Ah, ollapa tutkija!

Hyvää keskiviikkoa kaikille!

Blogiviikkomme aluksi ajattelin, että voisimme pohtia hieman yleisemmin tieteellisen tutkimuksen tekoa ja tutkijan työn haasteita. Itselleni, varsinkin ensimmäisen nimikkotutkijatapaamisemme jälkeen päällimmäisenä mieleen jääneet tuntemuksen olivat lähinnä ”WOOU, miten joku voi olla noin viisas!”, ”Voi apua, minä en ikinä selviäisi moisesta!” ja ”Mikä ihme saa tutkijan jaksamaan työssään kaiken hänen saamansa kritiikin keskellä?”. Onko muilla herännyt samanlaisia tuntemuksia?

Nimikkotutkijamme Kaisu Mälkki tutki väitöskirjassaan reflektiota pyrkien selvittämään tarkemmin sen luonnetta ja sitä, miksi tuo niin paljon mainostettu ja peräänkuulutettu reflektio on niin vaikeaa. Jo tutkimuksen alkumetreillä hän kohtasi paljon kritiikkiä ja epäluuloja. Kollegat päivittelivät ”Miksi sinä nyt tuollaista tutkit?” tai ”Mitä uutta luulet voivasi reflektiosta sanoa?”.  Myöhemmin tutkimusprosessissa Mälkin tutkimus lytättiin eräässä tutkijaseminaarissa täysin, minkä jälkeen hän joutui perusteellisesti pohtimaan koko tutkimustaan uudelleen ja miettimään, kuinka saisi muutkin kuin itsensä vakuuttuneeksi tutkimuksensa mielekkyydestä. Mälkkiä kuunnellessani ajattelin mielessäni, että itse olisin luovuttanut itkien jo monta kertaa.

Kriittinen keskustelu ja toisen haastaminen ovat toki oleellisia asioita tiedeyhteisössä ja osa tutkimusprosessia. Pohdin silti itseni kohdalta, että jos oma sydänverellä tuottamani työ saisi tuollaisen murskakritiikin arvostamiltani tutkijakollegoilta, ottaisin sen varmasti todella henkilökohtaisesti – kuin lastani haukuttaisiin – enkä enää jatkaisi koko tutkimusta! Uskonkin, että omien tulevien tieteellisten tuotosteni työstämisessä haastavimpia asioita tulevat olemaan juuri kritiikin vastaanottaminen, omien kehityskohtien tunnustaminen ja omasta mielestäni hyvän työn muokkaaminen muilta saadun palautteen pohjalta.

Lopuksi vielä muutama askarruttamaan jäänyt seikka, jotka toivottavasti provosoivat teitä kriittiseen keskusteluun! 😉

Mikä saa tutkijan jaksamaan työssään kritiikin ristitulessa? Vaatiiko ”tutkijuus” aivan eritystä luonnetta ja ihmistyyppiä? Onko tieteellinen tutkimus aina ”sydänverellä” tuotettua ja vaatiiko se tutkijalta erityistä heittäytymistä ja itsensä likoon laittamista? Kuinka tutkijat voivat henkisesti jaksaa työssään?

…Miksi kukaan ylipäätään haluaa ryhtyä tutkijaksi?

 

-Emilia (Aikuisopiskelu/reflektio-ryhmä)

This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

2,473 Responses to Ah, ollapa tutkija!

 1. Tiia Melander/sotalapset-ryhmä says:

  Mieltä askarruttavia kysymyksiä 🙂 Vaikka tutkijuus vaatii varmasti erityisiä luonteenpiirteitä, oletan, että tutkijoiden täytyy opetella uransa alkumetreillä kuulemaan kritiikkiä tutkimuksestaan. Sen opettelu tulee lähes itsestään, koska kritiikkiä varmastikin tulee vastaan. Tutkijuus vaatii lujaa luonnetta ja ennenkaikkea uskomatonta, palavaa halua ja kiinnostusta omaan tutkimukseen. Se vaatii myös sen opettelua, että osaa katsoa omaa tutkimusta kriittisesti, ja tunnustaa tutkimuksen mahdolliset puutteet tai virhearviot. On suhteellisen helppoa ilmaista asia sanallisesti, mutta käytännön toteutus onkin sitten jotakin aivan muuta.. Miten ihmeessä voi olla niin varma omasta tutkimuksesta, että jaksaa ponnistaa alamäkienkin jälkeen takaisin ylös?

 2. Ainakin ryhmän lyhyen esityksen perusteella tutkimusaihe ja itse tutkimus vaikuttivat todella mielenkiintoisilta ja myös tarpeellisilta. Reflektio-sanaa on käytetty niin hulvattomasti, että on todella palvelus tieteelle, että joku tutkii asiaa kriittisesti.

 3. Tiia / Mamu-ryhmä says:

  Samanlaisia ajatuksia itselläkin on noussut suhteessa tutkijoihin ja tutkimuksiin. Tutkijan työ varmasti vaatii paljon edellisessä kommentissa mainittuja asioita, juuri kritiikinsietokykyä ja varmasti myös tietynlaisen epävarmuuden sietämistä, sillä rahoitustakaan ei aina ole kovin helppo saada. Omasta mielestäni kritiikin vastaanottaminen omasta tuotoksesta on aina ollakin tavalla hieman epämiellyttävää, kun itse on tullut oman tutkimuksensa kanssa niin läheiseksi ja nähnyt työnsä eteen paljon vaivaa. Lopulta kuitenkin epämiellyttävän olon korvaa muilta saatu arvokas palaute ja parannusehdotukset asioista, joihin itse ei olisi osannut kiinnittää huomiota! Nostan hattua tutkijoille, erityisesti teidän nimikkotutkijanne jatkaminen tutkijaseminaarin lyttäyksen jälkeen on arvostettava saavutus ja luo itseluottamusta myös muille omaa tutkimusta tekeville 🙂

 4. Sorella Karme/"Aikuisopiskelu-ryhmä" says:

  Mielestäni Mälkki on oivaltavalla tavalla ollut tutkijana vastavuoroinen suhteessa tutkimusaiheeseensa ja onkin kuvannut sekä tavatessamme että artikkelissaan “Reflektio ja emootiot – Teorioiden yhdistämisen ongelmia ja haasteita” (2001) tutkimuksenteon polveilevaa prosessia. Mälkin mukaan kritiikin saaminen on myös lisännyt hänen omaa ymmärrystään reflektiosta ja näin ollen erilaiset, epämiellyttävätkin tuntemukset on ollut mahdollista käsittää tutkimuksen kannalta merkittävinä reflektion siemeninä.

 5. Maiju Sairanen/koulumenestyksen tavoittelu -ryhmä says:

  Mulle on jäänyt sellainen kuva, että tutkijan työ on todella vaativaa, haastavaa ja aikaavievää ja toisinaan varmasti todella stressaavaa. Ainakin meidän nimikkotutkijalla oli kova stressi ja kiire lähestyvän väitöstilaisuuden takia. Toisaalta työ on varmasti niin mielenkiintoisasta ja lopulta palkitsevaa, että sen avulla jaksaa varmasti jatkaa kovankin kritiikin ja vastoinkäymisten jälkeen. Oma arvostus tutkijan työtä kohtaan nousi kyllä hurjasti tutkijahaastattelun jälkee 🙂

 6. Elisa / Seksuaaliryhmä says:

  Aivan, tutkijan ammatti on todellinen kutsumusammatti! Jokin palo siihen asiaan on oltava, että jaksaa kaiken paineen keskellä. Itse en kyllä haluaisi olla tutkija, vaikka olisihan se hienoa tehdä jotain oikeasti maailmaa muuttavaa. 🙂

  Elisa / Seksuaaliryhmä

 7. Tiia/Seksuaalisuusryhmä says:

  Mulla tuli kanssa heti mieleen ennen kommentien lukemisesta se, että tutkijan ammatti on varmasti kutsumus. Meidän nimikkotutkijamme Jukka Lehtonen esimerkiksi mainitsi olleensa työtön monia kertoja. Hän myös kertoi apurahojen metsästyksen vaikeudesta. Työhön pitää siis olla ehdoton palo, jotta pystyy elämään ehkä hieman “epävarmaakin” elämää. Itse en koe, että tutkijan ammatti on minua varten. En koe olevani tarpeeksi viisas sellaiseen 😀 On kuitenkin mahtavaa, että tutkijan ammatista kiinnostuneita on, sillä eihän tämä maailma pyörisi ilman tiedettä ja tutkijoita 🙂

 8. Tiia/Seksuaalisuusryhmä says:

  oho, siis lukemista*

 9. Mari/Aikuisopiskeluryhmä says:

  Minulle itselleni kävi niin, että “ajauduin” tutkimuksen pariin, kun ei muutakaan työtä ollut saatavilla. Muutaman tuskaisen kasvun paikan (ja parin äitiysloman) jälkeen löysin kuitenkin itsestäni sen tutkijan palon, jota tämän tyyppiseen työhön tarvitaan. Vieläkään en osaa tätä kutsumukseni sanoa, mutta allekirjoitan edellytyksen luonteen lujuudesta 😉

 10. Kaisa E says:

  Tosi hyvä postaus!

 11. Hanna/Koulu-uupumusryhmä says:

  Kiva postaus, herätti ajatuksia! Itse yliopistoon hakiessani pohdin juuri tutkijan työtä ja kuinka mielenkiintoista se varmaankin on. Tutkijoita kuunnellessa tämä ajatus on vain vahvistunut. Toisaalta työ on hyvin stressaavaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä. Työajat ja palkkaus ovat vaihtelevia. Kuitenkin palkitsevuus on omaa luokkaansa, ehkä se korvaa kaiken kovan työn. Oma nimikkotutkijamme korosti nimenomaan aitoa kiinnostusta ja innostuneisuutta tutkittavaa aihetta kohtaan, silloin sitä työtä jaksaakin tehdä.

 12. Iina / Valtiovaltaryhmä says:

  Komppaan muita, hyviä pointteja nostitte esiin tässä postauksessa. Juttuja joita varmasti jokainen tämän kurssin osallistuja on pohtinut jossain vaiheessa, ainakin itselle tämä kuitenkin on ihan ensimmäinen kerta kun pääsee näin läheltä tutustumaan tutkijoihin ja tutkimuksen tekemiseen. Omia kavereita tarkkaillessa mielestäni sellaisia, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tutkimuksen tekoon vastaisuudessa yhdistää kyllä tietynlainen luonteenpiirre. Vaikea vain sanoa miten sen määrittelisi. Ehkä sitä voi kutsua todellakin jonkinlaiseksi määrätietoisuudeksi, ja erilaisista aiheista kiinnostuneisuudeksi. Olen muiden kanssa samaa mieltä siinä että jonkinlainen palo aiheeseen vaaditaan, jotta tuota ammattia jaksaa (toisaalta onko vähän sama asia melkein kaikissa ammateissa ;)). Lisäksi täytyy jollain tavalla ehkä olla vähän epätervekin(?) itseluottamus, ei pidä antaa muiden lannistaa vaan uskoa omaan asiaan. 🙂 Sitä taitoa olisi hyvä saada myös itselle ainakin jossain määrin.

 13. Henriikka Vaittinen / Aikuiopiskelijat says:

  Jaan täysin Emilian ja teidän muiden mietteet tutkijan työn arvostuksen lisääntymisestä tämän kurssin myötä. Minulta Mälkki saa ainakin täydet pisteet pitkäjännitteisyydestään. En itse edes osaa kuvitella, miltä tuntuu uskoa johonkin omaan tuotokseensa niin täysillä, että jaksaa viedä sen loppuun kaikesta kritiikistä huolimatta! Mutta ehkä se on sellainen asia, jota ei voi ymmärtää ennen kuin sen kokee.
  Sorella jo kirjoittikin, että Mälkkin kohtaama kritiikki on pakottanut hänet pohtimaan reflektiota entistä syvemmin ja näin ollen syventänyt hänen ymmärrystään reflektiosta. Haluaisin vielä lisätä, että samalla kritiikin saaminen on opettanut Mälkin perustelemaan mielipiteensä erittäin huolellisesti. Eli tarinan opetus voisi olla, että jos jaksat uskoa omaan tutkimukseesi kritiikistä huolimatta ja viedä sen loppuun asti ilman itkupotkuraivareita (joihon varmaan itse turvautuisin), voi kritiikin saamisen kääntää voitoksi.

 14. Camilla Jokela/Koulu-uupumusryhmä says:

  Samalla tavoin kuin lukion ensimmäisenä syksynä meitä opiskelijoita peloteltiin kirjoituksilla ja abi-vuodella, niin samoin ainakin omalla kohdallani kandikin tuntuu kaukaiselta ajatukselta näin ensimmäisenä vuotena. Se on kuitenkin pelottavan lähellä, samoin kuin gradukin – ja niillä pelotellaan. Jollain tapaa olen suuresti arvostanut nämä kaksi merkkipaalua saavuttaneita henkilöitä ja miettinyt onko itsessäni tarpeeksi naista sinne asti. No, yliopiston aloitettuani katseeni nousikin graduista ja kandeista sinne väitöskirjoihin. Oman nimikkotutkijamme myötä olen oikeasti huomannut sen, kuinka paljon heidän tulee tehdä työtä “lapsensa” eteen. Jos omaa työtä kaiken lisäksi vielä kritisoitaisiin, uskoisin että hanskat lentäisivät tiskiin ainakin omalla kohdallani. Oma tutkijamme pääsi tosin aluksi tutkija-avustajaksi nimikkotutkimukseemme, ja innostui siitä sen verran, että päätti tehdä väitöskirjan aiheesta. Ehkä se on se flow, joka meidätkin sitten joskus pelastaa….

 15. Siri/Maahanmuuttajanuoret says:

  Tutkijan työ on ehdottomasti kutsumustyötä! Ajattelen tutkimuksen tekemiseen ajavan palava uteliaisuus, into ja halu selvittää lisää tietoa tutkittavasta aiheesta. Tutkija joutuu varmasti liikkumaan usein mukavuusalueen ulkopuolella – muutenhan ei varmasti mielenkiintoisimpia ja kokeilevimpia tutkimuksia ei olisi koskaan tehty.

  Reflektio on kyllä tutkimusaiheena todella mielenkiintoinen. Odotan innolla tulevia postauksia aiheesta 🙂

 16. Linn/sotalapset says:

  Oj, vilket intressant ämne ni läser om och behandlar!
  Vi fick ju höra en liten del förra veckan och det var verkligen något som man börja reflektera över.
  Själv har jag också funderat över vem som blir en forskare och varför. Hur ska man orka, det är ett väldigt gediget arbete som måste utföras och ofta får man utstå kritik. Efter att ha lyssnat på vår egen forskare, Nina Santavirta, förstår jag lite bättre varför någon vill starta en forskning. Hon brinner verkligen för sitt ämne och det är väl det som gör det. Det som får det att funka. Att välja ett ämne som du vill föra fram och belysa.
  Kanske det inte vore så tokigt att forska? Njaa, inte något för mig 🙂
  Linn

 17. Anna K. / seksuaaliryhmä says:

  Henkilökohtaisesti minua alkoi kiinnostaa teidän tutkijanne aihe. Aihe on mielenkiintoinen, koska se on vaikea ja vähemmän tutkittu – samat syyt miksi se saattaa saada juuri paljon kritiikkiä muilta.

  Tutkijan ammatti varmasti vaatii kiinnostusta tehdä mahdoton mahdolliseksi ja selittämätön selitettäväksi. Ylipäänsä vaikea asia, teko tai aihe saavat usein meidät varmasti karttamaan tai jarruttamaan jollakin tavalla vauhtia. On luonnollisesti helppoa olla tilassa, jossa tietää asioista edes vähän, mutta eteneminen ja oppiminen tapahtuvatkin parhaimmillaan juuri ns. epämukavuusalueella, tilassa mistä ei ole valmiita toimintakaavoja tai ajatusmalleja. Astumalla rohkeasti aidan toiselle puolelle saa varmasti kritiikkiä, mutta oman pystyvyyden kautta varmasti myös paljon ihailua!

 18. Annika Kuvaja/Koulu-uupumusryhmä says:

  Meidän tutkijahaastattelussamme tutkija painotti nimenomaan sitä, kuinka suuri merkitys omalla motivaatiolla on. Itse sain siis ainakin sellaisen kuvan, että tutkijan työ on nimenomaan heittäytymistä täysillä prosessiin. Niin kuin jo edellisissä kommenteissakin mainittiin, tutkijan työ vaatii varmasti paljon pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä enkä usko, että sen kaltaista työtä pystyy puoliteholla tekemään. En sinänsä myöskään usko siihen, että tutkijan työ varsinaisesti vaatisi tekijältään jotakin tiettyä luonnetyyppiä. Ennemmin uskon nimenomaan motivaation merkitykseen sekä tietysti myös sinnikkyyteen jatkaa työtä vastoinkäymisistä huolimatta.

 19. Annina/Epäonnistujat says:

  Komppaan edellistä, sillä minunkin on vaikea kuvitella, että tutkijat olisivat tietynlaisia ja jotenkin luonteeltaan tai luonteen piirteiltään erottautuisivat muista. Vaikuttavathan nekin tutkijat, joita olemme tämän syksyn opinnoissa tavanneet melkoisen epäyhtenäiseltä joukolta.

  Toisaalta allekirjoitan motivaation huikean tärkeän merkityksen tutkimustyön tekemiselle, mutta toisaalta kysyn ovatko kaikki tutkijat yhtä intohimoisia tutkimustyönsä suhteen? Jos esim. jokin päättävä elin haluaa, että jotain tiettyä asiaa selvitetään heidän päätöksen tekonsa tueksi, antaa siihen rahoituksen ja palkkaa tutkijan tutkimaan asiaa, kuinka paljon on kyse tutkijan henkilökohtaisesta intohimosta ja kuinka paljon siitä, että kyseinen tutkimus on tutkijalle yksi työ töiden joukossa, josta vieläpä maksetaan palkkaa?
  Vai kuuluuko kenties tutkijan ammattitaitoon tehdä tutkimusaiheesta itselle mielekäs kohde ja tavallaan luoda oma motivaatio joko tietoisesti tai tiedostamatta?

 20. Hanna/ epäonnistujat says:

  Paljon ajatuksia kirvoittanut tämä tutkijan motivaatiota ja kritiikin kestämistä koskenut postaus. Yhden puolen haluan vielä tuoda esille ja se on tutkimuksen korkea status yhteiskunnassamme. Asiantuntijoilla on valtaa määritellä mikä on totta ja mikä oikein. Aikaisemmin tämä valta oli pääsääntöisesti kirkolla ja johtavilla virkamiehillä, mutta postmodernissa yhteiskunnassa asiantuntijuudelle on annettu erityinen painoarvo ja tutkijat usein esiityvät oman alansa asiantuntijoina.

  Tiettyyn rajaan asti tutkijat ovatkin asiantuntijoita, mutta heidän käytännönläheisyydessä on joskus toivomisen varaa. Nimikkotutkijamme Niemivirta kertoi, että hän sai tutkimukselleen huomattavaa yleistä kiinnostusta sen jälkeen, kun epäonnistumiseen reagointiherkkyydestä oli julkaistu popularisoitu artikkeli Tiede-lehdessä. Minusta olisi kaikkien kannalta hyödyllistä, jos tutkimustuloksia popularisoitaisiin nykyistä aktiivisemmin “kaiken kansan käyttöön”. Esimerkikin omalta tieteenalaltani sosiaalityöstä julkaistaa vuosittain huomattava määrä laadukkaita tutkimuksia, jotka – ikävä kyllä – jäävät vain pienen piirin tietoon.

  Koska tieto on valtaa, olisi yhteishyödyllistä, että tutkijat paneutuvat tiedon popularisointiin ja valuttavat tietoa myös meille taviksille.

 21. lObfe says:

  248092 460264Awesome weblog, Im going to spend a lot more time researching this subject 530286

 22. 176243 227758Spot lets start work on this write-up, I really believe this wonderful internet site requirements considerably a lot more consideration. Ill apt to be once once again to read a great deal far more, numerous thanks for that info. 368822

 23. فيس says:

  809339 21483Some truly howling function on behalf with the owner of this website , dead fantastic subject matter. 151366

 24. 297627 389366Someone essentially lend a hand to make critically articles Id state. That could be the 1st time I frequented your site page and so far? I amazed with the research you produced to create this actual post extraordinary. Amazing activity! 707454

 25. 996778 506007I got what you intend, saved to fav, very nice website . 632417

 26. 129214 186230Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job! 706044

 27. 448603 172552Pretty section of content material. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get really enjoyed account your blog posts. Any way I will probably be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly. 143890

 28. 841534 541018Over and over once again I like to think about this difficulties. As a matter of fact it wasnt even a month ago that I thought about this quite thing. To be honest, what will be the answer though? 936601

 29. 202980 151640Im glad to become a visitor in this pure site, regards for this rare information! 745943

 30. 168704 642551I got what you intend,bookmarked , extremely decent internet internet site . 287890

 31. 847457 831105Very well written story. It will likely be valuable to anyone who usess it, including yours truly . Keep up the excellent work – canr wait to read more posts. 198990

 32. 163116 214072Every e-mail you send really should have your signature with the link to your internet site or weblog. That usually brings in some visitors. 314188

 33. 512454 153108You made some decent points there. I looked on the web for the issue and discovered most individuals will go coupled with along with your website. 938502

 34. 378216 14847Im glad to become a visitor in this pure site, regards for this rare info! 472633

 35. arvest bank says:

  253220 475035I really like your write-up. Its evident which you have a lot understanding on this topic. Your points are nicely created and relatable. Thanks for writing engaging and interesting material. 90424

 36. 665443 89174hello admin, your internet site pages pattern is simple and clean and i like it. Your articles are incredible. Remember to maintain up the very good work. Greets.. 250726

 37. 276211 555912Its like you read my mind! You appear to know a great deal about this, like you wrote the book in it or something. I believe which you could do with several pics to drive the message home a bit, but other than that, this is amazing blog. A fantastic read. Ill surely be back. 13615

 38. 912841 276559Right after study some of the blog posts in your internet site now, and i genuinely such as your technique for blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls appear into my internet website likewise and make me aware what you consider. 100683

 39. 238205 960511Yeah bookmaking this wasnt a risky determination outstanding post! . 638181

 40. 362501 495371I discovered your blog web site on google and check several of your early posts. Continue to maintain up the very great operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on! 808750

 41. 527942 159247I need to admit that this really is 1 wonderful insight. It surely gives a company the opportunity to get in on the ground floor and truly take part in creating something special and tailored to their needs. 729138

 42. 551568 319423brilliantly insightful post. If only it was as easy to implement some of the solutions as it was to read and nod my head at each of your points 584494

 43. 95228 924935If you are still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Finest Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds greater to you, and which interface makes you smile far more. Then youll know which is right for you. 540338

 44. 965290 281967You would endure heaps of different advised organized excursions with various chauffeur driven car experts. Some sort of cope previous capabilities and a normally requires a to obtain travel within expense centre, and even checking out the upstate New York. ??????? 15788

 45. 662771 353389If your real pals know you as your nickname, use that nickname as your 1st name online. When you very first friend someone, focus on producing a personal comment that weaves connection. 621964

 46. ห่วย says:

  989682 987409Now im encountering a fresh short difficulties Once i cant appear like allowed to sign up for the specific give food to, Now im utilizing search engines like google audience. 147667

 47. sa gaming says:

  615704 535668Interested in start up a online business on line denotes revealing your service also providers not only to humans within your town, nevertheless , to numerous future prospects which are cyberspace on a lot of occasions. pays every day 446007

 48. 916234 601219I just now discovered your blog post and now Im remember to start with followers. 767237

 49. 828913 501125Id really should talk to you here. Which is not some thing I do! I quite like reading a post which will make folks believe. Also, numerous thanks permitting me to comment! 553966

 50. 99purity.com says:

  164468 856856Its really a nice and valuable piece of information. Im glad which you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing. 214685

 51. 988307 276029A really interesting examine, I might not concur totally, but you do make some very valid points. 794393

 52. 820358 235844I discovered your website internet site online and check a lot of of your early posts. Keep on the top notch operate. I just now additional your Feed to my MSN News Reader. Seeking for forward to reading much much more from you discovering out later on! 253676

 53. Brazino777 says:

  340603 652741Yay google is my king assisted me to uncover this outstanding web site! . 537337

 54. 208062 573399so much great information on here, : D. 276265

 55. 936423 884718Hi. Cool post. Theres an concern together with your internet site in firefox, and you might want to check this The browser is the market chief and a great section of individuals will pass more than your wonderful writing because of this dilemma. 918001

 56. 584320 108794Aw, this really is an extremely good post. In thought I would like to put in spot writing like this moreover – spending time and actual effort to create a good article but exactly what do I say I procrastinate alot via no indicates appear to get something accomplished. 503277

 57. 276066 88866Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone! 947751

 58. 819527 126553I have fun with, result in I discovered just what I was looking for. 610730

 59. susz konopny says:

  482321 194592Seriously extremely very good contribution, I really depend on up-dates of your stuff. 17880

 60. 133627 370615Merely wanna input on few general items, The internet site style is perfect, the topic material is rattling superb : D. 114478

 61. 8892 481423Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Bless you 618422

 62. 846756 247304Quite excellent details can be discovered on weblog . 834075

 63. 784940 136415Enjoyed reading this, very good stuff, appreciate it. 971231

 64. 107821 402894hi this post aid me full . .if you want watches men check out my internet sites is quite assist you for men watches. .thank man very good job. 471616

 65. 635585 628099I love this info presented and possesses given me some type of resolve forpersistance to succeed i truly enjoy seeing, so sustain the outstanding function. 484700

 66. PPO says:

  400331 644132The the next time I just read a blog, I actually hope that this doesnt disappoint me approximately brussels. Get real, Yes, it was my option to read, but I actually thought youd have some thing intriguing to say. All I hear is generally a couple of whining about something which you could fix when you werent too busy searching for attention. 622258

 67. Hakuna Matata gives the best digital transformation is all about reinventing a business’s model, people, technology through advanced digital solutions, this will have a massive impact on your vendor and customer relationships too so partnering with the right digital transformation services is important. https://www.hakunamatatatech.com/our-services/digital-transformation/