”Apina ei saa sivistyä”?

Viimeinen blogi-viikko käynnistyy ja mamu-ryhmämme saa kunnian päättää kurssin bloggaukset.

Iltalehden sivuilla 31.10 löysimme uutisen, jonka otsikko kirkui: ”Silminnäkijä: Tampereen yliopistoa epäillään rasismista – ”Apina ei saa sivistyä””. Kiinnostuksemme heräsi ja löysimmekin uutisesta kertovan alkuperäisen Silminnäkijän jakson Yle areenasta, jossa käsitellään sitä, miksi mustaihoinen mies ei saanut valmistua lääkäriksi. Oliko hän niin huono, vai kyteekö yliopiston sivistyneen ja akateemisen pintakuoren alla suuremman tason rasismia ja valtapeliä? Jakso kertoo nigerialaissyntyisen Emmanuel Enehin tarinan, jonka hän kertoo omin sanoin. Kuten otsikossa, häntä verrattiin apinaan. Hänelle muunmuassa läheltiin toistuvasti rasismiin viittaavia kuvia sekä kissankokoisin kirjaimin kirjoitettuna ”Sivistys maksaa”.

Tampereen yliopiston tapauksessa Eneh aloitti lääketieteen opinnot vuonna 1989 Tampereen yliopistossa. 22 vuotta myöhemmin yliopisto ilmoitti, että hänen 378 opintopistettään ovat vanhentuneet, eikä tutkintoa herunutkaan. Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon tarvitaan 360 opintopistettä. Enehin pitkälle venyneiden opintojen takana olivat etenemisesteet, joita hänellä oli useita. Hän esimerkiksi reputti fysiologian tentin 34 kertaa. Voiko näinkin monen yrityksen jälkeen olla kyse pelkästään omista huonoista taidoista? Hän pääsi kyseisen tentin läpi ensiyrittämällä, kun sen tarkasti toinen professori. Miksei kukaan puuttunut asiaan aikaisemmin? Enehin tapaus on tällä hetkellä hallinto-oikeuden tarkasteltavana. Onko rasismi yksi meidänkin, opiskelijoiden, suurimmista ongelmistamme? Tapahtuuko tällaista myös meidän yliopistossamme? Toivottavasti ei.

”Suomi kuuluu suomalaisille” – vai kuuluuko? Vuonna 2009 Suomessa oli 233 183 ulkomailla syntynyttä henkilöä, joka on 4% Suomen väestöstä ja 155 705 ulkomaan kansalaista, mukaan lukien kaksoiskansalaiset. Nykyään noin 56% Suomen väestönkasvusta on seurausta maahanmuutosta, joten tästäkin huomaamme, että maahanmuuttajien määrä Suomessa on kasvussa. Lainataksemme Tallinnan yliopiston professorin Tero Aution sanoja: ”Ei tällaista Suomessa pidä tapahtua.”

Linkki uutiseen: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012103116274369_uu.shtml

Linkki Ylen videoon: http://areena.yle.fi/tv/1685998

-Sanna ja Ellu/Mamut

 

 

About Deleted User

Special user account.
This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

4,632 Responses to ”Apina ei saa sivistyä”?

 1. Jenni / Koulu-uupumus says:

  Todellakin uskomatonta että tuollaista vielä Suomessa tapahtuu… Maahanmuuttajat tulisi mielestäni ottaa paremmin huomioon ja ehkä lisää tutkia sitä, miten heitä kohtaan olevia ennakkoluuloja saataisiin näkyville ja muutettua. On niitäkin suomalaisia, jotka avoimesti käyttäytyvät ja puhuvat rasistisesti, mutta luulisin että suomalaisista suuremmalla osalla voi olla rasistisia ajatuksia ja ennakkoluuloja ilman että he tuovat niitä esiin. Sellaiset ajatukset voivat vaikuttaa heidän toimintaansa myös ilman että muut ihmiset edes huomaavat. Miten tällaisia ennakkoluuloja ja ajatuksia saisi näkyviin ja muutettavaksi?

 2. Tiia / Mamu-ryhmä says:

  Todella hyvän pointin nostitte esiin tässä. Maahanmuuttajien kohtelussa ja kotoutumisessa on edelleenkin Suomessa paljon parantamisen varaa. Serkkuni mies on kotoisin Ghanasta, ja väitellyt tohtoriksi Lontoossa. Perheen tullessa Suomeen mies sai kyllä yliopistolta työtä, tosin siivoojana. Mielestäni juuri maahanmuuttajien osaamisen tunnustaminen on erittäin tärkeää, jotta he kotoutuvat tänne Suomeen ja sitä kautta myös heidän lapsillaan on paremmat mahdollisuudet kouluttautua ja pärjätä yhteiskunnassamme.

 3. Henriikka / Aikuisopiskeluryhmä says:

  Todella herättelevä teksti ja uutinen. Tuntuu, että rasismista puhutaan aina vaan enemmän, mutta keskustelusta välittyy se, että ilmiön ajatellaan olevan pääasiassa tiettyjen ihmisten ja alueiden ongelma. On siis hienoa, että Suomen suuren kaupungin yliopistossa tapahtunut ja/tai tapahtuva rasismista nostetaan mukaan keskusteluun. Luin pari vuotta sitten artikkelin (josta en nyt muista tarkempia faktoja, antakaa anteeksi), joka esitteli maahanmuuttajien koulutuksen parantamiseksi tehtyä muutoslaboratoriota. Siitä jäi mieleeni erityisesti se, että sopeutuminen Suomeen kestää yleensä jopa pari sukupolvea! Mitä voitaisiin tehdä, jotta tuo aika ei olisi niin suuri?

 4. Emilia, aikuisopiskeluryhmä says:

  Hyvä postaus ja tärkeä aihe, josta puhutaan aivan liian vähän!
  Todellakin on häpeällistä, jos yliopistoissa tapahtuu tämänkaltaista syrjimistä. Toisaalta tätä ei voi kyllä pitää varsinaisena yllätyksenä, niin syvällä rasismi tuntuu suomalaisissa rakenteissa olevan.
  Satuin eräänä päivänä vaihtamaan pari sanaa taloyhtiöni jäteauton kuljettajan kanssa. Kävi ilmi, että hän on kotimaassaan Keniassa lääketieteen tohtori, mutta koska Suomessa hänen on ollut niin vaikea saada oman alansa töitä, hän työskentelee nyt roskakuskina. Tuntuu aivan absurdilta ja hävettää, että asiat ovat Suomessa tällä tavalla.

 5. Tiia/Seksuaalisuusryhmä says:

  Tosi mielenkiintoinen postaus joka herätti ajatuksia. Hyvä tytöt! :>

 6. Jouni (epäonnistujat) says:

  Omituista erityisesti tuon tentin uusimisen kohdalta: oliko kaiken takana kokoajan sama professori? Mieleen kyllä juolahti heti ensimmäisenä, että jos jossain niin Suomessa vaan voi tapahtua juuri tällaista. Tämä myös nostaa esiin kysymyksen, kuinka pitkään vastaavanlaista käytöstä on jatkunut? Onko useat maahanmuuttaneet joutuneet vain luovuttamaan akateemisen uransa suhteen mahdottoman edessä? Vastaavanlaisia tekoja lienee mahdoton jälkeenpäin tutkia…

  Erityistä plussaa täytyy antaa linkeistä, joista voi itse tarkistaa uutisointia aiheesta.

 7. Tiia/ sotalapset- ryhmä says:

  Ajatuksia herättävä postaus! Mielenkiintoista, kuinka uutiset ovat yhteydessä kurssiimme! 🙂 Iltalehden uutisessa tosiaan lukee, että tentin on tarkastanut aina sama professori. Olen muiden kanssa yhtä pöyristynyt siitä, että rasismi ilmenee Suomessa näin vahvasti. “Apina ei saa sivistyä”- tyyppiset kommentit ovat todella häpeällisiä ja ilkeitä. Mieleeni juolahti muutama huomio uutisesta. Vaikka uutinen ja siihen liittyvä rasismi saavat minutkin kiukun partaalle, Iltalehden uutisessa lukee kuitenkin, että Eneh on reputtanut myös toisen tentin 17 kertaa. Lisäksi, onko Eneh ollut ainoa ulkomaalainen samassa tentissä jokaisena 34 kertana? Onko kyse siis välttämättä rasismista, vai voiko takana olla jotakin henkilökohtaisempaa Enehin ja professirin välillä?

 8. Minna/Epäonnistujat says:

  Tuntuu todella oudolta, että mies olisi reputtanut tentin noin monta kertaa! Varsinkin kun ottaa huomioon, että hänellä on jo entuudestaan teologian ja mikrobiologian tutkinnot suoritettuina. Kysymyksessä voidaan ajatella siis olevan hyvin viisaskin ihminen. Herättää kyllä epäilyksiä tentin tarkastaneen professorin suhteen…

 9. Heidi/Sotalapset says:

  On todellakin keskustelua herättävä aihe! Ja myös muualla, lueskelin keskustelupalstoja aiheeseen liittyen. Törmäsin myös tällaisiin linkkeihin:

  http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/1999_5/950
  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194710032323/artikkeli/opiskelija+syyttaa+tampereen+yliopistoa+rasismista.html
  http://img9.imageshack.us/img9/9733/001556h.jpg
  (ilmeisesti aamulehdestä aiemmin tänä vuonna)

  Tuolla sanottiin, ettei tenttiä olisi arvioinut yksi ihminen, vaan kahdeksan eri osa-alueen asiantuntijaa ja lähetettiinhän tentti Helsinginkin yliopistoon arvioitavaksi toki vasta kohun jo noustua. Eli yhden ihmisen rasismista ei tuntuisi olevan kyse, mutta edelleen voi kai epäillä yhteisöä.

 10. Anna ("maahanmuuttajanuoret" -ryhmä) says:

  Mitähän tuo Tallinnan yliopiston proffa oikein ajoi takaa tuolla kommentilla, että ei tällaista Suomessa pidä tapahtua? Siis mitä ei pidä tapahtua?

  • Tobina Lerto / Aikuisopiskelijat says:

   Mietin aivan samaa.. Eikai tuollaista pitä missään tapahtua?

 11. Kirsi J Valtasaari says:

  Jounin kommenttia lainaten, juurikin vain Suomessa tällainen käytös ihmisiltä on yleensä mahdollista… Juuri käytiin keskusteluja tänään ystävän kanssa aiheesta, joka on ihonväriltään mulattina saanut kärsiä siitä koko elämänsä Suomessa. Miksi se tuntuu olevan juuri suomalaiselle mentaliteetille niin valitettavan tyypillistä? Vaikkei rasismi ilmenisi käyttäytymisessä suorana puheena tai huuteluna, tuntuu se heijastuvan asenteissamme ja sitä kautta tiedostamattomasti käyttäytymisessä hämmästyttävän vahvasti.
  Täytyy kommentoida tapaukseen, jossa muualta Suomeen muuttava haluaa harjoittaa ammattia täällä, johon on kouluttautunut muualla: ainakaan lääkäreillä joissakin maissa hankittu koulutus ei ole ns. pätevä Suomessa tai suomalaisen koulutuksen veroinen. Näissä tapauksissa on mielestäni ihan ymmärrettävää, ettei ammattia voida harjoittaa samalla tavalla täällä, sillä tällöin kyse ei ole yksilön kykyjen epäilemisestä sinänsä vaan hänen koulutustaustansa riittämättömyydestä.

 12. Hanna/epäonnistujat says:

  Edellisessä postauksessa Kirsi J Valtasaari kertoi mulatti-ystävästään, joka on saanut kärsiä ihonväristään koko elämänsä. Näin mielenkiintoisen dokumentin Barack Obamasta, jossa väitettiin, että hänellä on ollut taistelua identiteetin kanssa juuri siitä syystä, että hän on puoliksi musta, puoliksi valkoinen. Dokumentissa väitettiin, että esimerkiksi Chicagossa häntä ei pidetty tarpeeksi mustana edustamaan mustaa yhteisöä, eikä Barak ole koskaan pitänyt itseään täysin valkoisenakaan.

  Erilaisia vähemmistöjen vähemmistöjä löytyy toki lähempääkin, kuten vaikka “puoliksi romanit”. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia kokemuksia heillä on suomalaisesta yhteiskunnasta. Voisi kuvitella, että saattaa olla helpompaa kuulua “kokonaan” vähemmistöön kuin edustaa vähemmistön vähemmistöä. No, Barack Obaman menestystä ihon väri ei ole tuntunut haittaavan – ehkä pikemminkin edistäneen sitä.

 13. Saana / Hiljainen tieto says:

  Valtava määrä tentin uusintoja! Aloin heti pohtia, miksi opiskelija ei ole aiemmin vaatinut toista tarkastusta tai tarkastajaa tentilleen. Yliopistohan on velvollinen säilyttämään pari vuotta tenttivastauksia ja tarkastaja velvollinen näyttämään arviointinsa. Myös vastauskieli jäi mietityttämään, kun tavallisestihan Suomessa tentteihin saa vastata molempien kotimaisten lisäksi myös englanniksi, ainakin jos asiasta sopii etukäteen. Kirsin kommenttiin liittyen olen samaa mieltä, että Suomessa tunnustetaan aivan liian vähän maahanmuuttajien aiempaa osaamista. Tosin, itselle selvisi vasta tänä syksynä, että suurimmassa osassa maita esimerkiksi opettajien koulutus on korkeintaan Suomen AMK:ta vastaavalla tasolla, jos silläkään.

 14. Piritta/Epäonnistujat says:

  Uskallankohan edes sanoa… Jotenkin ainakin naivisti toivoisin, että kyseessä on jotain muuta, johon ihon väri ei vaikuta. 34 kertaa tuntuu niin absurdilta, että mielessä käy kyllä ajatus, että olisiko kyseessä ollut Enehille erittäin vaikea aihe. Jos itse joutuisin uusimaan tentin muutamaankaan otteeseen, niin alkaisin varmaan kyselemään oikeuksiani, jos reputus tuntuisi minusta epäoikeudenmukaiselta. Jos kuitenkin ymmärtäisin, miksi joudun uusintaan, niin en paljon kehtaisi asiasta huudella…
  Tarkoitan, että vaikka todennäköisemmin taustalla onkin jotain ilkeää, niin pitää kuitenkin muistaa katsoa asiaa useammalta kannalta, varsinkin, jos asiasta on kertonut Iltalehti! Silminnäkijä tietenkin nostaa uskottavuutta. Tuntuu vain todella pahalta, jos syntymätausta vaikuttaa noin paljon ihmisen elämään, joka käyttää lain määräämää oikeuttaan opiskella…

 15. Tobina Lerto / Aikuisopiskelijat says:

  Det finns en svensk film som heter “Dorarna stängs” var en neurokirurg kör metro för det är det ända jobbet han kan få – i Sverige. Problemet finns nog inte bara hos oss.
  Tyvärr.

  Pitää kyllä herralle nostaa hattua että vaivaantuu 34 kertaa uusimaan tenttiä. Se on sinnikkyyttä se!!

 16. Elisa (Seksuaaliryhmä) says:

  Piritta, itselleni tuli sama ajatus mieleen kuin sinullekin, mutta jutussa oli myös mainittu, että Eneh pääsi tentin läpi, kun sen tarkasti toinen henkilö. Taustalla on kyllä varmaan muutakin, todennäköisesti jonkun mainitsema henkilökohtainen kauna tai jokin vastaava. Tosi ikävä juttu joka tapauksessa ja toivottavasti harvinaislaatuinen.

 17. Riikka/ Valtiovalta/kyläkoulu-ryhmä says:

  Totuus on tarua ihmeellisempää…
  Tuntuu kuitenkin erikoiselta, että tällaista on tapahtunut Suomessa ns. sivistysvaltiossa. Asioilla on kuitenkin monia puolia, ja ilmeisesti kaikkia puolia ei nyt julkisuudessa ole kuitenkaan esitetty. Mielenkiinnolla odotan asian päättymistä ja ratkaisua, ja todellakin toivon että kyseessä on ollut jokin väärinkäsitys eikä syrjintää ole tapahtunut “rodun” vuoksi.

 18. Mari - Valtiovalta/kyläkouluryhmä says:

  Tällaista ei haluaisi tai haluaisi uskoa tapahtuvan ollenkaan, saati omassa kotimaassaan. On helpompaa sanoa että Iltalehdet vääristelevät, paisuttelevat ja kärjistävät asioita, enkä Silminnäkijääkään aivan pyyteettömäksi puhtaan totuuden julkistajaksi luokittelisi. Joskus ei vaan jaksaisi kaikkea ilkeää ja kurjaa, jota ihan lähelläkin tapahtuu. Kaikkea vääryyttä kun ei vaan ehdi pieni ihminen oikaisemaan, niinpä nostan edellä mainitut defenssit ylös ja kuvittelen kaiken olevan hyvin. (Ja huokaisen kuitenkin vasta sitten kun lehdessä lukee että kyseessä olikin väärinkäsitys eikä rasismi)

 19. Camilla Jokela/Koulu-uupumusryhmä says:

  Mielenkiintoinen aihe kyllä! Itse mietin tosin suomalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin ylipäänsä. Tyypillinen kuva maahanmuuttajista kun tuntuu olevan, että tuolta jostain kaukaa sodan runtelemista maista he tulevat. Monilla ei ole minkään tason koulutusta, eikä suurin osa puhu oman äidinkielensä lisäksi edes englantia. Tietotaito on vähäistä, etenkin kun Suomessa vaaditut perustiedot saattavat poikesta suurestikin maahanmuuttajien omista elinoloista ja kulttuurista.
  Tulisi kuitenkin muistaa, että näitä “maahanmuuttajia” on monenlaisia. Suomeen on tullut hurjasti tärkeää työvoimaa esimerkiksi teknologian saralle, samoin kuin myös muualle. Asiantuntijoidemme kirjo on varmasti laajenut ja kansainvälistynyt. Mielestäni olisi hyvä siis pitää mielessä, että osa maahanmuuttajista todellakin on korkeakoulutettuja ja muuttaessaan Suomeen he tuovat tänne oman tietotaitonsa. Ja sekö on sitten huono asia? Monien mielestä ilmeisesti kyllä.

 20. Sara/motivaatioryhmä says:

  Maahanmuuttajat jostain syystä tuntuvat olevan tunteita nostattava puheenaihe Suomessa. Usein juuri uutisoinnissa huomaa, että jos vaikka on tapahtunu jokin rikos, niin tekijän etnisyys otetaan kyllä varmasti huomioon, jos ulkomaalaistaustaa on.

  Juttelin äitini kanssa juuri hiljattain hänen työpaikallaan olevasta siivoojasta, joka on Afrikasta kotoisin. Hän oli insinööri omassa maassaan eli korkeasti koulutettu, mutta joutunut olosuhteiden pakosta muuttamaan Suomeen. Insinööri siivoojan työssä? Varmasti on jopa Suomen tasolla hyvin alikoulutetussa työssä. Naisen mukaan hänelle ei ollut minkään muunlaista työtä tarjolla kun erilaisia siivoushommia, joita hän on tehnyt nyt lähes kymmenen vuotta…

 21. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 22. I feel other online business owners should give thought to this particular web-site as a model. Enormously clean and intuitive structure, and in many cases impressive subject material! You are very skilled when it comes to this excellent subject 🙂

 23. I feel other homepage creators really need to take into account this amazing blog as a model. Extraordinarily clean and uncomplicated layout, not to mention ideal website content! You’re an authority operating in this type of issue 🙂

 24. Tanner Quail says:

  You really make it seem really easy together with your presentation however I to find this topic to be actually one thing that I think I would by no means understand. It seems too complex and extremely large for me. I am looking forward in your subsequent publish, I’ll try to get the hold of it!

 25. May I simply just say what a comfort to find someone who actually understands what they are talking about on the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to look at this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular given that you definitely possess the gift.

 26. Bong Dietze says:

  I seriously love your blog.. Excellent colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my very own site and want to know where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

 27. Reena Ogles says:

  You need to take part in a contest for one of the most useful websites online. I most certainly will highly recommend this website!

 28. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes which will make the largest changes. Thanks a lot for sharing!

 29. Observer says:

  Really informative blog.Much thanks again. Want more.