Ett par artiklar

Att den inriktningen vi valde, pappersbyråkratin för invandrare, är aktuell visste vi. Därför tänkte jag visa er ett par artiklar som handlar om just detta. Båda är på visserligen på svenska, men hoppas att det går bra att läsa ändå. 🙂 Först en artikel som publicerades på Yle i förrgår (26.9.2014).

Artikeln i korthet: Amerikanska Jeremy gifte sig med sin finska flickvän i Finland 2013. Att få uppehållstillstånd var relativt lätt, men sedan började problemen. Till exempel kan han inte få ett bankkonto förrän han har en stadig inkomst i Finland, till exempel arbetslöshetsunderstöd – men han kan inte vara smidigt i kontakt med FPA (Kela) utan bankkoder.

I det här fallet har det ändå gått så pass bra att Jeremy fått uppehållstillstånd. Alltid går det dock inte så bra. Här är en artikel som Yle publicerade på våren (27.3.2014), som handlar om Maria, vars man från Nigeria i två år har försökt få inresetillstånd till Finland. Orsaken till att han inte fått det är att myndigheterna anser att deras äktenskap är ett skenäktenskap.

Känner ni någon, eller har hört om någon, som har haft problem med att dels få lov att komma till Finland, eller har haft problem med byråkratin efter att de kommit till Finland? Tror ni att det skulle finnas något man skulle kunna göra för att förenkla processen? Eller finns denna process för en orsak och borde man alltså inte alls förenkla den?