Luova yhteisö

Luova yhteisö

Tässä ensimmäisessä blogipostauksessamme esittelemme ryhmämme ja kerromme hieman ensimmäisestä tapaamisestamme.

Jokainen meistä oli valinnut lööpin “Luovat ideat syntyvät yhteisöissä”, ja yhteen kerääntyessämme keskustelimme aiheesta ja mietimme minkälaista tutkimusta siitä voisi tehdä. Pohdimme paljon luovuutta, mitä se on ja miten sitä voi tutkia. Selvää vastausta emme löytäneet kumpaankaan kysymykseen, mutta keskustelu oli varsin mielenkiintoista. Lopulta saimme myös alustavan kuvan tulevasta tutkimussuunnitelmastamme.

Yhteisömme jäsenet:

Olen Kristiina, 34-vuotias ikuinen ja innokas opiskelija. ”Muutama” vuosi sitten lukion opintojen ohjaaja kehotti minua vahvasti hakemaan kasvatustieteitä opiskelemaan, mutta silloin en kokenut paloa alalle. Olen vuosien varrella opiskellut toimintaterapeutin ammattiin ja jatkanut opintojani Jyväskylän yliopistossa terveystieteiden maisteriksi pääaineenani gerontologia ja kansanterveys. Nyt vietettyäni muutaman vuoden kotona lasten kanssa, tulin siihen tulokseen, että opintojen ohjaajani taisi olla oikeassa ja löysinkin itseni opiskelemasta yleistä ja aikuiskasvatustiedettä. Vapaa-ajan ongelmia ei ole, eikä tule olemaan muutamaan vuoteen opintojen ja pienten lasten pyörityksessä, oletan. Valitsin lööpin ”Luovat ideat syntyvät yhteisöissä” puhtaasti intuitiolla luovuuden vaikuttaen kiinnostavalta, joskin haastavalta tutkimusaiheelta.

Minna, ylí viisikymppinen kolmen aikuisen ja yhden iltatähden äiti. Olen ollut päätoimisena kotiäitinä yli kaksikymmentä vuotta, mitä ennen työkokemusta kertyi kauppaopiston opettajana viitisen vuotta. Luovuus oli teemana jo yhdessä kauppakorkeakoulun pääsykoekirjassani ja sitä käsiteltiin silloisessa opetuksessa, mikä mukavasti yhdistää ennen koettua tähän nykyiseen.

Olen Mona ja opiskelen ensimmäistä vuotta kotitalousopettajaksi. Valmistuin viime keväänä lukiosta, joten pääsin yliopistoon heti ensimmäisellä kerralla, mikä oli aivan mahtavaa. Kotitalous on aina ollut yksi mielenkiinnon kohteistani, joten oli luontevaa hakeutua tälle alalle. Vapaa-ajalla pidän liikunnasta, leipomisesta, ruoanlaitosta ja siivoamisesta. Valitsin juuri tämän aiheen “Luovat ideat syntyvät yhteisöissä”, koska aihe herätti minussa kiinnostusta ja kysymyksiä, kuten miten tällaiseen tutkimustulokseen on päädytty ja päästy.

Sanna, pari vuotta neljään kymppiin, kahden tarhaikäisen tytön äiti, tradenomi. En oikein koskaan ole tuntenut liiketalouden ja kaupan alaa omakseni vaikka sen piirissä olen koko työhistoriani pyörinyt. Päätinkin pari vuotta sitten suuntautua uudelle alalle ja aloitin psykologian opinnot Helsingin avoimessa. Kohta on sen suhteen aineopinnot paketissa ja nyt sitten tutkinto-opiskelijana yleistä – ja aikuiskasvatustiedettä mielenkiinnolla opiskelen. Mahtava ajatus, että opiskelu mahdollistaa minullekin vielä täysin uudenlaiset työkuviot tulevaisuudessa. Valitsin ryhmämme aiheen, koska kiinnostuin siitä, miten luovuus tällä hetkellä määritellään ja miten sitä tutkitaan.

Olen Saga, 20 -vuotias yleisen ja aikuiskasvatustieteen ylioppilas. Vapaa-aikaani vietän ystävien ja perheen parissa sekä vuodenajan mukaan erilaisissa urheiluharrastuksissa. Lukion aikana pohdin paljon eri jatko-opiskeluvaihtoehtoja. Vaihto-oppilasvuoteni aikana suunnitelmani selkenivät, kun löysin palon kasvatustieteisiin. Odotankin innolla tulevia opintoja! “Lööpin” luovat ideat syntyvät yhteisössä valitsin, koska olen sitä mieltä, että ihmiset toimivat luovemmin yhdessä kuin erikseen.

Olen Peppi, 22-vuotias alue- ja kulttuurintutkimuksen opiskelija. Valitsin kasvatustieteet sivuaineeksi, sillä lapset ja nuoret ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja toivonkin, että voisin joskus tulevaisuudessa yhdistää kulttuurihommia ja kasvatustieteitä työelämässä. Vapaa-ajallani taiteilen ja näpertelen monella tapaa, mistä ehkä sainkin kipinän valita luovuus- teemaisen ryhmän. Edessäni on varsin tiivis syksy oman aineeni opintojen sekä kasvatustieteiden parissa ja ainakin toistaiseksi olen kovin innoissani kaikesta!

Olen Mari, 39-vuotias juuri käsityönopettajalinjalla opiskelun aloittanut. Aiemmin elämässä tein uraa muodin ja vaatteiden parissa. Etsin pidemmän aikaa motivaatiota siihen miksi tuotimme jatkuvasti uutta tavaraa maailmaan ja sisäinen hippi minussa halusi vaihtaa alaa johonkin itselle merkityksellisempään. Kipinä siihen miksi hain käsityönopettajaksi syttyi pitämässäni himmeli work shopissa. Huomasin, että siinä yhdistyi ihmisten kanssa yhdessä tekeminen ja käsityöt. Olen erittäin onnellinen, että pääsin kouluun. Mitä on luovuus, mistä se kumpuaa ja yhteisöllisyys kiinnostaa minua ja siksi valitsin kyseisen lööpin.

Olen Heidi, 21-vuotias yleisen ja aikuiskasvatustieteen ensimmäisen vuoden opiskelija. Pidin kaksi välivuotta ylioppilaaksi valmistuttuani ja tein töitä muun muassa henkilökohtaisena avustajana sekä opettajan sijaisena. Koulussa työskentely herätti kiinnostuksen lasten ja nuorten kasvatuksen parissa työskentelyyn, mutta toisaalta myös yrittäjyys on tuntunut omalta jutulta. Siksi juuri yleinen ja aikuiskasvatustiede vaikutti sopivalta alalta. Tämän aiheen valitsin eri otsikoiden joukosta siksi, että olen kiinnostunut yhteisön vaikutuksesta yksilön luovuuteen. Toisaalta myös pelkkä luovuus on jo sinällään mielestäni mielenkiintoinen aihe, joskin hyvin vaikea rajata tai määritellä tutkimuksen näkökulmasta.

Olen Sara, 20-vuotias Lappeenrannasta kotoisin oleva kotitalousopettajaopiskelija. Olen aina kokenut olevani luova ja luovat harrastukset ovat kiinnostaneet minua pienestä pitäen. ”Luovat ideat syntyvät yhteisöissä” –lööppi herätti kiinnostukseni, joten laitoin nimeni listaan ja tässä sitä ollaan. Ensimmäisen ryhmätapaamisen jälkeen ajatukset ovat hieman sekavat, sillä huomasin, että en osaa edes määritellä mitä luovuus on. Mielenkiinnolla odotan, mitä tutkimustuloksia nimikkotutkijamme on saanut aikaan ja millä keinoilla.

Mikko, 31-vuotias ensimmäisen vuoden kotitaloustieteen opiskelija. Ennen nykyisten opintojen aloittamista opiskelin käsityökasvatusta, eli käytännössä teknisen työn opettajaksi. Käsityökasvatus jää nyt sivuaineekseni. Ennen kuin keksin haluavani opettajaksi, tein erilaisia töitä ja opiskelin puualan artesaaniksi. Luovuus on kiinnostavaa.

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Luova yhteisö

2 Replies to “Luova yhteisö”

  1. Siis ihan mielettömän moninaista ja hienoa sakkia Luovassa yhteisössä ja koko meidän kurssillamme!!! Sanonpahan vaan että jos ei näissä yhteisöissä luovuus kuki niin sitten ei missään! Go with the flow!:)

    1. Hei MInttu ja kiitos innostavasta kommentistasi ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Meidän ryhmässämme on kyllä paljon eri-ikäisiä ja taustaisia jäseniä ja se on varmasti toiminut rikkautena työskentelyprosessissamme! Rock on, luovuus kunniaan!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *