaantuvat.

Huom. Modulen Staff-välilehdellä valitsemasi opettaja näkyy Oodissa ja Kurssisivuilla pääopetustapahtuman opettajana. Tieto ei kuitenkaan siirry siitä modulen eventeille ehdoksi tai opettajatiedoksi eivätkä modulen eventit siten näy opettajan kalenterissa.

9. Mikäli olet aiemmin luonut coursen (vuosikurssin), johon luomasi modulen tulee kuulua, lisääthän modulen courselle. Tämä tehdään Course-näkymässä (ks. ohje täältä). Tämän voisi tehdä myös modulen Course-välilehdellä, mutta emme suosittele sitä, sillä tällöin tulee muistaa siirtyä vielä Course-näkymään lisäämään kohdat Level ja Preference %.

Modulen luominen Optimessa ja liittäminen Oodi-tunnisteelle

Module luodaan lähes aina hakemalla ensin opintokohteen tiedot Oodista. Mikäli Oodissa ei ole vielä tarvittavaa opintokohdetta (esim. jos opetussuunnitelmaa ei ole vielä vahvistettu eikä tunnisteita ole luotu) tai modulen eventejä ei ole tarkoituskaan siirtää Oodiin, voi modulen luoda suoraan Optimessa.

1. Aloita uuden modulen luominen Editor-ikkunassa valitsemalla alasvetovalikosta Modules. Lisää uusi module yläikkunan plus-merkistä.

modulen vaihtoehtoinen luominen

2. Voit lisätä alaikkunassa modulelle seuraavat tiedot:

 • Description:  Tässä kentässä oleva nimi tulee näkyviin OptimePortalin kalenteriin. Mikäli module siirretään Oodiin,  tulee tässä kentässä näkyvästä nimestä pääopetustapahtuman nimi, joka näkyy WebOodissa ja Kurssisivuilla. Huom.! Oodin pääopetustapahtuman nimen maksimipituus on 150 merkkiä. Jos modulen description on sitä pidempi, Oodi-siirto ei onnistu.
 • Department: Päivitä tarvittaessa vastuuyksikkö (yleensä ei tarvitse).
 • Parent Module Id: Tähän kenttään tulee lisätä Oodi-tunniste ennen kuin modulen voi siirtää Oodiin. Lisää tieto kun opintokohde on luotu Oodiin.

3. Tallenna lopuksi klikkaamalla Commit Changes.

Ylös ↑