Ajatuksia kurssista

Ensimmäinen opiskeluvuosi alkoikin tosiaan runsaalla kattauksella erilaisia kursseja. Kohti tutkivaa työtapaa-kurssi oli yksi näistä. Heti ensimmäisillä ryhmäkerroilla ymmärsin, että haastetta löytyy ja kerkesin hetken pelätä, että jopa liiaksikin. Jo sana ”tutkijatentti” tuntui pelottavalta, vaikken tosiasiassa edes tiennyt mitä se tarkoittaa (varmaan myös juuri siksi).

En osannut aavistaa miten kokonaisvaltaisesti pääsisimme tutustumaan tutkimuksen maailmaan. Tuskin oli oman kandin- tai pro gradu tutkielman tekeminen kerennyt edes ohi kiitävän hetken  pyörähtää mielessä, kun kurssi alkoi. Tässä saimme kuitenkin runsaasti ajattelemisen aihetta ja itse ainakin rohkeutta uskoa että aikanani oman tutkimuksen tekeminen on mahdollista eikä ehkä ihan niin pelottavaa kun olen sen mielessäni kuvitellut olevan. Ja tässähän ollaan ihan alkumetreillä!

Kymmenen hengen ryhmämme lähti tuumasta toimeen ja tuntui, että jokainen ”löysi paikkansa” ryhmässä nopeasti. Jokainen ryhmäpalaveri valoi porukkaa yhteen ja matkan edetessä onnistuimme mielestäni annetuissa tehtävissä hienosti, nimenomaan ryhmänä. Ryhmämme nimikkotutkijan Kai Hakkaraisen meille tutustuttavaksi antamassa artikkelissa aiheena olikin verkostoälykkyys. Moneen otteeseen totesimmekin aiheen olevan, sen lisäksi että on mielettömän kiinnostava, myös nappivalinta huomatessamme ryhmässä toimimisen kautta konkreettisesti miten kollektiivinen mieli ja verkostöäly toimii.

Ensimmäinen tutkijatapaaminen Kai Hakkaraisen kanssa lisäsi aiheen kiinnostavuutta entisestään. Saimme vastauksia moniin kysymyksiimme ja moniin asioihin, mitä ei oltu osattu edes kysyä. Lisäksi tapaaminen poisti ahdistusta tulevasta tutkijatentistä.

Tutkijatentti sitten tuli ja meni ja mielestäni hienosti menikin! Oman ryhmämme kohdalla keskustelu tuntui luontevalta eikä tutkijatenttipelkoa eikä ahdistusta ollut enää läsnä. Jälleen saimme vastauksia ja ajattelemisen aiheita runsain määrin. Pääsimme osallisiksi myös kahden toisen ryhmän tilaisuuteen ja hekin onnistuivat upeasti! mielestäni kokemuksena tämän kaltainen järjestetty tilaisuus oli onnistunut ja muistettava.

Kohti tutkivaa työtapaa onnistui hienosti johdattamaan ajatuksen tutkimuksen saloihin sekä poisti ainakin itseni kohdalla monia ”pelkoja” liittyen tutkimuksen tekoon ja kirjoittamiseen. Kiitos kaikille osallistujille ja opettajille sekä nimikkotutkijoille!

Tästä on hyvä jatkaa!

Anni/Luova-verkosto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *