Älykäs posteri

Verkosto, älykkyys, verkostoälykkyys ja artefakti ovat nimikkotutkijamme Kai Hakkaraisen artikkelin,  Verkostoälykkyys: välittynyt näkökulma älykkyyden tutkimukseen (Kai Hakkarainen, Kirsti Lonka ja Sami Paavola, 2009) käsitteistä varmasti ne keskeisimmät ja oleellisimmat. Iso paketti asiaa pienessä ajassa pieneen posteriin. Päädyttiin tehtävässä lähestymään mielestämme selkeintä asiaa, mikä ihmisen älyllisen toiminnan laajenemisen on mahdollistanut eli luku-ja kirjoitustaitoa ja siitä edelleen kehittyneitä tapoja ja artefakteja. Tämän esimerkin ympärille saimme posteriimme selkeästi avattua käsitteitä helposti ymmärrettävään muotoon.

Kuten artikkelissa kerrotaan, on luku-ja kirjoitustaidon kehityksen myötä ajatukset saatu tuotua paperille ja näin ollen jaettua myös muille sekä ”jatkettua” muistia ulkoiseen muistiin. Ajan saatossa ulkoinen muistikenttä on kehittynyt ja laajentunut. Tänä päivänä tietokoneet tarjoavat jo itsessään runsaan ulkoisen muistikentän ja liitettynä internetiin on muistikenttä rajaton. Artikkelissa verrataankin tietokoneen ”tyhmää päätettä” ihmiseen, molempien sisäisen muistin ollessa samalla lailla rajallinen. Ihmisjoukko voi yhtälailla toimia muistikentän laajentajana niin, että joku muistaa jonkun osion ja toinen toisen, yhdessä luoden laajan kokonaisuuden.

Monesti ajatuksia tuntuu olevan liiaksikin eikä niitä saa omassa päässä kasaan selkeäksi paketiksi. Myös tämä posterin laatiminen käynnisti ajatustulvan joka kuitenkin vasta ryhmän kesken ajatuksia jakamalla ja ulkoisten artefaktien (tietokone, kirjoittaminen jne.) liittyessä kuvioon oli mahdollista jäsentää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Näin ollen tämän tehtävän toteutus on malliesimerkki ihmisen verkostoälykkyydestä, siitä miten ihmiset ja esineet muodostivat verkoston, missä älykäs toiminta, oppiminen ja ymmärrys lisääntyi ja mitä ilman tähän älyttömän älykkääseen posteriin ei olisi päästy.

😉

Anni/Luova-verkosto

 

One Reply to “Älykäs posteri”

  1. Heippa,
    Kävin katsomassa posteriesitystänne ja mielestäni esitys oli hienosti ja selkeästi esitetty.
    Kuten olemme kaikki huomanneet, että maailma on täynnä tietoa, eikä kukaan ihminen voi muistaa kaikkea sitä tietoa, eikä täydykään. Minusta on hienoa, että olemme aikojen saatossa kehittäneet ja oppineet erilaisia tapoja, joilla pystymme keventämään omaa muistiamme.
    Kuten mainitsit, ihmisen älykkyys on selkeästi laajentunut näiden erilaisten tapojen (tietokone, kirjoittaminen…) avulla. Ihmisen ulkoisen muistikentän laajuutta on voitu kasvattaa näiden keinojen avulla. Onko teillä ollut pohdintaa siitä, miten rajallinen ihmisen oma muistikenttä on? Tai oletteko pohtineet ryhmässänne, millaisia keinoja tulevaisuudessa voitaisiin kehittää näiden ulkoisten muistikenttien lisäksi vai onko kaikki jo kehitetty?

    Mona / Luova yhteisö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *