Luonnonväreistä apua allergioihin?

Moikka!

Meidän Luonnonväri-ryhmän asiantuntijatiimi on lähtenyt selvittämään luonnonvärien vaikutusta allergioihin ensimmäiseksi jo olemassa olevaan aineistoon tutustumalla. Olemme selvittäneet,  minkälaisia tutkimuksia aiheesta on jo tehty ja millaisia tutkimustulokset ovat olleet.
Tutkimustulosten perusteella huomasimme, että väriaineiden haittoja on tutkittu paljon,  tietysti tarkoituksena löytää  allergioita aiheuttavat aineet. Nämä tutkittavat aineet ovat olleet suurelta osin kemiallisia, joten päätimme alkaa tutkia luonnonvärien vaikutusta ihon terveyteen. Luonnonvärejä on tutkittu vain vähän ja niiden tutkimustulokset viittaavat siihen, että luonnonväreillä ei ole allergisoivaa vaikutusta, mutta ne ovat olleet osittain ristiriitaisia, jonka takia halusimme tutkia asiaa lisää. .

Tavoitteena on koota 50 henkilön testiryhmä tätä tutkimusta varten, joiden on määrä käyttää 3 viikkoa luonnonväreillä värjättyjä vaatteita ja pestä ne tutkimuksen rahoittajan, Allergialiiton, sponsoroimalla pesuaineella.

Jo tutkimuksen suunnitteluvaiheessa tuli esiin rahoituksen ja yhteistyön aiheuttamat eettiset kysymykset, koska rahoittajan edustaja toimii projektin projektipäällikkönä. Tiedostamalla tämän, voimme lieventää tutkimuksen eettistä kyseenalaisuutta. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, mutta sisältää tietynlaisen eettisen ongelman koehenkilöiden altistuessa mahdollisesti allergiaa aiheuttaville aineille. Tiedämme riskit, mutta aiemmat tutkimustulokset osoittavat ne luonnonvärien kohdalla pieniksi. Otamme eettiset kysymykset huomioon sillä, että osallistuminen tutkimukseen on vapaaehtoista ja sen saa keskeyttää tarvittaessa milloin vain. Riskeistä tiedotetaan koko ajan tutkimukseen osallistujille, mikäli sellaisia ilmenee.

Haluaisitko osallistua tällaiseen tutkimukseen  ja miksi? Tai jos et, niin miksi et?

Lisää luonnonväreistä tutkimuksen edetessä!

Luonnonväriryhmä:

Helmi, Jenna, Jenni, Katri, Marja, Minna-Mari, Minttu , Niina, Pauliina ja Roosa

 

 

 

 

5 Replies to “Luonnonväreistä apua allergioihin?”

 1. Moikka!
  Jäin miettimään paria asiaa tutkimukseen osallistumisessa; mulla henkilökohtasesti ei ole minkäänlaisia allergioita, joten hyödyttäisikö jos osallistuisin tutkimukseen? Vai onko tutkimus tarkoitettu vain allergikoille? Toiseksi kuka päättää vaatteet mitä tutkimuksessa pidetään, onko rajattomasti vaihtoehtoja vai esimerkiksi kahdesta vaatemallista valitset toisen?

  1. Moikka! Tutkimus ei ole tarkoitettu vain allergikoille. Pyrimme saamaan kattavan otannan niin ei-allergisia kuin allergisiakin, mutta satunnaisesti siten, että emme etsi erityisesti kumpiakaan. Haluamme testata luonnonvärien vaikutusta kaikenlaisilla ihmisillä 🙂 Tällä tavalla saamme mahdollisimman tarkkaa tietoa siitä, aiheuttaako nimenomaan nämä testattavat väriaineet reagtiota vai mahdollisesti joku muu aine, jos tutkimuksen aika jollain testattavalla jotain ilmenee.
   Vaattet ja pesuaineet tulevat rahoittajalta eikä niihin voi tutkimukseen sitouduttua vaikuttaa.
   Tästä kaikesta saamme arvokasta tietoa ja mahdollisesti tulevaisuudessa eettisempiä ja käyttäjäystävällisempiä tapoja värjätä vaatteita! 🙂

 2. Mielenkiintoista! Hennahan on yksi ikivanha luonnonväri, joka täälläkin pohjoisessa maailmankolkassa alkaa olla tuttu tuote. En tiedä käytetäänkö sitä vaatteiden värjäämiseen mutta hiusten värjäämiseen ja monissa kulttuureissa kaunistautumiseen, iholle tehtäviin kuvioihin. Monessa kulttuurissa myös hennaa käytetään huonokuntoisen ja oirehtivan ihon sekä huonokuntoisten hiusten hoitoon. En tiedä kuinka tutkittua henna ja sen terveysvaikutukset ovat mutta monet kehuvat (luomu-)hennan vaikutuksia ainakin ihoon ja hiuksiin. Mitä teidän tutkimuksessa tutkittavat luonnonvärit ovat? 🙂

  Elina/Suunnannäyttäjät

  1. Hennavärejä ei ole tekstiiliteollisuudessa juurikaan tutkittu. Tämä olisikin varmasti hyvä tuttkimuskohde juuri sen positiivisten vaikutuksten takia kosmetiikkapuolella. Meidän tutkimuksen väriaineet ovat luonnosta saatavia mm. mustikka, nokkonen, lehtivihreä ja erilaiset kukkakasvit. Yhdistämällä erilaisia luonnontuotteita, saadaan mitä upeimpia sävyjä tekstiileihin! Näiden vaikutusta ihon terveyteen pyrimme tutkimaan.
   Niina/Luonnonvärit

 3. Moikka!
  Ensinnäkin mielenkiintoinen tutkimusaihe! Olen itse todella allerginen monelle ruoka-aineelle ja lisäksi herkkä saamaan allergisia ihoreaktioita, minkä vuoksi olisikin hauskaa lähteä tällaiseen tutkimukseen mukaan.
  Tytti/Mamut rokkaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *