Sukupuolittuneista pukeutumisnormeista

Blogivastuuviikkomme päätteksi julkaisen vielä kaksi merkintää. Meidän piti Saaran kanssa alunperin kirjoittaa yhteinen merkintä, mutta tulimme siihen tulokseen että aiheemme ovat sen verran erilliset, että ne olisi järkevintä julkaista erikseen. Näiden aiheiden myötä kiitän teitä muita kurssilaisia Seksuaaliryhmän puolesta hyvistä keskusteluista ja luovutan blogivastuun seuraavalle ryhmälle. Keskustelu on kuitenkin edelleen erittäin tervetullutta!

Ja sitten itse aiheeseen:

Pohtiessamme lööppitekstiämme ”Sukupuolia ja seksuaalisuuksia on enemmän kuin kolme”, olemme ryhmässämme pohtineet erilaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä, jotka liittyvät heteronormatiivisuuteen. Jukka Lehtonen on puhunut mm. siitä, miten sukupuolten kahtiajakoon liittyy vallankäyttöä ja miten ne ainakin osittain ovat sosiaalisia konstruktioita. Yksi esimerkki tällaisesta täysin sosiaalisesti konstruoituneesta yhteiskunnallisesta normista on pukeutuminen.

Sukupuolittunut pukeutuminen alkaa heti vauvan synnyttyä. Vauva itse ei ymmärrä sukupuolesta yhtään mitään, mutta vanhemmat haluavat mainostaa lapsen sukupuolta pukemalla hänet tietynlaisiin vaatteisiin. Jos puin omalle tyttärelleni vauvana muuten sukupuolineutraalit vaatteet, mutta siniset sukat, häntä kohdeltiin automaattisesti poikana. Joku vanhempi rouva kuitenkin kysyi, kumpi lapsi oli. “Kun nykyään voi tytötkin käyttää sinistä!”

Jos joku tyttö yläasteella osti vaatteen miestenosastolta, hänen rohkeuttaan ihailtiin. Siinä oli jotakin vähän kiellettyä ja väärää, mutta tyttöä, joka uskalsi tehdä tietoisesti niin, pidettiin oman tiensä kulkijana. Mutta jos joku poika olisi omana yläasteaikanani laittanut päälleen naisen vaatteen, olisi sitä pidetty todella omituisena.

Nykyään naiset voivat (ainakin meidän kulttuurissamme) aivan hyvin pukeutua miesten vaatteisiin, mutta mies ei naisen. Nainen voi olla pukeutunut suoriin housuihin, kauluspaitaan ja solmioon, olla meikkaamatta ja leikata hiuksensa hyvin lyhyiksi ja kukaan tuskin luo häneen kummastuneita katseita, ehkä päinvastoin jopa ihailevia: tuossapa on tyylikäs uranainen, joka on sinut itsensä kanssa! Mutta jos mies pukeutuu hameeseen, laittaa jalkaansa korkokengät, kihartaa pitkän tukkansa, meikkaa ja lähtee kaupungille, kummastuneet katseet ja negatiivinen huomio on taattua. Miksi?

 

 

 

 

 

 

 

Tätä aihetta on sivuttu jo ryhmämme edellisten merkintöjen kommenteissa. Sakari Penttinen Sotalapset-ryhmästä (ks. merkinnän ”Syventyminen seksuaalisuuden kiehtovaan maailmaan” kommentiosio) mainitsi erään kolumnin, jossa puhuttiin näistä pukeutumisnormeista. Kiinnostuin aiheesta ja löysin internetin uumenista vanhan Helsingin Sanomien NYT-liitteen artikkelin, jossa käsitellään juuri sitä, mistä Sakari kommentissaan puhui. Artikkelissa kirjoitetaan seuraavasti:

“Ministeri Suvi-Anne Siimes esittelee garderobiaan kesäkuun Gloriassa: “Haluaisin muutenkin pukeutua androgyynisemmin”, hän sanoo. “Ennen käytin usein isoa miesten puvuntakkia ja farkkuja. Suuri haaveeni olisi teettää itselleni räätälillä miesten puku.”
Vaihdetaan hetkeksi Siimeksen tilalle Paavo Lipponen: “Suuri haaveeni olisi teettää itselleni räätälillä upea juhlaleninki”, pääministeri toteaa.
Miksi Lipposen kommenttia kauhisteltaisiin, kun Siimes vaikuttaa uranaiselta?”
(Anu Silfverberg, HS NYT 2000. Artikkeli on muutenkin lukemisen arvoinen, varsinkin otsikon ”Miksi mies ei saa olla nainen?” alla käsitellään tätä aihetta lähemmin).

Tästä taitaa itseasiassa paistaa läpi se, että yhteiskunnassamme kaikesta feminismistä huolimatta pidetään jotenkin alitajuisesti edelleen miessukupuolta ”parempana”. Siinä ei ole mitään pahaa, että nainen haaveilee olevansa voimakkaampi ja parempi, mutta se on jotenkin kieroutunutta, että mies haaveilee olevansa heikompi ja huonompi.

Vai mitä mieltä te muut olette?

 

Elisa Ylä-Tuuhonen
photo credits: thefoxling via photopin cc, Wanda Wisdom via photopin cc

This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

6,658 Responses to Sukupuolittuneista pukeutumisnormeista

 1. Hyvä kirjoitus taasen ja hauskaa, että jaksoitte kaivaa kolumnin esille. 😀 Tulipas vanha olo taas, kun en muistanut, että juttu oli 12 vuoden takaa. 😛 Vähän tuoreempi tapaus muistaakseni 2000-luvun alkupuolelta oli jääkiekon kisastudio, missä käytettiin hame-symbolia ilmaisemaan huonoa pelaajaa. Jälleen kerran naisellinen pukeutuminen alentaa tässä miehen statusta.

  Kirjoittaja pukeutui 30-vuotispäivillään bulgarialaiseksi kuulantyöntäjä-sisäköksi nimeltä “Jelena Testosterova”.

 2. Mietin tässä päivällä kirjoitukseen liittyen, millä kaikin tavoin naisellisuuden aliarvostaminen yhteiskunnassamme ilmenee. Kysymys on kaikin tavoin relevantti, sillä naiseuden halveksuminen kaventaa myös voimakkaasti miesten vapautta yhteiskunnassamme. Miesten ei ole edelleenkään sosiaalisesti hyväksyttyä ilmaista herkkyyttään yhteiskunnassamme. Poikia kasvatetaan olemaan näyttämättä tunteitaan ja “tyttömäisyyttä” pidetään hyvin ei-toivottavana luonteenpiirteenä. Verrattuna esimerkiksi ruotsalaiseen kulttuuriin tämä on hyvin suomalaiselle mieskuvalle leimallinen piirre. Luin syyskuussa laatujulkaisu City-lehden kolumnisti Mikko Salasuon kolumnin, jossa hän käsitteli sukupolvien alkoholinkäyttöä ja polkujen eriytymistä. Silmääni pisti erityisesti kommentti siitä, miten nuoret miehet lääkitsevät alkoholillaan erilaisia ahdistustilojaan. Nyt olisikin hyvä kysyä, mistä näitä ahdistustiloja ylipäätään syntyy. (Kolumni löytyy täältä: http://www.city.fi/yhteisot/blogit/mikkosalasuo/122261/ )
  Eräs ansioitunut bloggarittutuni tutustutti minut HSP-käsitteeseen viime kesänä. HSP voitaisiin kääntää hiukan vajavaisesti aistiyliherkäksi, vaikka kyseessä on paljon laajempi neurologinen ilmiö. Aiheesta on kirjoittanut psykoterapeutti Elaine N. Aaron esimerkiksi kirjassaan “The highly sensitive person – how to thrive when the world overhelms you”. Kirja itsessään on sekoitus self help-kirjaa ja populääritiedettä eikä näin ollen oikein sovellu tieteellisen keskustelun pohjaksi. Kirjassa esitetään kuitenkin paljon mielenkiintoisia huomioita siitä, että HSP-pojat ja miehet ovat yhteiskunnassamme heikommassa asemassa kuin HSP-tytöt ja naiset. Naisille herkkyys on sosiaalisesti sallitumpaa “heikkoa naisellisuutta”.

  Kirjoittajalla oli 30-vuotispäivillään hiukan ongelmia verkkosukkahousujen kanssa.

 3. Elisa / Seksuaaliryhmä says:

  Sakari, vaikka tuo artikkeli onkin 12 vuotta vanha, on se mielestäni edelleen ihan ajankohtainen. 🙂

  Sinulla on hyviä pohdintoja herkkyydestä. Siinä asiassa yhteiskunnassamme on mielestäni menty eteenpäin, että nykyään miehille on hyväksytympää esim. olla osallistuva isä ja osoittaa tunteet lapsilleen. Vielä 50-luvulla isän tuli olla kova ja etäinen auktoriteettihahmo, isä oli se joka haettiin jyrähtämään lapsille jos nämä kiukuttelivat nukkumaan mennessä. Mutta herkkyys ei ole edelleenkään yhtä sallittua miehille kuin naisille. Itse olen sitä mieltä että herkkyys on hyvä luonteenpiirre kenessä tahansa, mutta voin kuvitella että etenkin toisten miesten keskuudessa asia ei ehkä ole niin. Sinulla on varmasti kattavampi käsitys tästä kun olet itse mies.

  Kokiko kirjoittaja olevansa paremmin yhteydessä feminiiniseen puoleensa Jelenana? Tuossa NYT-liitteen artikkelissa miehet kertovat haluavansa pukeutua naisten vaatteisiin nimenomaan ilmentääkseen naisellista puoltaan. 🙂

 4. Elisa:
  No itse asiassa en erityisemmin halua nyt esiintyä oman sukupuoleni puolestapuhujana tässä asiassa. Tämä ihan siitä syystä, että henkilökohtaisiin kokemuksiin liittyvät yleistykset eivät ole kovin valideja tieteellisen keskustelun argumentteja. Itse olen opiskellut nuorena musiikkia ja sillä alalla tietynlainen herkkyys oli jopa toivottavaa. Luulen, että kyseessä on ollut myös neurologisesti kahdensuuntainen prosessi. Olen nimittäin lukenut useammasta lähteestä, että soittajilla on enemmän kytköksiä aivopuoliskoiden välillä. Itse en myöskään ole luonteeltani introvertti, joten siinäkin suhteessa omat kokemukseni palvelevat huonosti asiaa.
  Olen samaa mieltä siitä, että isien osallistuminen perhe-elämään on upea asia. Valitettavasti monissa avioerotapauksissa isät ohitetaan tylysti esimerkiksi huoltajuuskysymyksissä. Tästäkään asiasta minulla ei ole henkilökohtaisia kokemuksia lähipiiristäni. Sen sijaan olen aika aktiivisesti seurannut asiaan liittyvää debattia esimerkiksi Helsingin Sanomien yleisönosastopalstoilla.

  Kirjoittaja koki takapuolensa isoksi minihameessa 30-vuotispäivillään.

 5. Heidi/Sotalapset says:

  Mahtavan mielenkiintoinen aihe, esimerkkejä ja artikkeli. Minulle tuli mieleen myös katseeseen liittyvät tieteelliset keskustelut, joissa aluksi kaiketi teoretisoitiin nainen katseen kohteeksi ja mies katsovaksi subjektiksi, mutta joissa sittemmin laajennettiin perspektiiviä esim. niin, että tietysti objektina voi olla myös mies ja subjektina nainen ja nainenkin voi katsoa naista jne. Katseesta keskusteluun liittyi myös valtasuhteiden tarkastelua, valtaa voi käyttää esimerkiksi sekä katsoja että katsottava. Mietin vain, miten kuvio voisi artikkelin tapauksessa mennä ja voisiko tätä ylipäänsä tarkastella artikkeliin liittyen.
  Aihe ja artikkeli tuntuvat jokatapauksessa tuovan hyvin esiin sukupuolen performatiivistä puolta ja pistävät miettimään helposti luonnollistuneiksi piiloutuvia sukupuolikäsityksiä ja -rooleja!

 6. Hanna/epäonnistujat says:

  Olipa mieltä virkistävää lukea aivoituksianne sukupuolittuneista käytännöistä ja rooliodotuksista. Sen verran paljon tutkittua tietoa naisten alisteisesta asemasta on, että minusta on edesvastuutonta väittää muuta. On surullista, että yhä edelleen työelämä on niin sukupuolittunutta, seksuaalinen väkivalta kohdistuu lähes ainoastaa naisiin, perheiden arjen vastuu on edelleen naisilla enemmän kuin miehillä, naisten palkkaeuro on kahdeksankymmentä senttiä jne. Tuntuu, että naisasiassa mennään eteen päin niin hitain askelin, että uskallanko odottaa mitään parempaa omalle tyttärelleni kuin mitä itse on saanut kokea?

  Huumoria sukupuolittuneistä käytännöistä on osattu repiä mielestäni ratkiriemukkaasti sarjassa Ou nou, josta lainaus WIkipediasta:
  “Ou nou! on suomalainen 15-osainen komediasarja, jossa miehet ja naiset ovat ikään kuin vaihtaneet rooleja keskenään”. Suosittelen lämpimästi!

 7. Sanna /Epäonnistujat says:

  Palasin lukemaan tätä uudelleen ja oli aivan pakko kommentoida! Alkoi nimittäin naurattamaan ihan kauheasti, kun annoin mielikuvitukseni laukata, ja kuvittelin poikaystäväni menemässä kauppaan minun vaatteissani. Toisinpäinhän siinä ei siis ole ollut mitään ongelmaa!

  Erot miesten ja naisten välillä ovat siis selvästi havaittavissa. Milloinkohan tämä maailma alkaa oikeasti mennä sukupuolineutraalimpaan suuntaan? Milloin me saavutamme sen halutun tasa-arvon? Vai haluaako tarpeeksi moni sitä? Moni asia vaikuttaa kinkkiseltä. Esimerkiksi P2 kurssilla esiin tullut artikkeli sukupuolineutraaleista opoista herätti jo paljon ristiriitoja. Olisi hyvä, että naispuolisia oppilaita ohjattaisiin myös ”miesten” ammatteihin ja toisinpäin, mutta toimisiko se, kun yhteiskuntamme ei tällä saralla kuitenkaan muutu kovinkaan nopeaa tahtia? Pärjäisivätkö naiset miehille suunnattujen ammattien haasteissa? Ilman sukupuolineutraaleja opoja emme taas pääse asiassa ollenkaan eteenpäin.

  Mielenkiintoiset kuvat sekä artikkelit tukevat aihettanne loistavasti ja on kiva, kun muutkin ovat linkittäneet tähän lisämateriaalia (Hanna: Tiedätkö, mistä voisin katsoa Ou nou! -sarjaa netistä? Oon tässä nyt kohta tunnin verran koittanut etsiä sitä, mutta ei tahdo löytyä).

 8. Pingback: Ison Naisen Pukeutuminen – MARCHINGKIDS

 9. Pingback: Ison Naisen Pukeutuminen – VERLATENWEGEN

 10. JZdb6KW says:

  425435 487332Bookmarked your fantastic website. Fabulous work, unique way with words! 457369

 11. 86288 856696Cause thats required valuable affiliate business rules to get you started on participating in circumstances appropriate for your incredible web-based business concern. Inernet marketing 747359

 12. 306041 418657Numerous thanks for this specific info I was basically browsing all Search engines to discover it! 229148

 13. 319226 606453It can be difficult to write about this subject. I feel you did an excellent job though! Thanks for this! 17236

 14. 577098 433258Its incredible what supplementing can do for your body and your weight lifting goals! 519350

 15. 668251 2057Wow, suprisingly I never knew this. Keep up with very good posts. 139948

 16. 918022 868133Keep up the wonderful work , I read couple of blog posts on this internet site and I believe that your web site is real fascinating and has bands of good information . 827048

 17. zithromax tablets zithromax generic do i need a prescription for zithromax

 18. 488252 928302Immigration Lawyers […]the time to read or visit the content or internet sites we have linked to below the[…] 71731

 19. hcq malaria plaquenil does hydroxychloroquine cause heart problems

 20. dewaqq says:

  932703 904636I delight in, result in I discovered exactly what I used to be looking for. 909334

 21. 57833 80842I gotta favorite this website it seems invaluable really beneficial 793727

 22. 581994 525709you got a very outstanding web site, Sword lily I discovered it by means of yahoo. 323198

 23. 924999 639915Some genuinely good and utilitarian information on this web web site , likewise I feel the layout has amazing capabilities. 155406

 24. 611248 587832Some truly howling function on behalf of the owner of this website , dead excellent topic matter. 60228

 25. 974740 418712Exceptional weblog here! right after reading, i decide to buy a sleeping bag ASAP 420742

 26. 598038 968071hi, your site is amazing. I truly do many thanks for operate 400154

 27. 694978 596711This internet internet site is my aspiration, really superb style and design and Perfect topic matter. 751779

 28. 119132 136549Someone essentially lend a hand to make critically articles Id state. That will be the very first time I frequented your web site page and so far? I amazed with the research you created to create this actual post extraordinary. Great activity! 47433

 29. 105002 306367Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know several of the pictures arent loading properly. Im not sure why but I feel its a linking issue. Ive tried it in two different web browsers and both show the same outcome. 108502

 30. 67472 134395just couldnt leave your web site before suggesting that I actually loved the normal information a person supply for your visitors? Is gonna be once more ceaselessly to check up on new posts 765830

 31. SA says:

  968094 116883I view something genuinely particular in this internet site . 241945

 32. 마나토끼 says:

  779360 878314Oh my goodness! a fantastic post dude. Thanks Nevertheless My business is experiencing problem with ur rss . Dont know why Not able to sign up for it. Possibly there is any person obtaining identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 206822

 33. sildenafil 25 mg coupon https://eunicesildenafilcitrate.com/ sildenafil citrate 100mg

 34. 93861 645618There is noticeably a lot to know about this. I believe you made some good points in capabilities also. 956111

 35. 97037 604773wonderful issues altogether, you simply gained a new reader. What could you recommend about your post which you produced some days in the past? Any positive? 591180

 36. erectile natural remedies https://erectiledysfunctionpillscvs.com/ does erectile dysfunction affect fertility

 37. 131650 729930Jeden Tag stellt man sich die Frage Was Koche Ich Heute?! Zerbrechen Sie sich nicht den Kopf, besuchen Sie uns am besten direkt auf unserer Webseite uns lassen Sie sich inspirieren 8662

 38. Casino says:

  262279 976973I discovered your weblog internet site on google and check a couple of of your early posts. Proceed to preserve up the superb operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Details Reader. In search of forward to reading extra from you later on! 241032

 39. alprostadil intraurethral (muse) therapy https://alprostadildrugs.com/ how to administer transurethral alprostadil

 40. 760966 773297Yeah bookmaking this wasnt a bad decision excellent post! . 836453

 41. canadian pharmacies ed pills https://canadapillstorex.com/ canadian pills pharmacy

 42. canadian pharmacy cialis without prescription https://canadacialisstore.com/ canadian pharmacy cialis without prescription

 43. is erectile dysfunction covered by insurance https://erectiledysfunctionpillscvs.com/ tens 7000 erectile

 44. chip in casino island resort https://casinoxsonline.com/ us client tree casino play now

 45. casino games odds of winning https://casinoxsplay.com/ free games las vegas casino

 46. buzzr casino games https://casinoxsgames.com/ casino jackpot winner in henderson

 47. casino no deposit code https://casinoxsbonus.com/ casino slots double down slots

 48. new orleans harrah’s casino winners https://casinoxsbest.com/ omaha casino games games

 49. sloto cash casino no deposit bonus codes march 15 2019 https://casinoxsonline.com/ cincinnati jack casino promo code

 50. distance from harrah casino new orleans to the hilton riverside hotel https://casinoxsplay.com/ foxwoods online casino games

 51. blue chip casino buffet menu https://casinoxsgames.com/ cool cat casino no deposit bonus

 52. atari free casino games https://casinoxsbonus.com/ free casino slot games

 53. free online casino play https://casinoxsbest.com/ san manuel casino play online

 54. vardenafil cvs https://vegavardenafil.com/ vardenafil vs tadalafil which is better?

 55. how to adminiter transurethral alprostadil https://alprostadildrugs.com/ alprostadil penile injection

 56. medication induced erectile dysfunction https://canadaerectiledysfunctionpills.com/ how erectile dysfunction affects women

 57. alprostadil drug guide nursing implication https://alprostadildrugs.com/ alprostadil price in usa

 58. erectile strength diet https://viagrawithdapoxetine.com/# generic viagra online

 59. canadian pharmacy for cialis https://canadacialisstore.com/ cialis on line purches canadian pharmacy

 60. dapoxetine says:

  dapoxetine tablet price in india buy avanafil

 61. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Appreciate it!

 62. you’re truly a just right webmaster. The website loading speed is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a magnificent job on this topic!

 63. what is hydroxychlor 200 mg used for https://hydroxyaralen.com/ hydroxychloroquine sulfate uses

 64. What Vape Pen Has The Most Low Nicotine Pods

 65. tadalafil pah purchase peptides tadalafil tadalafil vs cialis reviews

 66. Undeniably imagine that which you said. Your favourite reason seemed to be at the internet the easiest factor to take into accout of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as people consider concerns that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing without having side effect , folks could take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 67. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. However think about if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could definitely be one of the very best in its niche. Terrific blog!

 68. cheap cialis says:

  what is tadalafil generic cialis tadalafil peptides

 69. Helga Meager says:

  Spot on with this write-up, I actually think this website wants way more consideration. I’ll most likely be again to learn way more, thanks for that info.

 70. does chloroquine work hydroksychlorochina chloroquinolone malaria

 71. Erik Merrick says:

  Thanks for another excellent post. Where else could anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

 72. Good write-up, I’m regular visitor of one’s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 73. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out somebody with some unique thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the web, someone with just a little originality. useful job for bringing something new to the web!

 74. aralen uk says:

  quinine for lupus hydroxychloroquine chloroquine hcq medication

 75. Thank you a bunch for sharing this with all people you really realize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site =). We can have a link change arrangement between us!

 76. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 77. Soul Vape says:

  I oversee a vape shop directory site and we have had a posting from a vape shop in the USA that likewise sells CBD product lines. A Month later, PayPal has written to use to claim that our account has been restricted and have requested us to remove PayPal as a payment method from our vape shop website directory. We do not sell CBD products such as CBD oil. We only offer internet marketing solutions to CBD firms. I have had a look at Holland & Barrett– the UK’s Well known Health and wellness Store and if you take a good peek, you will see that they offer a somewhat considerable variety of CBD goods, particularly CBD oil and they also happen to take PayPal as a payment solution. It seems that PayPal is applying contradictory standards to different companies. As a result of this limitation, I can no longer accept PayPal on my CBD-related internet site. This has limited my payment choices and presently, I am greatly contingent on Cryptocurrency payments and straightforward bank transfers. I have consulted with a barrister from a Magic Circle law office in The city of london and they explained that what PayPal is doing is definitely against the law and inequitable as it should be applying an uniform criterion to all companies. I am still to talk with one more attorney from a US law practice in The city of london to see what PayPal’s legal position is in the USA. Meanwhile, I would be highly appreciative if anybody here at targetdomain could provide me with different payment processors/merchants that deal with CBD firms.

 78. cialis says:

  tadalafil cost cialis online tadalafil troche

 79. tadalafil side effects prescription tadalafil online tadalafil cvs

 80. Kim Soltren says:

  This is the correct weblog for anybody who desires to find out about this topic. You realize a lot its virtually hard to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 81. Well I sincerely liked studying it. This tip offered by you is very constructive for proper planning.

 82. I’ve read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative web site.

 83. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say wonderful blog!

 84. Is anyone here in a position to recommend Finger and Tongue Vibrators? Cheers xxx

 85. as digital business transformation is all about reinventing a business’s model, people, technology through advanced digital solutions, this will have a massive impact on your vendor and customer relationships too so partnering with the right digital transformation services is important.

 86. do erectile dysfunction pills really work https://www.pharmaceptica.com/

 87. Thadeo says:

  Does anyone know what happened to Dime Piece LA celebrity streetwear brand? I am unable to proceed to the checkout on Dimepiecela site. I’ve read in The Sun that they were acquired by a UK hedge fund in excess of $50 m. I’ve just bought the Dimepiece I’m Trying Unisex Heavy Blend™ Hooded Sweatshirt from Ebay and absolutely love it xox

 88. NestType says:

  buy erectile dysfunction pump cvs http://chloroquinestrx.com#

 89. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read content from other authors and practice something from other web sites.

