Jakamisen kulttuuri

Tämä blogin rakennus lienee hyvä esimerkki jakamisen kulttuurin hankaluuksista ja hyvistä puolista nykyaikana.

Uskon, että sosiaalinen media ei  perusajatukseltaan ole millään tavoin uusi. Ihmiset ovat kautta aikain muodostaneet ryhmiä, perhe- suku- ja tavoiteyhteisöjä, kyläkuntia, joukkoja, luokkia ja rintamia. Uutta on vain tekniikka, jota hyödynnetään. Jakamisen kulttuuria on ollut siitä lähtien, kun on käyty yhteisillä metsästysmailla, käytetty yhteisiä välineitä ruoan hankintaan, suojauduttu ja varustauduttu yhteistä vihollista vastaan ja etsitty toinen toisilta tietoja, turvaa ja tukea.

Mitä uusi tekniikka on tuonut jakamisen kulttuuriin? Ajattelen, että jakamisen kulttuuri kyselee edelleen samoja kysymyksiä kuin vuosituhannet. Kuka jakaa, keneltä otan vastaan, mitä minulta odotetaan, mitä kykenen itse antamaan, mikä on tavoitteemme, mihin pyrimme…? Ehkäpä siltä osin on kulttuuri muuttunut, että elämme ylenpalttisuudessa. Joudumme valikoimaan, mikä on tarpeellista ja mikä on turhaa ja mitä teemme kaikella turhalla.Se vaatii taitoja, joita meillä ei ehkä vielä ole ja joita ei nykykoulutus ja kasvatus kenties vielä edes opeta.

Viestintä on vanha asia, mutta välineet ovat uusia. Välineiden kanssa vielä takkuilemme kuten ehkä aikoinaan vaikkapa painotekniikan käytön kanssa. Suurin ongelma ei ole tekniikka vaan tekniikan mielekäs käyttäminen/ hyödyntäminen. Balanssi yleensä löytyy aina. Vesi luo uomansa, halusimmepa sitä tai emme.

Sattumoisin opiskelin kasvatustieteitä, kun piirtoheittimet tulivat koululuokkiin ja kokoustiloihin. Niitä puolustettiin ja niitä vastustettiin. Kumpaankin suuntaan löytyi vahvoja argumentaatioita. Nyt se tuntuu huvittavalta…piirtoheittimet…miksi niistä piti käydä opettajienhuoneissa kiivaita pedagogisia ja ei niin pedagogisia väittelyitä?

This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

2 Responses to Jakamisen kulttuuri

1. Greetings, how’s it going? I hope you do well. I wanted to say that I like Jakamisen kulttuuri |.

2. Can I post your submit to my wordpress blog? I’ll add a one way link to your forum. That’s one really great post.

Comments are closed.