Suodattimet (Filters)

Suodattimia (Filters) voidaan luoda Optimessa esimerkiksi moduleille, eventeille ja viikoille. Optimesta löytyy joitain valmiiksi luotuja, kaikille yhteisiä suodattimia (esim. periodisuodattimet), mutta jokainen voi myös luoda omia suodattimiaan.

Suodattimia käytetään silloin, kun halutaan rajata näkyvillä olevaa tietoa esimerkiksi koulutuksittain. Koska Optimessa käyttäjät pääsevät näkemään kaikkien käyttäjien luomat modulet ja eventit, on suodattimien käyttö suositeltavaa. Voit käyttää luomiasi suodattimia sekä Editor- että Timetable -näkymässä. Suosittelemme, että luot moduleille ja eventeille vähintään koulutusohjelmasuodattimen ja tarvittaessa tarkempia suodattimia (esim. opintosuunnan suodattimen joko valitsemalla kaikki siihen kuuluvat modulet tai valitsemalla aiemmin tekemäsi opintosuunnan coursen).

Kaikki modulet ja eventit voivat kuulua useamman suodattimen alle. Huomioithan, etteivät event-suodattimet toimi module-näkymässä eikä toisinpäin, joten sinun tulee luoda erikseen event- ja module-suodattimet.

Uusi event-suodatin (Event Filter) luodaan seuraavasti:

Varmista, että olet Editor-Events näkymässä, eikä sinulla ole valittuna mitään suodatinta. Klikkaa suodatinkuvaketta.

kuva ylävalikko filter

Klikkaa esiin tulevasta näytöstä aukinaista kirjaa esittävää painiketta. Tämä laajentaa jo avattua ikkunaa ja pääset tarkemmin valitsemaan suodattimen kohteita.Avautuneesta ikkunasta voit valita eri asioita, joiden mukaan haluat eventejä suodattaa. Yhdelle suodattimelle voit valita myös useamman kategorian. Käytetyimmät kategoriat ovat Event, yksikkö/koulutusohjelma (Dept), Module, opiskelijaryhmä (Group), henkilökunta (Staff) ja vuosikurssi (Course).Suodattimen kohteet valitaan yläikkunasta ja lisätään alaikkunaan joko tuplaklikkaamalla tai klikkaamalla vihreää plussaa.

Kun halutut kohteet on valittu, anna suodattimelle sitä kuvaava nimi Filter name -kenttään. Koska jokaisella suodattimella täytyy olla ainutkertainen nimi, kannattaa suodatin nimetä esim. kuvaavalla nimellä + tekstillä event (tai Modules-puolella module) + omalla käyttäjätunnuksella (esim. Koulutusohjelma event tunnus).

Jos valitset suodattimelle ehtoja useammalta kuin yhdeltä välilehdeltä (esim. tietyn koulutusohjelman opetus syyslukukauden viikoilla = Dept + Weeks), ne voivat olla voimassa joko eri tai samaan aikaan (Or/And). Käytetyin vaihtoehto on samaan aikaan (And). Vaihtoehto valitaan Combine Rule -valintaikkunasta.

Kun olet tehnyt valinnat suodattimelle, klikkaa OK-painiketta. Suodatin suodattaa nyt listaan näkyviin vain ne eventit, joilla on suodattimeesi kytketty attribuutti (esim. tietyt modulet, tietty department jne.).

Olemassa olevan suodattimen muokkaaminen toimii periaatteessa samalla tapaa kuin luominen, mutta painaessasi suodattimen symbolia sinulla tulee olla valittuna (päällä) muokattavaksi haluamasi suodatin:

suodattimen muokkaus

Suodatin poistetaan siten, että suodatinsymbolia klikataan suodattimen ollessa valittuna ja avautuvassa muokkausnäkymässä klikataan suodattimen nimen vieressä olevaa punaista miinusta.Kuva, jossa näkyy suodattimen poistamisen napin sijainti.

Voit muokata ja poistaa vain omia suodattimiasi. Pääkäyttäjien tekemät ovat lukittuja.

Sivun yläreunaan