Mietteitä tutkijatentin jälkeen (epäonnistujat)

Tutkijatentistä on kulunut jo reilusti yli viikko ja on ollut mukavasti aikaa sulatella kurssilla oppimaansa.

Kurssin alussa muistan ihmetelleeni, saisimmeko selvää hankalan näköisestä englannin kielisestä tutkimusartikkelista ”To err or not to err? Searching for the neural markers of sensitivity to failure”. Minua kuitenkin auttoi hyvä tuuri aiheen osalta: kognitiivinen neurotiede on yksi suurimmista mielenkiinnon kohteistani. Kyllähän me ryhmässä saimme selvitellä termejä tovin jos toisenkin keskenämme ja (onneksi kovin avuliaan) tutkijan seurassa. Hankaluutena oli useimmiten termien suomenkielisten vastineiden puute. Tutkijatenttiä kohden huomasin yllätyksekseni tutkimuksesta käydyn keskustelun olevan koko ajan luontevampaa.

Ensimmäisen vuoden opiskelijana pidin todella arvokkaana tilaisuutta puhua kokeneen tutkijan kanssa, vaikka tentti hieman samalla jännittikin. Keskustelumme sujui hyvässä hengessä ja rennosti, mikä oli paljolti helposti lähestyttävän tutkijamme ansiota. Erityisen tyytyväinen olin ajankäyttöön. Käytimme tasan puoli tuntia, vaikka kukaan meistä ei tietääkseni tuijottanut kelloa. Vertaispalautteen mukaan opponoivat ryhmät pystyivät seuraamaan keskustelua ja olimme kuulemma keksineet hyviä kysymyksiä. Pientä parannettavaa olisi kyllä ollut käytännön järjestelyissä ja opponenttien mukaan olisimme ehkä voineet keskeyttääkin tutkijaa. Tilanteessa puheenvuoron keskeyttäminen olisi ollut kyllä vaikeaa kun oli niin tiedonjanoinen ja keskittynyt kuuntelemaan.

Minulle tutkijatentin parasta antia olivat vastaukset tutkimuksen käytännön järjestelyihin liittyviin kysymyksiin ja lopuksi käyty pieni keskustelu tutkimusrahoituksista (joka kyllä liittyi muuhunkin kuin tähän hankkeeseen). Saimme tyhjentäviä vastauksia, eikä nyt enää nouse mieleen uusia epäselvyyksiä. Vaikka oppimisprosessiimme kuului monenlaisia vaiheita (eikä aina ollut pelkästään hauskaa), kurssi kasvatti innostusta tutkimusmaailmaa kohtaan ja opetti olennaisia asioita tulevaisuuden ryhmätyöskentelyä varten.

 

Miten muilla ryhmillä meni, onnistuiko tutkija vastaamaan kritiikkiinne uskottavasti?

Hauskaa lauantaipäivää!

Hanna

/epäonnistujat

P.S. Jostain ihmeen syystä kappalejaon julkaiseminen ei onnistu, vaikka olen monta kertaa yrittänyt. Pahoittelut siis tekstin lukemista vaikeuttavasta ulkoasusta.