Ajatuksia tutkijatentistä ja kurssista

Ryhmällämme oli kurssilla aineistona Ilona Södervikin koko englanninkielinen väitöskirja nimeltään Understanding biological concepts at university – Investigating learning in medical and teacher education. Ryhmämme huomasi jo tutkimukseen tutustuessamme, että Södervik kirjoittaa taitavasti ja esittää ajatuksensa selkeästi ja jäsennellysti. Tutkijatapaamisessa huomasimme tutkimuksesta riittävän paljon keskusteltavaa ja keskusteluun varattu aika kuluikin nopeasti.

Kurssilla suoritetut tehtävät tekivät tutkimuksen sisällön erittäin tutuksi. Kysymysten valitseminen tutkijatenttiin osoittautui haastavaksi aiheen laajuuden vuoksi. Tenttiin varattu puolituntinen ei tulisi kattamaan kaikkea, mitä tutkimuksesta voisi nostaa esille. Tehtävänantoon osoitettu lisäkysymysten esittäminen tekisi aikataulussa pysymisen mahdottomaksi, mutta haastattelussa onneksi tiesimme vielä edessä olevien kysymysten vastaavan mahdollisesti esiinnouseviin kysymyksiin.

Tutkijatentin haastattelun jälkimainingissa huomasimme jäävämme miettimään muita ryhmiä ja heidän tutkimuksiaan. Kurssin aikana olemme sukeltaneet tutkimuksen tutkimisessa suoraan syvään päähän ja osaamme oman nimikkotutkimuksemme yksityiskohdat melko hyvin. Mutta entä toisenlaiset tutkimukset ja niiden tutkimustavat? Muutamia esittelykertoja lukuunottamatta jäivät toisenlaiset tutkimustavat vähemmän tutuiksi.

Loppujen lopuksi kaiken takana on rajaaminen. Kaikkeen opiskelussa, työelämässä ja harrastuksissakin sisältyy rajaamista. Jos haluaa mestariksi yhdellä tieteenalalla, urheilussa tai vaikka taidetekniikassa, täytyy luopua monesta asiasta, joka voisi yhtälailla kiinnostaa. Emme voi koskaan tietää tai osata kaikkea, emmekä myöskään loppujen lopuksi tiedä kuinka paljon tiedämme tai osaamme. Olemme myös onnellisen tietämättömiä niin sanotusti tietämämme tiedon mahdollisesta virheellisyydestä. Voimme kuitenkin hyvillä mielin jatkaa akateemisia opintojamme luottaen siihen, että ryhmässä ja yhdessä tiedämme kaikki hieman enemmän kuin omillamme.

Yksi vastaus artikkeliin “Ajatuksia tutkijatentistä ja kurssista”

  1. Hei, oli mielenkiintoista seurata tenttiänne! Toivottavasti ehditte kuitenkin saada vastaukset vielä niihin kysymyksiin, jotka askarruttivat mieltä. Oli kiva huomata, miten paljon kysymyksiä olitte laatineet ja myös miettineet sitä, miten jatkokysymykset vaikuttaisivat keskustelun kulkuun. Oikein hyvää joulun odotusta teille!

    Maija / Helikopterit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *