Toinen kurssikerta: Teemakartat ja kahden päällekkäisen teeman käyttö

Toisella kurssikerralla tehtävänä oli laatia teemakartta, jossa on kaksi teemaa päällekkäin. Kuten Emma Piela (2017) blogissaan toteaa, oli aiheiden valinta karttaa varten haastavaa, sillä aiheiden tuli sopia yhteen niin, että ne toisivat toisilleen jotakin lisäarvoa. Teemakarttani (Kuva 1.) kuvastaa Helsingin, Espoon, Kauniaisen, Vantaan, Nurmijärven, Tuusulan, Hyvinkään, Mäntsälän, Järvenpään, Kerava, Sipoon, Pornaisen, Askolan ja Porvoon alueella vuonna 2010 tietoon tulleiden rikosten ja selvitettyjen rikosten määrää. Selvitetyt rikokset näkyvät kartalla viivoituksina ja tietoon tulleet rikokset näkyvät kartalla sinisen eri värisävyinä. Värivalinnat ovat mielestäni tässä kartassa ihan toimivat, mutta eri viivatiheydet eivät erotu toisistaan tarpeeksi hyvin. Tein reunaviivoista paksummat, jotta kuntien rajat erottuisivat paremmin. Ei tullut yllätyksenä, että tietoon tulleita rikoksia oli selvästi eniten Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Myös selvitettyjä rikoksia oli eniten juuri näillä alueilla. Alueilla, joissa oli vähemmän tietoon tulleita rikoksia oli myös ymmärrettävästi vähemmän selvitettyjä rikoksia.

Kuva 1. Tietoon tulleet rikokset ja selvitetyt rikokset 2010 Espoon, Kauniaisen, Helsingin, Vantaan, Nurmijärven, Tuusulan, Hyvinkään, Mäntsälän, Järvenpään, Kerava, Sipoon, Pornaisen, Askolan ja Porvoon alueella.

Kartan teko ei tälläkään kertaa sujunut ongelmitta, sillä MapInfon perustoiminnot olivat jo viime kerralta päässeet unohtumaan. Kävimme kuitenkin uudestaan läpi kartan laatimisen vaiheita, sekä myös uusia toimintoja. Minulla oli hieman vaikeuksia kartan kanssa, ja jouduinkin tyytymään tähän lopputulokseen, sillä kurssikerta hujahti nopeasti ja piti jo lähteä kotiin päin. Toivotaan, että ensi kerralla MapInfon käyttäminen sujuu jo paremmin!

 

Lähteet:

Piela, E. (2017). VKO 2: Lisää teemakarttoja. 3.2.2017. blogs.helsinki.fi/emmapiel/2017/02/03/16/ (Luettu 8.2.2017)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *