Neljäs kurssikerta: Ruututeemakartat

Pakin neljännellä kurssikerralla opimme laatimaan ruututeemakarttoja MapInfolla. Lisäksi katsastelimme Pornaisten karttaa sekä laserkeilattua topografista karttaa päällekkäin, ja valmistelimme seuraavaa kurssikertaa varten  materiaalia digitoimalla Pornaisten tiestöä ja asuintaloja. MapInfo eroaa merkittävästi digitoinnin suhteen CorelDrawista, jota olemme käyttäneet toisella kurssilla.

Kurssikerran tehtävänä oli laatia eri ruutukoolla ruututeemakarttoja, ja julkaista niistä paras/parhaimmat blogissa. Kokeilin useita eri ruutukokoja karttoja tehdessäni, mutta lopulta päädyin 400m x 400m ja 500m x 500m ruutukoon karttoihin. Kartat (kuva 1 ja kuva 2) esittävät naisten ja miesten määrää asuinrakennuksissa Helsingissä. Värivalinnoilla oli jälleen kerran suuri merkitys kartan ulkonäön suhteen. Myös ääriviivojen piilottaminen teki mielestäni kartoista miellyttävämmän näköisiä (vertaa kuva 1. ja kuva 3.). Legendaan asetin luokkajaoksi natural breakin. Vaalensin taas rajaviivojen väriskaala mustasta harmaaksi, sillä mielestäni se pehmentää kartan yleisilmettä.

Kuva 1. Miesten lukumäärä Helsingissä.

 

Kuva 2. Naisten lukumäärä Helsingissä.

 

Suuria eroja miesten ja naisten sijoittumisessa Helsingin eri alueilla ei juurikaan näkynyt. Kartoista kuitenkin huomasi, että miehiä asuu enemmän kauempana ydinkeskustasta kuin naisia. Ero ei kuitenkaan ollut erityisen merkittävä. Kartoista näkyy selkeästi niiden sisältö ja tiedot, ja olen melko tyytyväinen niihin. Väriskaalojen miettimiseen en tällä kertaa käyttänyt paljon aikaa. Kolmannessa kartassa (kuva 3.) halusin kokeilla miltä kartta näyttäisi, jos jätän ruutujen ääriviivat näkyviin. Omasta mielestäni kartat 1 ja 2 näyttävät kuitenkin paremmilta.

Kuva 3. Muunkielisten määrä Helsingissä.

Ruututeemakartta on siitä hyvä, että sillä voi esittää ilmiöitä niin tarkkaan tai epätarkkaan kuin haluaa, ja lopputulos on kuitenkin suhteellisen selkeä ja siistin näköinen. Kuten Anniina Ahonen (2017) blogissaan toteaa “Ruututeemakartta on useisiin tilanteeseen nähden hyvin joustava, sillä ruutukokoa vaihtamalla voidaan tiedon yksityiskohtaisuutta muuttaa.”  Unohdin lisätä karttoihini alueen nimistön, mutta muuten ne ovat mielestäni suhteellisen onnistuneita.

Lähteet:

Ahonen, A. (2017). Neljäs kurssikerta: Ruuduilla tasapainoilua. 14.2.2017. https://blogs.helsinki.fi/ahonenan/2017/02/14/neljas-kurssikerta-ruuduilla-tasapainoilua/ (Luettu 12.3.2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *