Viimeistä viedään – vastuuviikkomme viimeisen vuodatuksen aiheeksi valikoitui transsukupuolisuus. Koska pelkästään tästä aiheesta voisi kirjoittaa useamman väitöskirjan, ja koska Jukka Lehtonen omassaan rajaa aiheensa seksuaalisuuteen ja sukupuoleen koulumaailmassa, siirryn hetkeksi itsekin takaisin peruskoulun ja lukion pariin, sillä sukupuolittuneet käytännöt hyvin usein muodostuvat haasteellisiksi transihmisille myös näissä ympäristöissä.
Korjausleikkauksia läpikäyneille, mutta esimerkiksi sukupuolielimiltään vielä ”väärää sukupuolta” muistuttaville klassinen kysymys lienee se, olisiko sopivaa mennä miesten vai naisten pukuhuoneeseen, mutta jo koulumaailmassa, ennen kuin leikkausta tai muita hoitoja on ollut mahdollista suorittaa, voi ristiriitatilanteita tulla vastaan. Seuraava lainaus, joka sai ainakin minut närkästymään, on Jukka Lehtosen väitöskirjasta poimittu haastattelunpätkä:
- Anna (30): Biologian opettaja lukiossa sanoi, että ne niin sanotut sukupuolenvaihdosleikkauksethan ovat todellisuudessa vain kauneusleikkauksia, koska sukupuolta ei voi vaihtaa. Siinä vaan muutetaan ulkonäköä.
Näin siis ainakin Annan lukioaikana on tulkintani mukaan pyritty pitämään yllä käsitystä sukupuolen täydellisestä muuttumattomuudesta (jota vastaan myös mm. Judith Butler on argumentoinut laajasti teoksissaan). Muistelen, että omana peruskoulu- ja lukioaikanani, joista on sen verran vähän aikaa, että terveystieto jo kuului oppiaineisiin, ei sukupuolista kertominen ollut yhtä kaksijakoista, vaan sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuutta käsiteltiin laajemminkin. Biologian puolella (jota tosin en lukiossa opiskellut pakollisia kursseja enempää) sen sijaan opetuksessa korostettiin sukupuolisia eroja, ja painotus oli lisääntymisbiologiassa – myönnettäköön, etten tarkemmin muista, tuliko transsukupuolisuus tai sukupuolten moninaisuus muutoin esiin lainkaan.
Onko tällainen jako oppiaineiden opetuksen välillä mielestänne ristiriitainen vai kenties tasapainottava? Tulisiko koulumaailmassa ottaa yhä paremmin huomioon myös transsukupuoliset, vai suhtautua heidän olemassaoloon niin pienenä vähemmistönä, ettei enemmistön käytäntöihin tarvitse tehdä muutoksia?
(Lisähuomiona, kirjoitusohjelma Microsoft Word (2007) ei muuten tunnista sanaa transsukupuolisuus, mutta sen sijaan aiemmin käytössä ollut termi transseksuaalisuus ei saa punaista viivaa alleen!)
Saara Heinonen