Vinkkejä sujuvampaan käyttöön


Tällä sivulla on esitelty muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joilla Optimen käytöstä saa sujuvampaa.

Pikanäppäimet
Show List Search -hakukenttä
Eventien lukitseminen
Useamman Timetable-näkymän avaaminen
Comments-alavälilehti
Tietojen tarkistaminen Oodista

Pikanäppäimet

Optimessa voi käyttää yleisiä Windows-pikatoimintoja, esim. CTRL+C kopiointiin ja CTRL+A kaiken valitsemiseen. Pitämällä CTRL-näppäimen pohjassa voit valita listalta useampia esimerkiksi eventejä eikä niiden tarvitse olla listalla peräkkäin.

Pääset katsomaan kaikki Eventissä käytössä olevat pikanäppäimet seuraavasta paikasta:

shortcuts

Avautuvan ikkunan eri välilehdiltä pääset katsomaan eri pikanäppäintyyppejä:

shortcuts2

Laittamalla alhaalla oleviin laatikkoihin raksit eri välilehdillä voit myös halutessasi pistää pikanäppäimet pois päältä.

Kun Optimessa on listattu jotakin asiaa (esim. eventejä, opettajia, huoneita), voit syöttää Value-kenttään hakusanan. Mikäli kenttä ei ole näkyvissä, saat sen esiin

  • klikkaamalla listaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Show List Search

TAI

  • klikkaamalla ensin listaa, jolloin se aktivoituu ja sen jälkeen painamalla näppäinyhdistelmää Ctrl + F

Value-kenttään voit syöttää etsimäsi asian nimen (esim. eventin nimen tai modulen Oodi-tunnisteen). Haku suoritetaan vasta painettuasi Enteriä (hakukenttä pysyy oranssina kunnes Enteriä on painettu).

Value-kentän saat halutessasi piilotettua vastaavasti klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä listaa ja valitsemalla Hide List Search.

Value-kentän hakua voi kohdetaan koskemaan vain tiettyä saraketta klikkaamalla Value-kentän vasemmalla puolella olevan Search-kentän arvoa (oletuksena All Columns, jolloin haku koskee kaikkia sarakkeita). Value-kentän oikealla puolella olevaa Rule-kentän arvoa klikkaamalla voi määritellä haetaanko kaikkia tapaukset, joissa Value-kenttään syötetyt merkit esiintyvät, vai vain ne jotka alkavat tai päättyvät kyseisillä merkeillä tai joissa ne eivät esiinny lainkaan (oletuksena Contains, jolloin haetaan kaikki tapaukset, joissa Value-kenttään syötetyt arvot esiintyvät).

Eventin lukitseminen

Halutessasi voi lukita eventin joko kokonaan (full lock) tai osittain (esim. vain ajankohdan, huoneen tai opettajan suhteen). Lukittua eventiä ei voi (lukittujen ominaisuuksien suhteen) muokata ennen kuin lukitus on poistettu.

Eventin saa lukittua klikkaamalla sitä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Lock ja halutun lukitusmuodon (useimmiten hyödyllisin on Full Lock). Vastaavasti lukitun eventin lukituksen saa poistettua klikkaamalla sitä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Unlock.

kuva lukitus

Lukitsemisen ja sen poistamisen voi tehdä sekä Editor- että Timetable-näkymässä.

Halutessasi lukita/avata useampia eventejä kerralla voit tehdä sen Editor-näkymässä valitsemalla haluamasi eventit pitämällä ctrl-näppäimen pohjassa kun valitset eventejä  ja lukitsemalla/avaamalla ne kaikki kerrallaan.

Useamman Timetable-ikkunan avaaminen

Jos haluat avata useamman Timetable-ikkunan, onnistuu se Timetable-näkymässä valitsemalla yläpalkin Tools-valikosta New Timetable Window.

kuva new timetable window

Tämä ominaisuus on näppärä, jos haluat esimerkiksi tarkastella visuaalisesti jonkin tilan ja opettajan aikatauluja yhtäaikaa (valitse yhteen Timetable-ikkunaan Staff ja haluamasi opettaja ja toiseen ikkunaan haluamasi tila). Jos käytössäsi on kaksi näyttöä, voit tätä ominaisuutta hyödyntäen saada toiselle näytöllesi näkyviin Timetable-näkymän ja toiselle vaikkapa Editor-näkymän.

Voit myös halutessasi pitää toisella näytöllä auki OptimePortalia ja katsoa kalenterinäkymää siitä.

Comments-alavälilehti

Eventin muokkausikkunan alavälilehdistä löytyy Comments-alavälilehti, jolle voi kirjoittaa eventiin liittyviä muistiinpanoja tarpeen mukaan. Huomioithan, että Comments-välilehden tiedot eivät siirry mihinkään (Oodiin tai muihin Optimen kenttiin) ja että kaikki OptimeEventin käyttäjät voivat nähdä eventeille kirjaamasi kommentit.

1. Valitse event, jolle haluat lisätä muistiinpanon. Klikkaa Comments-alavälilehteä.

kuva kommenttikenttä

2. Kirjoita muistiinpano tekstikenttään ja klikkaa Commit Changes -painiketta.

Muistiinpanoja voi lisätä myös usealla eventille kerrallaan. Huomioithan tällöin, että mikäli jollain eventillä on jo valmiiksi muistiinpanoja, häviävät ne massana tallennetun uuden muistiinpanon myötä.

Tietojen tarkistaminen Oodista: ”Check hierarchies in Oodi”

Check hierarchies -toiminto hakee valitun eventin koko opetustapahtumahierarkian Oodista näkyville. Tällä voi siis nopeasti tarkistaa, miten tiedot ovat siirtyneet Oodiin. Tällä näytöllä siis näytetään tietoa Oodista, ei Optimesta.

check-hierarky-in-oodi

Ylös ↑