Juánittelijat

Mitä tarkoittaa “ammatillinen kotitaloustiede”, ja miten se liittyy kulttuuriseen kestävyyteen? Tutkijamme haastattelivat Stadin ammattiopiston kolmea “kotitalous”-opettajaa selvittääkseen, kuinka hyvin kulttuurinen kestävyys tulee esiin heidän opetuksessaan. He käyttävät termiä vocational home economics puhuessaan opiston hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutuksesta, heidän tutkimuksensa kohderyhmästä.

Tutkijamme tarkastelevat kyseisen alan opetussuunnitelmaa, miten kestävän kehityksen kulttuuriset elementit tulevat siinä esiin ja kuinka hyvin ne sisällytetään opetukseen.

Stadin ammattiopiston nettisivuilla kerrotaan alalta valmistuvien mahdollisista työnantajista: sekä valmistuville kokeille että tarjoilijoille tarjoutuu työpaikkoja ravintoloista, hotelleista, laivoilta, baareista, junista sekä hoitolaitoksista.

Sinänsä ammatillinen kotitaloustiede on hyvä lähtökohta lähestyä kulttuurista kestävyyttä, sillä ammattilaiset ruuanlaittajat ovat tärkeässä roolissa ruokakulttuurien säilyttämisessä ja viemisessä eteenpäin. Kestävän kehityksen puolesta heidän täytyisi työssään miettiä seuraavanlaisia asioita:

Ovatko raaka-aineet kotimaisia ja riittävän tuoreita? Kuinka läheltä ne on tuotu? Kuinka ekologisesti raaka-aineita on käsitelty?

Näitä aiheita varmasti pohditaan opiskelijoiden kanssa opetuksen yhteydessä, mutta kuinka kulttuuri ja kulttuurinen kestävyys tulevat tässä ilmi?

Tutkijamme Janhonen-Abruquah toi esiin kysymyksiä kotitaloustieteen opettajia varten, jotka voisivat auttaa kehittämään ja tunnistamaan kulttuurisen kestävyyden elementtejä opetuksessa. Tässä on muutamia kysymyksiä, joita tutkijamme ehdotti:

 • Miten paikalliset käytännöt näkyvät opetuksessa? 
 • Mistä näkökulmasta opetusta lähestytään? 
 • Miten lähiympäristö ja maailma vaikuttavat opetukseen? 
 • Miten monikulttuuristen yhteisöjen tavat ja juhlat nähdään opetuksessa? 
 • Miten opetusta voitaisiin laajentaa luokkahuoneen ulkopuolelle? 

Kulttuurinen kestävyys on terminä vieras, vaikka se tulee esiin lähes jokapäiväisessä elämässä. Seuraavat kysymykset voisivat auttaa miettimään, miten kulttuurinen kestävä kehitys tulee omassa elämässäsi esiin:

Mitä vastaisit ulkomaalaiselle, joka kysyy, millainen suomalainen ruokakulttuuri on?

Millaiset ruokailutottumukset sinulla itselläsi on?

Kuinka paljon laitat itse ruokaa tai syöt ulkona?

Käytkö poimimassa marjoja tai sieniä? Onko perheessäsi metsästäjiä?

Kasvatatko kotonasi yrttejä, tomaatteja tai muuta vastaavaa?

Syötkö tai laitatko ruokaa yhdessä perheesi kanssa?

Onko kotonasi biojäteastiaa? Kuinka paljon ruokahävikkiä kotonasi syntyy?

 

Nähdään tiistaina!

Juánittelijat

Lähteet:
Janhonen-Abruquah, H., Topp, J., Posti-Ahokas, H. Educating Home Economics Professionals for Sustainable Jobs: Views Through Cultural Sustainability.

2 Replies to “Juánittelijat”

 1. Moikka,

  Todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe teillä ja vieläpä lähellä omia opintojani kotitalousopettajan koulutuksessa.
  Kulttuurinen kestävyys voi varmasti tuntua monien mielestä vieraalta ja etäiseltä käsitteeltä, vaikka onkin todellisuudessa osa jokapäiväistä elämää. Olisikin hyödyllistä, jos jokainen pysähtyisi välillä pohtimaan omaa toimintaansa esimerkiksi postauksessanne esittämien kysymysten kautta. Tämä voisi avata kulttuurisen kestävän kehityksen merkitystä helpommin lähestyttäväksi ja omaa elämää koskevaksi asiaksi.
  Ammatillisen koulutuksen lisäksi aiheenne huomioiminen sopii loistavasti myös peruskoulun puolelle. Kun kulttuurisen kestävyyden oppii huomioimaan jo lapsena tai nuorena, säilyy se varmemmin myös aikuisuuteen ja on näin säilytettävissä aina jälkipolvillekin asti. Lisäksi nyt kun varhaiskasvatuksen ravitsemussuosituksia ollaan parhaillaan kehittämässä, olisi nämä samaiset kysymykset erittäin toimivia myös pienempien lasten kanssa pohdittaviksi. Ja tietenkin aina vain parempi, jos lasten ja nuorten kanssa päästäisiin samalla käytännössä toteuttamaan kulttuurista kestävyyttä, esimerkiksi tekemällä ruokaa itse poimimista tai kasvatetuista raaka-aineista.

  Terveisin,
  Henna/Vallankumoukselliset

 2. Onpa mielenkiintoinen postaus. Tämä herättikin pohtimaan omia valintoja juuri noiden kysymysten avulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *