Sisu Transfer Tool (STT) ohje

Tällä sivulla:

Sisu Transfer Tool (STT) on tarkoitettu modulen luomista ja poistamista, sekä sen tietojen muokkaamista varten. Jatkossa STT:ssa asetetaan myös opetustapahtumahierarkiat ja tehdään siirrot Oodin/Sisuun.

Tätä sivua päivitetään vielä tarpeen mukaan. STT:iin liittyvät ohjeet tullaan myös päivittämään olemassa oleviin ohjesivuihin.

Voit myös katsoa STT:n esittelyn tallenteelta. Esittely löytyy Optime-lukujärjestyssuunnittelijoiden Moodlesta (kurssiavain Flamma-työryhmässä) Optime-Sisu-koulutus 27.1.2020 -tallenteesta alkaen kohdasta 53:30.

Huom.! Suosittelemme, että käytät Sisu Transfer Toolia esimerkiksi Firefoxilla tai Chromella. Vältä Internet Exploreria, sillä siinä ilmenee skaalautumisongelmia. (Edgellä käyttöä ei ole vielä testattu, mutta toiminee paremmin kuin Explorer.)

Huom.! Jos käytät STT:ia ja OptimeEventiä rinnakkain, niin muista päivittää myös toisen käyttöliittymän näkymä aina kun teet yhdessä muutoksia.

 

Kirjautuminen ja asetusten määrittäminen

Kirjaudu STT:iin osoitteessa https://optime.helsinki.fi:451.

Käyttäjätunnus on ad-tunnuksesi ja salasana on toimitettu salattuna sähköpostina, jos et ole sitä vielä vaihtanut. Vaihda salasana ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Jos et pääse kirjautumaan sisään ad-tunnuksella, niin voit kokeilla kirjautua helsinki.fi-sähköpostiosoitteella.

Linkki löytyy myös Eventin Sisu-versiosta:

 • Huom.! Linkkejä ei kannata käyttää VDI:ssä, koska oletusselain on Edge eikä se toimi kunnolla VDI:ssä. VDI:ssä on suositeltavaa avata STT manuaalisesti joko Chrome- tai Firefox-selaimella.
 • Editor-näkymän Tools-valikosta löytyy kohta ”Launch Sisu Transfer Tool”, jonka valitsemalla STT aukeaa selaimeen.Kuva, jossa näkyy STT-linkin sijainti Tools-valikossa
 • Editor > Modules -näkymän Edit details -kohdan alareunasta löytyy pallokuvake, jota klikkaamalla pääset käsittelemään ko. modulea STT:n Modules-näkymässä. Huom.! Tämä toiminto vaatii vielä toistaiseksi aina uuden sisäänkirjautumisen STT:hen.Kuva, jossa näkyy STT-linkin sijainti modulen tiedoissa.

 

Academic Year -valinnalla ei ole merkitystä tässä vaiheessa ja voit jättää sen huomiotta. Molemmat valinnat viittaavat lukuvuoteen 2020-21. Pudotusvalikko tulee merkitykselliseksi vasta keväällä 2021, kun STT:lla käsitellään sekä kuluvaa että tulevaa lukuvuotta.

Salasanan vaihtaminen:
 1. Valitse oikeasta yläkulmasta pudotusvalikosta Profile.Kuvassa näkyy pudotusvalikon ja Profile-sivun linkin sijainti näytöllä.
 2.  Valitse Change Password ja kirjoita ylimpään kentään vanha salasana ja kahteen alempaan uusi salasana. Valitse lopuksi Update Password.Kuvassa näkyy Change Password -linkin sijainit näytöllä.
Asetusten määrittäminen

Valitse vasemman reunan sivuvalikosta Settings. Sivuvalikko laajenee, kun viet osoittimen sen ylle.

 

Kuvassa näkyy Settings-sivun linkin sijainti sivuvalikossa.

  1. Vaihda Module Prefix. Voit käyttää ad-tunnustasi kuten OptimeEventissä.
  2. Voit vaihtaa oletuksena olevaa kurssityyppiä (Default Course Type).
  3. Valitse ne koulutusohjelmat/yksiköt, joiden modulet haluat nähdä oletuksena etusivulla (Home). Voit valita yhden tai useita.Kuvassa näkyy oletusasetusten vaihtamisen kohdat järjestyksessä.
   1. Voit poistaa oletuksena olevat valinnat valitsemalla ensin Deselect All, jolloin sinun ei tarvitse etsiä listasta poisvalittavia koulutusohjelmia/yksiköitä.
   2. Tyhjennettyäsi valinnat kirjoita hakusana (yksikön nimi tai tunniste) ja valitse koulutusohjelma/yksikkö klikkaamalla sitä. Voit valita yhden tai useita.Kuvassa näkyy koulutusohjelman/yksikön haun ja valinnan vaiheet tarkemmin.
  4. Lopuksi valitse oikeasta alakulmasta Save.
Salasanan nollaaminen
 1. Valitse kirjautumissivulla Forgot Password?Kuva, jossa näkyy salasanan nollauslinkin sijainti näytöllä.
 2. Kirjoita helsinki.fi-sähköpostiosoitteesi Email Address -kenttään ja valitse Submit.Kuva, jossa näkyy sähköpostikentän ja Submit-napin sijainnit näytöllä.
 3. Klikkaa linkkiä, jonka sait sähköpostissa.
  • Tarkista roskapostikansiosi, jos et muutaman minuutin kuluessa näe sähköpostia Saapuneet-kansiossasi. Sähköpostin lähettäjä on SISU <noreply@eventmapsolutions.com> ja viestin aihe on Reset Password.
  • Jos et useasta yrityksestä huolimatta saa viestiä sähköpostiisi, lisää lähettäjä sallittujen lähettäjien listalle sähköpostisovelluksessasi. (Ohjeet lisäämiseen Outlookissa.) Ota yhteyttä yliopiston Helpdeskiin, jos et tästä huolimatta saa viestejä.
   Kuva, jossa näkyy malli saapuvasta sähköpostista.
 4. Kirjoita uusi salasana molempiin kenttiin (New Password ja Confirm Password) ja valitse Reset Password.Kuva, jossa näkyy uuden salasanan syöttämisen kentät ja vahvistusnapin sijainti näytöllä.
Modulen luominen

Jotta module voidaan luoda hakemalla Sisusta, tulee opintojakson olla voimassa ja luotu Oodin vähintään edellisenä päivänä, jotta se on päivittynyt myös Sisuun.

 1. Valitse vasemman reunan sivuvalikosta Create.
 2. Hae opintojakso kohdassa Search SISU. Voit hakea opintojaksoja tunnisteella tai nimellä.Kuvassa näkyy opintojakson hakutoiminnon sijanti näytöllä.
  • HUOM. Hakutuloksissa näkyy vain 20 ensimmäistä tulosta, joten varmista, että hakusana on riittävän tarkka. Muuten etsimäsi opintojakso ei välttämättä näy listassa. On suositeltavaa käyttää opintojakson tunnistetta hakusanana.
 3. Klikkaa opintojakson arviointikohteet auki vihreästä plussasta rivin vasemmasta reunasta.Kuvassa näkyy vihreän plussan sijainti näytöllä.
 4. Valitse soveltuva arviointikohde. Koska Optimessa tehdään ensisijaisesti kontaktiopetusta, jolla on tilavarauksia, yleisimmin kyseeseen tulee Osallistuminen opetukseen.
  • HUOM.
   • Vaihtuvan laajuisilla opintojaksoilla on oletusarvoisesti arviointikohteet minimi- ja maksimilaajuudelle.
   • Opintojakson osista on tehty Sisussa arviointikohteita osat sisältävälle opintojaksolle.
   • Arviointikohteet on luotu vain Ison Pyörän mukaisten koulutusohjelmien opintojaksoille ja opintojakson osille. Jos hakemallasi opintojaksolla ei ole arviointikohteita, ota yhteyttä Sisu-tiimiin (sisu-info@helsinki.fi).
 5. Muokkaa tarvittaessa modulen nimeä, vastuuyksikköä ja kurssityyppiä.
  • Voit antaa modulelle nimen kolmella kielellä. Eventissä voit muokata vain suomenkielistä nimeä.
  • Jos kurssin nimi on vain yhdellä kielellä, niin käytä suomenkielistä nimikenttää. Modulen description Eventissä tulee suomenkielisestä nimikentästä. Modulella tulee aina olla nimi suomenkielisessä kentässä.
 6. Valitse Create Optime Module.Kuvassa näkyy modulen luomisen vaiheita.

Sivun alareunassa näkyy kaksi listaa, joista vasemmanpuoleisessa näkyy lista ko. arviointikohteelle aiemmin luoduista moduleista ja oikeanpuoleisessa lista sinun aiemmin luomista moduleista.Kuvassa näkyy alareunan listojen sijainti näytöllä.

Modulen pitäisi tämän jälkeen olla käsiteltävissä Eventin puolella välittömästi; sitä ei siis tarvitse erikseen ”tuoda” Eventiin. Päivitä näkymä Eventissä tarvittaessa päivityspainikkeella (vihreät nuolet).

Modulen muokkaaminen
 1. Valitse vasemman reunan sivuvalikosta Modules.Kuva, jossa näkyy Modules-linkin sijainti valikossa.
 2. Hae oikea module. Voit hakea modulea id:llä, tunnisteella tai nimellä.Kuva, jossa näkyy hakukentän sijainti näytöllä
 3. Opintojakson ja/tai arviointikohteen muokkaaminen
  1. Valitse Edit AI rivin oikeasta reunasta.Kuva, jossa näkyy Edit AI -napin sijainti näytöllä.
  2. Hae opintojaksoja tunnisteen tai nimen perusteella.
  3. Klikkaa opintojakson arviointikohteet auki vihreästä plussasta.Kuva, jossa näkyy Edit AI-ikkunassa opintojakson haun ja vihreän plussan sijainti.
  4. Valitse arviointikohde ja valitse Confirm.Kuva, jossa näkyy AI:n valintanappien ja Confirm -napin sijiannit.
 4. Modulen muiden tietojen muokkaaminen
  1. Valitse Edit Module rivin oikeasta reunasta.Kuva, jossa näkyy Edit Module -napin sijainti näytöllä.
  2. Voit muokata nimen kieliversioita (Description), kurssityyppiä (Course Type) ja vastuuyksikköä (Departments).
   • Voit valita useita toissijaisia yksiköitä (Other Departments), mutta vain yhden ensisijaisen yksikön (Main Departments)Kuva, jossa näkyy Edit Module -näkymän kentät.
Modulen poistaminen STT:ssä

Huom.! Jos modulea ei ole vielä siirretty Oodiin/Sisuun, sen voi poistaa tavalliseen tapaan myös Eventissä.

 1. Valitse vasemman reunan sivuvalikosta Modules.Kuva, jossa näkyy Modules-linkin sijainti valikossa.
 2. Hae oikea module. Voit hakea modulea id:llä, tunnisteella tai nimellä.Kuva, jossa näkyy hakukentän sijainti näytöllä
 3. Klikkaa poistettavan modulen riviltä oikeasta reunasta punaista nappia, jossa on roskakorin kuva.Kuva, jossa näkyy modulen poistonappi.
 4. Voit samalla valita poistettavaksi moduleen liitettyjä eventejä, jos modulella on eventejä.
  • Voit valita Delete-sarakkeen otsikosta kaikki tai valita yksittäisiä eventejä rivin lopusta.
  • Other Modules -sarakkeesta näet, jos eventejä on liitetty johonkin toiseen moduleen. Toiseen moduleen liitettyjen eventien poistamisessa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.,Kuva, jossa näkyy modulen poistonäkymä.
 5. Valitse Confirm.

Jotta poisto päivittyisi myös Eventiin, saatat joutua refreshaamaan Eventin näkymän.

Sanastoa
 • Arviointikohde (AI, Assesment Item)
  • Optimen modulet luodaan Sisun opintojakson arviointikohteen tietojen pohjalta. Arviointikohteet ovat pääsääntöisesti Osallistuminen opetukseen, Tentti ja Itsenäinen opiskelu.
  • Sisussa opintojen suoritustavat rakentuvat arviointikohteista ja arviointikohteisiin linkittyvistä toteutuksista.
  • Arviointikohdevalikoima rajoittuu oletusarvoihin niin kauan kuin Oodi on käytössä.
 • Kurssityyppi (Course Type)
  • Vastaa Oodin pääopetustapahtuman tyyppiä. Kertoo Sisussa opiskelijalle, minkä tyyppistä opetusta kurssi pääasiassa sisältää. Sisun kurssityyppi valitaan siis modulelle, kun Oodin kurssityyppi on valikoitunut modulella olevien eventien tyyppien perusteella.
  • Taulukko STT:ssa valittavan kurssityypin vastaavuudesta Oodin opetustapahtumatyyppien kanssa. Eli kun valitset vasemman sarakkeen mukaisen kurssityypin modulelle STT:ssa, saat oikean sarakkeen mukaisen opetustapahtumatyypin Oodissa.
   Kurssityyppi (Sisu) Opetustapahtumatyyppi (Oodi)
   Akvaariotentti Examinarium (tenttiakvaario)
   Harjoittelu Harjoittelu
   Kenttäkurssi Kenttäkurssi
   Kirjallinen työ Kirjallinen työ
   Laboratoriotyöskentely Laboratoriotyö
   Loppukoe Kurssitentti
   Luento-opetus Luentokurssi
   Pienryhmäopetus Harjoitusryhmä
   Seminaari Seminaari
   Tentti Tentti
   Verkko-opetus Verkkokurssi
   Välikoe Tentti
   kaikki muut Luentokurssi
 • Opintojakso (CU, Course Unit)
  • Sisussa opintojaksolla on suoritustapoja, arviointikohteita ja toteutuksia.
 • Suoritustapa
  • Tapa, jolla opiskelija voi suorittaa opintojakson. Sisältää yhden tai useampia arviointikohteita.
 • Toteutus (Course Unit Realisation, CUR)
  • Sisun opetustapahtuma, joka muodostuu, kun module siirretään Sisuun.

Sivun yläreunaan