 90. Has anyone visited Volcano Vapor Cafe? x

 91. NestType says:

  help with erectile dysfunction naturally http://viiagrapill.com#

 92. NestType says:

  comparing erectile dysfunction drugs http://sildenafilxlm.com#

 93. I look after a vape store submission site and we have had a listing from a vape store in the USA that also markets CBD goods. A Month later, PayPal has written to use to say that our account has been restricted and have requested us to get rid of PayPal as a payment solution from our vape shop directory. We do not retail CBD products such as CBD oil. We merely offer online marketing services to CBD companies. I have had a look at Holland & Barrett– the UK’s Leading Wellness Merchant and if you take a close look, you will see that they offer a pretty substantial variety of CBD products, particularly CBD oil and they also happen to accept PayPal as a settlement method. It seems that PayPal is administering double standards to different firms. Because of this constraint, I can no longer accept PayPal on my CBD-related internet site. This has constricted my payment choices and presently, I am heavily dependent on Cryptocurrency payments and direct bank transfers. I have spoken with a barrister from a Magic Circle law practice in The city of london and they said that what PayPal is undertaking is entirely illegal and discriminatory as it should be applying a systematic criterion to all companies. I am still to talk with another attorney from a US law practice in The city of london to see what PayPal’s legal position is in the USA. For the time being, I would be extremely appreciative if anybody here at targetdomain could offer me with different payment processors/merchants that work with CBD companies.

 94. NestType says:

  cheapest erectile dysfunction http://tadalafilico.com#

 95. Chanel says:

  how soon does cbd oil work

 96. NestType says:

  herbs for erectile dysfunction http://tadalafilusdc.com#

 97. Kiss Vapor says:

  Has anybody ever shopped at Flavour Vapour Vapor Store located in 403 North Road?

 98. NestType says:

  does erectile disfunction affect mastarbation http://tadalafilico.com#

 99. NestType says:

  can erectile dysfunction come on suddenly http://cialisxmr.com#

 100. NestType says:

  buy erectile dysfunction pump cvs http://cialisegld.com#

 101. Has anyone vaped SVRF E-Juice?

 102. Has anybody ever shopped at NicQuid Vape Shop in 1580 Eggert Road?

 103. Saira says:

  Is anyone here in a position to recommend Little Black Dresses? Thanks xxx

 104. NestType says:

  best erectile dysfunction medicine http://sildenafilbtc.com#

 105. Does anybody know whether I am able to purchase JUSTKRATOM Trainwreck Kratom Capsules (justkratomstore.com) from Urban Clouds Vapor Lounge, 2500 S Woodlands Village Blvd Ste 27, Flagstaff, AZ, 86001?

 106. NestType says:

  which erectile dysfunction foods work fast http://sildenafiltrxy.com#

 107. NestType says:

  erectile pain after peyronie s surgery http://sildenafilsol.com#

 108. NestType says:

  fix erectile dysfunction without drugs http://tadalafilod.com#

 109. kush edibles says:

  Does anybody know whether I am able to purchase Just Delta 8 Gummies (justdeltastore.com) at B&G Vapor LLC, 325 Big Sky Dr, Hiawassee, GA, 30546?

 110. NestType says:

  prostate cancer erectile dysfunction http://sildenafilbch.com#

 111. NestType says:

  which erectile dysfunction drugs work best http://tadalistatadalafil.com#

 112. Good Morning everybody ! can anyone suggest where I can purchase Life Pack Organics CBD Bath Relax Bath Bomb 100mg?

 113. chloroquine phosphate vs hydroxychloroquine sulfate https://plaquenilx.com/# hydroxychlor tab 200mg

 114. choloriquine https://chloroquineorigin.com/# hydroxychloroquine treats what

 115. NestType says:

  coupons for erectile dysfunction http://tadalafilsol.com#

 116. NestType says:

  back injury erectile dysfunction http://canadasildenafile.com#

 117. NestType says:

  erectile disorder dsm 5 criteria http://tadalafilsol.com#