Asennus ja käyttöoikeudet

OptimeEventin asennus
Käyttöoikeuksien hakeminen
Palvelimen (Server) vaihtaminen tai lisääminen

Ennen kuin OptimeEventiä voi käyttää lukujärjestyssuunnitteluun, tulee se asentaa käyttäjän koneelle ja käyttäjän tulee hakea käyttöoikeudet yliopiston henkilöroolirekisterin (Hero) kautta.

Sisu Transfer Tool toimii selaimella yliopiston verkossa ja sen käyttöoikeudet lisää erikseen Optime-tuki. Tiedekunta- ja koulutusohjelmakohtaiset oikeudet ovat samat kuin OptimeEventissä olevat käyttöoikeudet.

Mikäli et työskentele yliopiston verkossa tai et käytä yliopiston työkonetta, katso ohjesivu OptimeEventin etäkäyttö.

Huom! OptimePortal toimii verkossa ja on koko Helsingin yliopiston henkilökunnan käytettävissä; sen käyttämiseksi ei siis tarvita muuta kuin yliopiston ad-tunnus (ns. kasitunnus).

Saat ohjeen kuvat suuremmmiksi klikkaamalla niitä.

OptimeEventin asennus

OptimeEventin voi asentaa omalle koneelleen Software Centerin kautta. Ohje Software Centerin käyttöön löytyy Helpdeskin sivuilta: https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/tietokone-ja-tulostaminen/ohjelmistot/software-center.

Software Centeristä löytyy kaksi OptimeEventin asennuskuvaketta: toinen täysin uusille Optime-käyttäjille ja toinen sellaisille käyttäjille, joiden koneelle Optime on jo kertaalleen asennettu.

Täysin uusi Optime-käyttäjä/tilanne jossa Optime asennetaan uudelle koneelle:

Valitse kuvake jossa lukee OptimeEvent 1.19.4 config  (versionumero muuttuu versiopäivitysten myötä).

Tiedät, että OptimeEvent on asentunut, kun työpöydälle on ilmestynyt kaksi kuvaketta: OptimeEvent Sisu ja OptimeEvent Oodi. Lukuvuodesta 2020-21 alkaen käytetään vain OptimeEvent Sisua.

Kuva OptimeEventin työpöytäkuvakkeista

Käyttäjät, joiden koneella on jo OptimeEvent:

Valitse kuvake jossa lukee OptimeEvent 1.19.4 Oodi&Sisu. Päivityksen mukana ei asenneta Optimen asetustiedostoa, jolloin uusi versio asentuu nopeammin.

Käyttöoikeuksien hakeminen

Optimen käyttöoikeudet haetaan henkilöroolirekisterin eli Heron kautta. Jokaisella yliopiston henkilökunnan jäsenellä on oikeudet OptimePortalin peruskäyttöön, mutta opetuksen suunnittelijoiden ja tilavaraajien tulee hakea laajempia oikeuksia OptimePortalin ja OptimeEventin käyttöön seuraavalla tavalla:

1. Kirjaudu Heroon: https://hero.it.helsinki.fi/hero/.

2. Klikkaa ”Tee uusi lupahakemus”.

3. Valitse avautuvasta ohjelmistolistasta Optime ja tämän jälkeen keskimmäisestä laatikosta hakemasi rooli. Lukujärjestyssuunnittelua tekevät hakevat oikeuksia roolille Lukujärjestyssuunnittelija. Huomioithan, että Tilavaraaja-rooli on tarkoitettu ainoastaan kiinteisöpalveluiden työntekijöille. Näet oikealla selostuksen roolista.

alku

4. Avaa vasemmalla olevasta organisaatiopuusta tiedekunta, jonka koulutusohjelmien lukujärjestyksiä suunnittelet. Valitse koulutusohjelma, jolle haet käyttöoikeutta ja paina keskeltä Lisää, jolloin valittu koulutusohjelma tulee näkyviin oikeaan sarakkeeseen. Huomioithan, että sinun tulee  hakea oikeudet jokaiselle koulutusohjelmalle, johon kuuluvaa Oodissa olevaa opetusta tulet suunnittelemaan. Optime-oikeudet eivät siis periydy siten, että voisit hakea oikeuksia esim. vain tiedekuntatasolle ja näin saada oikeudet kaikkiin tiedekunnan koulutusohjelmiin. Mikäli sinulla on tarve muokata myös opetusta, joka on Optimessa esim. tiedekuntatasolla, haethan oikeuksia koulutusohjelman lisäksi myös ko. tasolle. Voit hakea useamman oikeuden samalla kertaa, mikäli koulutukset ovat samassa tiedekunnassa. Eri tiedekunnissa oleville koulutusohjelmille tulee hakea oikeuksia omalla hakulomakkeellaan. Paina lopuksi alhaalta Jatka.

oikeuksien valinta

5. Yhteenveto hakemuksestasi avautuu. Siinä oletuksena oleva esimies on yleensä oikea, mutta hänet voi tarvittaessa vaihtaa. Perusteluihin kannattaa kirjoittaa, mihin tarvitsee Optimea ja miksi juuri hakemiaan oikeuksia. Lopuksi allekirjoita hakemus omilla käyttäjätunnuksillasi.

loppu

Klikattuasi ”Allekirjoita ja lähetä hakemus” hakemus siirtyy hyväksyttäväksi ensin esimiehellesi ja sitten Optime-tukeen. Kun hakemus on lopullisesti hyväksytty, luodaan sinulle käyttöoikeudet Optimeen seuraavan yön aikana.

Palvelimen (Server) vaihtaminen tai lisääminen

OptimeEventiä käyttääksesi sinun tulee kirjautua oikealle (yleensä joko kuluvan tai suunniteltavana olevan tulevan lukuvuoden) tuotantopalvelimelle (nimessä Production ja haluttu lukuvuosi). Jos palvelimeksi on valittuna esimerkiksi Optime_UAT_Future (testipalvelin), kirjautuminen ei onnistu ja saatat myös saada virheilmoituksen: ”This version of OptimeEvent Client (…) is not compatible with the current version of OptimeServer, which requires Version (…). Please contact your system administrator.”Tällöin sinun tulee vaihtaa palvelin.

Hae oikea palvelin listalta:
  1. Klikkaa kolmen pisteen nappia palvelimen nimen perässä.
  2. Valitse oikea palvelin avautuvasta Server Select -ikkunasta. Lukuvuoden 2020-21 tuotantopalvelin on Optime_Production_2021
  3. Kuittaa valitsemalla Close tai tuplaklikkaamalla oikean palvelimen riviä.

Jos tarvittavaa palvelinta ei löydy listalta, lisää se näin:
  1. Klikkaa Server Select -ikkunassa vihreää plussaa avataksesi Server Add -ikkunan.
  2. Täytä oikean palvelimen IP- ja Port-numerot niille varattuihin kohtiin (oikeat numerot löytyvät esim. Optime-käyttäjien Flamma-työryhmästä).
  3. Kuittaa valitsemalla OK.
  4. Palvelimen pitäisi nyt näkyä valittuna Server Select -ikkunan listalla.
  5. Kuittaa valitsemalla Close tai tuplaklikkaamalla oikean palvelimen riviä.

Sivun yläreunaan