Ensimmäinen kurssikerta

Paikkatiedon hankinta, analyysi ja kartografian ensimmäisen kurssikerran tarkoitus oli tutustua MapInfoon, sekä kerrata paikkatietoon liittyviä perusasioita. Kurssikertaan liittyvä karttatehtäväkin oli hyvin yksinkertainen. Päätin tehdä omani niinikään simppelistä aiheesta, 65-vuotiaiden määrästä Suomen kunnissa.

vanhuskartta1

Pauliina oli tehnyt karttansa hyvin samankaltaisesta aiheesta, eläkkeellä olevien osuuksista. Hänen havaintonsa aiheesta olivat myös samanlaisia kuin minulla: suurissa kaupungeissa ikääntyneen väestön suhteellinen osuus on pieni, sillä perinteisesti kaupunkeihin keskittyy opiskelijoita ja työikäistä väestöä. Kartalla erottuvat esimerkiksi Tampere, Jyväskylä sekä Oulu suhteessa nuoremman väestön keskittyminä. Kaikkien tuntema elinkeinorakenteen muutos käynnisti aikanaan kehityksen, joka on nyt johtanut maaseudun ja harvaan asuttujen alueiden autioitumiseen, palveluiden ja työpaikkojen katoamiseen ja näin ollen myös väestön vanhenemiseen kyseisissä kunnissa. Kartalla kovin punaisina hehkuvat etenkin itäisen Lapin, sekä Itä-ja Keski-Suomen alueet.

Myönnettäköön, että karttani ei ole MapInfo-taituruuden mestariteos. Kuvan alle jäi typerä valkoinen alue, jota en yrityksistä huolimatta saanut pois, mikä on kiinnostavaa, koska aikaisemmin se tuntui minultakin luonnistuvan. Lisäksi MapInfon kartat ovat kovin ankean näköisiä verrattuna vaikkapa edellisessä periodissa CorelDraw:lla tehtyihin visuaalisesti miellyttäviin ja värikkäisiin karttoihin. Tieto kuitenkin välittyy aivan yhtä hyvin, ja se lienee pääasia, vaikka olisi kieltämättä mukava saada MapInfo tottelemaan juuri täsmälleen niinkuin haluaisin. Taitojen kehittymistä odotellessa..

Lähteet:

Hongisto, P. (2015) PAK à la Pauliina-blogi. Kurssikerta 1 – Mapinfon perusteet ja teemakartta. Luettu 26.1.2015. <https://blogs.helsinki.fi/pauliinh/>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *