Toteutuksen rakenteen määrittäminen – Avoin yliopisto [SIVU TYÖN ALLA]

Huom.! Avoimen yliopiston opetustapahtumat (toteutukset) siirretään Oodiin edelleen niin, että kaikki opetusajat tulevat pääopetustapahtumatasolle. Tästä syystä Avoimen yliopiston toteutuksilla käytetään ainoastaan rakennetta, jossa on yksi (1) valintajoukko (”kokoava taso”, selection group, category) ja siinä yksi (1) ryhmä (”aliopetustapahtuma”, teaching group, group, subcategory). Jos opetustapahtuman vastuuyksikkönä on Avoin yliopisto, mikään muu rakenne ei siirry Oodiin oikein. Noudatathan siis aina Avoimen opetustapahtumia käsitellessäsi tämän sivun ohjeistusta.

Toteutuksen rakenne määritetään Sisu Transfer Toolin Transfer-sivulla. Sivulle pääset joko klikkaamalla haluamaasi modulea STT:n aloitussivulla tai valitsemalla Transfer-sivun sovelluksen sivupalkista.

Jos käsiteltävä module ei ole vielä valittuna, voit hakea sen esiin Module Details -osion hakukentästä. Tässä kohdassa voit myös tarvittaessa vielä muokata opetustapahtuman tyyppiä (opetusmuotoa, Course Type) tai opetuskieliä. (Modulen nimen kieliversioiden muokkaus tapahtuu Modules-sivulla.) Muista tallentaa tekemäsi muutokset klikkaamalla oikean reunan vihreää diskettikuvaketta. Tallennuspainikkeen yläpuolella olevista nuolista saat päivitettyä modulen näkymän (jos esim. käyt välillä tekemässä siihen muutoksia Eventissä).

Moduleen liitetyt eventit tulevat näkyviin sivun vasempaan laitaan. Voit järjestää eventien listaa klikkaamalla sarakeotsikoita, suodattaa eventejä listan yläpuolella näkyvillä filttereillä ja tehdä niihin kohdistuvia hakuja ”Search Events..”-kentässä. Eventin kohdalla olevasta vihreästä plussasta saat esiin sen päivämäärät ja timeslotin. Status-sarake näyttää paitsi sen, onko event siirretty, myös sen, jos event on liitetty useampaan moduleen (esim. yhteisopetus).

Toteutuksen rakenteen muodostaminen tapahtuu sivun oikealla puolella. Avoimen yliopiston opetustapahtumilla on yleensä kätevintä käyttää valintaa ”Create Hierarchy from Template”:

1. Klikkaa ”Create Hierarchy from Template”.
  2. Avautuvassa ponnahdusikkunassa on oletuksena valinta ”Lectures”. Tätä valintaa ei tarvitse vaihtaa riippumatta siitä, minkätyyppisestä opetuksesta on oikeasti kyse. Myöskään Category Type -kohdan oletusarvoa ei tarvitse Avoimen yliopiston opetustapahtumilla välttämättä muokata, mutta voit halutessasi vaihtaa sen opetustapahtuman oikeaa tyyppiä parhaiten vastaavaksi.
    • Category Type määrittää Oodin opetustapahtuman kokoavan tason (Sisussa valintajoukon) tyypin . Avoimen yliopiston opetustapahtumilla tätä tasoa ei Oodissa ole. Tärkeintä on siis varmistaa, että modulen tyyppi (Course Type) on oikea (Module Details).
  3. Vahvista hierarkian muodostaminen ”Create hierarchy”-painikkeella.
  4. Modulelle muodostuu rakenne, jossa on yksi valintajoukko ja siinä yksi opetusryhmä.
    • Halutessasi pääset vielä vaihtamaan valintajoukon tyyppiä tai muokkaamaan opetusryhmän nimeä niiden riveillä rakenteessa näkyvistä kynäpainikkeista. Nämä tiedot eivät kuitenkaan näy Avoimen opetustapahtumilla Oodissa. Tarvittavat opetuskielitiedot kannattaa myös viedä modulelle (Module Details), ei opetusryhmän tietoihin.

Huom.! Jos muodostat rakenteen jotain muuta kautta, muistathan, että lopputuloksena tulee joka tapauksessa olla yksi (1) valintajoukko ja yksi (1) opetusryhmä.  Vahingossa syntyneen ylimääräisen valintajoukon/kategorian voit poistaa sinisellä rivillä näkyvällä roskakorikuvakkeella ja ylimääräisen ryhmän/alikategorian sen nimen perässä näkyvästä ruksista. Jos haluat aloittaa hierarkian rakentamisen kokonaan alusta, valitse ”Clear Current Hierarchy”.

Tämän jälkeen voit sijoittaa modulen eventit rakenteeseen. Avoimen yliopiston opetustapahtumilla kaikki eventit sijoitetaan samaan (ainoaan) ”ryhmään”.

1. Klikkaa opetusryhmä aktiiviseksi sivun oikean puolen hierarkiassa.
  2. Valitse ryhmään sijoitettavat eventit vasemmalta. Useimmiten rakenteeseen halutaan sijoittaa kaikki modulen eventit; tällöin voit klikata valintaa ”Select all” eventtilistan yläpuolella.
    • Jos kuitenkin tahdot jättää jotkut modulen eventeistä valinnan ulkopuolelle, voit joko valita liitettävät eventit yksitellen tai poistaa ulkopuolelle jätettävien eventien valinnan klikattuasi ”Select all”.
  3. ”Add Selected Events”-painike on nyt aktiivisena ja voit liittää valitut eventit hierarkiaan klikkaamalla sitä. Jos valittuna on useampia eventejä, tulee ponnahdusikkunaan varmistuskysymys. Voit kuitata sen valitsemalla ”Confirm”.

Nyt opetustapahtuman rakenne on valmis siirrettäväksi Oodiin:

Jos kuitenkin haluat vielä tässä vaiheessa ottaa jonkun eventeistä pois rakenteesta, voit tehdä sen klikkaamalla sivun oikean laidan hierarkianäkymässä (ks. edellinen kuva) eventin kohdalla näkyvää roskakorikuvaketta. Huom.! Tämä toiminto ei irrota eventiä modulesta. Se ei myöskään deletoi eventiä kokonaan, toisin kuin vasemman laidan event-listan vastaava valinta.

Huomioithan joka tapauksessa, että Oodiin tulevan pääopetustapahtuman kokonaiskestossa huomioidaan myös ne moduleen liitetyt eventit, joita ei ole sijoitettu rakenteeseen.

Avoimen yliopiston toteutusten/opetustapahtumien rakenne muokkautuu Oodiin siirtyessään ns. yksitasoiseksi, eli kaikki opetusajat ovat edelleen Oodissa pääopetustapahtumatasolla:

Kertaus/pikaohje
  1. Hae module esiin Transfer-sivulla.
  2. Tarkista opetustapahtuman tyyppi ja opetuskieli/-kielet.
  3. Luo hierarkia valitsemalla ”Create Hierarchy from Template”. Halutessasi voit vaihtaa valintajoukon (selection group, category) tyyppiä ja opetusryhmän (teaching group, subcategory) nimeä, mutta älä muuta ”Lectures”-valinnalla oletuksena tulevaa valintajoukkojen ja opetusryhmien lukumäärää (yksi ja yksi).
  4. Klikkaa opetusryhmä aktiiviseksi rakennenäkymästä oikealla.
  5. Valitse rakenteeseen sijoiteltavat eventit listasta vasemmalla.
  6. Klikkaa Add Selected Events ja kuittaa tarvittaessa varmistuskysymys.