Salaseura esittäytyy

Tässä ensimmäisessä blogipostauksessamme esittelemme ryhmämme jäsenet sekä kerromme syitä, jotka johtivat meidät valitsemaan hiljaista tietoa käsittelevän lööpin.

Olen ensimmäisen vuoden kotitalousopettaja-opiskelija, jonka opiskelu- ja työhistoria pitää sisällään hyvin erilaisia Suomen oppilaitoksia sekä julkisella että yksityisellä puolella. Yhteinen nimittäjä löytyy ehkä siitä, että kaikki edellämainitut opiskelut ja työt ovat suuntautuneet muita ihmisiä kohti. Eli ei, minusta ei saisi insinööriä tai yksinäistä tutkijaa millään muotilla.
Miksi valitsin juuri tämän kyseisen lööpin? Hiljainen tieto ohjaa monia toimintoja eri organisaatioissa. Niin, miksi sitä siis pitäisi mystifioida käytännössä millään lailla? Sitä en minäkään ymmärrä. Miksi on ihmisiä, jotka pitävät tärkeää tietoa itsellään? Onko kyseessä kenties salaseuramainen toiminta? Tätä seikkaa ja lööpin arvoituksellista sanamuotoa selvittääksemme, päätimme perustaa oman pienen salaseuramme. 🙂

-Anne Olenius, kotitalousopettajan opintosuunta

En ihan tajunnut mistä lööpissä puhuttiin, mutta jäin pohtimaan mitä se tarkoittaa. Kävin katsomassa muitakin lööppejä, mutta palasin tämän luo. Mitä tässä sanotaan? Mystifiointi sanana herätti pohtimaan jotakin taianomaisesti tapahtuvaa. Lööpin mystiikalla on yhteys johonkin isompaan, johonkin hiljaiseen, salaiseen tietoon. Lööppi kertoi, että nyt siitä voi jo puhua. Siis mistä? Ja miksi juuri nyt? Mikä on muuttunut? Lööppi tuntui kiinnostavalta ja ajattelin, että tästä pitää ottaa selvää. Uteliaisuus ajaa paikkoihin joita ei vielä tunne ja sieltä voi löytyä jotain jännittävää.

Jaana Krouvi, käsityönopettajan opintosuunta

Päädyin kirjoittamaan nimeni hiljaista tietoa koskevaan otsikkoon, koska aihe kiinnostaa minua. Olen huomannut työelämässä, että hiljaista tietoa on vaikea määrittää ja sen välittäminen on hyvin hienovaraista ja epätarkkaa. Hiljainen tieto jää usein hiljaiseksi eikä välity eteenpäin. Uskoisin, että siitä johtuu monissa ammateissa olevat perinteet tai käytännöt, joita kukaan ei oikein osaa selittää tai perustella. Tällöin niitä on myös vaikea tutkia tai todentaa.

-Reeta Vähämäki, kotitalousopettajan opintosuunta

Hei! Olen Mirva, entinen insinööriopiskelija, nykyinen käsityönopettajaksi opiskeleva tapaus. Taustaltani löytyy useamman vuoden työkokemusta, ja melkein AMK insinööri tutkinto, joten olen saanut kohdata useampaakin erilaista hiljaista tietoa elämäni aikana. Tästä huolimatta en alkuun osannut hahmottaa mitä hiljainen tieto oikeastaan on, ja sen takia aihe tulikin valittua. Vieläkin sen määritteleminen tuottaa itseni ja ryhmän kesken ajoittain hankaluuksia, mutta eiköhän sekin vielä muutu!

-Mirva Kontio, käsityöopettajan opintosuunta

Olin aikaisemmin kuullut hiljaisen tiedon käsitteestä, ja olin silloin käsittänyt sen määritelmällisesti olevan tietoa, josta ei voi puhua. Oli siis mielenkiintoista tutkia aihetta lisää ja itselleni uudesta näkökulmasta. Hiljaisen tiedon merkitys on tullut tutuksi varsinkin käsitöitä opiskellessani. Valitsin lööpin myös siksi, että koin voivani mahdollisesti haastaa tutkijaa, sillä hiljaisen tiedon käsite on melko häilyvä ja siitä voi saada hyvää keskustelua.

-Johanna Niiranen, käsityöopettajan opintosuunta

Kun olimme saaneet ryhmän kokoon ja aloimme keskustella valitsemastamme lööpistä, kävimme läpi useita pohdintoja ja näkökulmia hiljaisesta tiedosta ja sen mystifioinnista. Ryhmämme jäsenillä tuli mieleen useita esimerkkejä työelämästä, jossa hiljaisen tiedon onnistunut jakaminen olisi tarpeen. Aiheemme, hiljainen tieto, vaikuttaa haastavalta, mutta myös mielenkiintoiselta ja tärkeältä.

-Salaseura

 

3 Replies to “Salaseura esittäytyy”

 1. Salaseura haastatteli nimikkotutkijaansa Auli Toomia viime viikon torstaina. Onneksi tutkijalta löytyi aikaa ennen kuin karkasi työmatkalleen.
  Nyt vuorossa on haastattelun purkaminen. Lisäksi saimme aimo pläjäyksen kirjallisuutta, jotta voimme ottaa selville salaisesta tiedosta kaiken mahdollisen. Vai oliko se hiljainen tieto?
  – Jaana –

 2. Moikka!

  Aiheenne kuulostaa todella jännittävältä. Jos teillä vaan jaksaminen riittää olisi kiva kuulla myös blogin puolella pientä esittelyä hiljaisen tiedon käsitteestä ja siitä, miten tutkimussuunnitelman teon edetessä saatte siitä lisää tietoa. Uskon, että meitä on kurssilla moniakin, jotka eivät tiedä käsitteestä paljoa muuta kuin mitä nimi antaa olettaa.

  Tsemppiä aiheeseen perehtymiseen!
  – Anni/Seikkailijat

 3. Aiheenne vaikuttaa melko haastavalta, mutta mielenkiintoiselta. Pohdimme ryhmässämme, voisiko hiljaista tietoa myös tarkastella siltä kannalta, että sitä ei olisi tarkoituksella pantattu. On varmasti tilanteita, jolloin hiljaista tietoa ei pantata tarkoituksella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *