Mitä musiikki sinulle merkitsee?

Oman ryhmäni tutkimusaiheen innoittamana päädyin hieman syvällisemmin pohtimaan musiikkia ja musiikin merkitystä, erityisesti nuorten elämässä. Näin ollen satuin törmäämään erääseen mielenkiintoiseen tutkimukseen, jossa oli selvitelty musiikin merkitystä peruskouluikäisten nuorten elämässä. (Kyseinen tutkimus oli osana laajaa taito-, ja taideaineiden  arviointikokonaisuutta vuodelta 2011.)

Tutkimuksen tuloksissa ilmeni, miten merkittänä ja tärkeänä nuoret pitivät musiikkia heidän omassa elämässään. Nuoret kertoivat musiikin rentouttavan ja piristävän. Se tuo mielihyvää, motivoi, antaa energiaa ja parantaa itsetuntoa.  Musiikki voi myös lisätä luovuutta, ruokkia mielikuvitusta, kuljettaa muistojen ääreen tai herätellä haaveita tulevasta.

Musiikin avulla nuoret vahvistivat keskenäistä yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä ystävien ja heille tärkeiden vertaisryhmien parissa. Musiikilla koettiin olevan olevan merkittävä rooli nuorten sosiaalisessa kanssakäymistä sekä vapaa-ajan vietossa (konsertit, bileet, illanvietot, festarit, tanssiminen, laulaminen…) Nuoret kokivat musiikin tuovan yhdessäoloon merkitystä, luovan taustalla tunnelmaa ja sitä hyvää, rentoa ja oikeanlaista “fiilistä.”

6130754489_03bc7a7d51_z

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista nuorista koki musiikin olevan tärkeä osa heidän omaa identiteettiä ja omakuvan rakentamista, työstämistä ja ilmaisua. (Tyyli, pukeutuminen, ulkonäkö, vertaisryhmät, ystävät, vapaa-aika, elämänkatsomus..)

Musiikilla oli merkittävä rooli myös tunteiden, erityisesti negatiivisten tunteiden käsittelyssä. Tutkimuksessa nuoret kertoivat musiikin..

* Auttavan ahdistukseen ja surun
* Helpottavan pahaa oloa
* Antavan lohtua ja tukea
* Auttavan vaikeiden asioiden käsittelyssä
* Purkavan paineita ja stressiä
* Auttaa rauhoittumaan
* Helpottaa yksinäisyyttä
.
“Huonona päivänä sattuessa kohdalle voi eläytyä raivoavaan musiikkiin”
.

Mutta vaikka päädyin pohtimaan musiikin merkitystä nuorten elämästä käsin, koskettaa se varmasti meitä jokaista. Musiikilla on kautta aikojen ollut  merkittävä rooli ihmisten elämässämme, oli kyse sitten yksilöstä, ihmisryhmästä, rodusta, yhteisöstä, uskonnosta tai kansakunnasta.

“Sellaista kulttuuria ei ole, jossa musiikkia ei lainkaan olisi”

http://img.yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/pirkanmaa/article5535430.ece/ALTERNATES/w580/Synkk%C3%A4+nuotti
.

Musiikin voima ja vaikutus on todellista. Sen on todistettu esimerkiksi aktivoivan aivojamme ja vilkastavan verenkiertoa. Musiikilla on moniulotteinen vaikutus niin mielen, kuin koko kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ehkäpä tästä  syystä  meillä onkin käytössä erilaisia musiikillisia menetelmiä edistämässä ja tukemassa hyvinvointiamme ja kehitystä. Meillä on esimerkiksi..

* Musiikkileikkikouluja vauvoille ja  pienille lapsille
* Musiikki osana peruskoulun opetussuunnitelmaa
* Musiikkiterapia mielenterveystyössä

* Musiikilliset hoitomenetelmät kivun lievityksessä ja vanhustyössä
* Musiikin käyttö muistisairaiden sekä aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa
.

Minusta olisikin nyt mielenkiintoista tietää, mikälainen merkitys musiikilla on sinun elämässäsi?

(Auttaako musiikki rentoutumaan pitkän koulupäivän jälkeen? Vai auttaako se sinua nukahtamaan? Antaako se tehoa ja puhtia siivoamiseen tai lenkkeilyyn? Auttaako se keskittymistäsi opiskeluun? Fiilisteletkö musiikkia autolla ajaessasi? Vai kenties tanssit ja laulat kotona ruokaa laittaessa?..)

T/Mirjam-Laura Hyrynen

2,724 thoughts on “Mitä musiikki sinulle merkitsee?

  1. mulle ainakin musiikki on aina ollut keino purkaa tunteita, niin kuuntelemalla kuin myös itse soittamalla 🙂 koen siis musiikin hyvin monella tapaa hyödylliseksi. kiva että oot jaksanu perehtyä aiheeseen noin syvällisesti!

  2. Itse en kuuntele musiikkia hirveän paljon. Se kyllä antaa mukavan lisän esimerkiksi autolla ajamiseen ja siivoamiseen. Musiikilla on kuitenkin kahdella tapaa erittäin tärkeä asema elämässäni. Yhdistän musiikkia ja kappaleita juuri muistoihin. Painan mieleeni tapahtumissa taustalla soineita kappaleita ja pystyn kappaleita kuuntelemalla löytämään kyseisen tunnetilan sekä palamaan sitä kautta niihin hetkiin. Lisäksi musiikki on minulle erittäin tärkeä ennen pelejä alkulämmittelyn yhteydessä. Sen avulla saan alkuverryttelyyn rytmiä ja pelifiiliksen kohdalleen. Tätä kautta musiikki on siis merkityksellinen minulle.

  3. Mielenkiintoinen aihe ja löytämäsi tutkimus liittyen musiikin merkityksiin nuorilla.
    Minussa omakohtaisia ajatuksia herätti blogikirjoituksessa esiintuotu musiikin ja yhteisöllisyyden tunteen kytkös. Musiikin kuunteleminen on ollu minulle aina tärkeää ja suuri voimanlähde. Sen kautta olen pystynyt käsittelemään erilaisia tuntemuksia – niin iloa kuin surua, yksin tai yhdessä.

    Minulle peruskouluiässä erityisen tärkeää oli tietynlaisen musiikin kuuntelun ja bändien fanittamisen kautta kuuluminen erilaisiin yhteisöihin ja vertaisryhmiin. Koin vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta henkilöiden kanssa, jotka jakoivat kanssani samanlaisen musiikkimaun ja sitä kautta usein myös samankaltaista arvo- ja ajatusmaailmaa. Musiikki oli yhdistävä tekijä ja löysin sen avulla paljon samanhenkisiä ystäviä koulun ulkopuolelta.

    Nykyään bändien fanittaminen on jäänyt, mutta musiikin tärkeys on yhä vahvasti läsnä ja kuuntelen musiikkia päivittäin niin bussissa ajankuluna, lenkillä antamassa puhtia kuin kotona rauhoittumisen merkeissä.

  4. Tosi mielenkiintoinen postaus!!



    Kuuntelen musiikkia joka päivä – kotona, autossa, bussissa, salilla jne. Niin kuin Johannakin, kytken eriliaset muistot tiettyihin kappaleisiin. Tai toisaalta se tapahtuu luonnostaan. Nykyään, kun kuulen pitkästä aikaa jonkun vanhan kappaleen, jota joskus kuuntelin paljon, muistan hyvin siihen liittyvät tunteet ja ihmiset. Joskus ne tuovat esille hyviä muistoja ja joskus ehkä ei niin hyviä.

    Minulle tärkeää itse kappaleessa ovat laulun sanat. Kun kuulen radiosta uuden hyvän kappaleen, etsin Youtubesta lyrics-videon ja kuuntelen sanat tarkkaan. Joskus sanat ovatkin juuri sellaiset, jotka tuntuvat kuvaavan juuri sen hetkistä fiilistäni tai tilannetta elämässäni. “Huonona tapanani” on, että tälläisen hyvän biisin löydettyäni, painan toista-nappia kerta toisensa jälkeen ja viikon päästä olen jo lopen kyllästynyt biisiin.

    Kun kuuntelen musiikkia, pystyn hetkeksi unohtamaan kaikki huoleni ja rentoutumaan. Minusta parasta musiikin kuuntelemisessa on, kun saa miettiä ja haikailla rauhassa omia asioita ja elämää. 🙂

  5. Musikiilla on hyvin paljon samanlainen merkitys minulle kuin mitä Helenakin edellä kommentoi. Varsinkin yläasteaikoina musiikki oli keskeinen tekijä oman identiteetin luomisessa. Sen kautta sain myös paljon ihania ystäviä, jotka jakoivat kanssani samanlaisia mielenkiinnon kohteita ja arvoja.
    Nyt myöhemmin taas muusikin kuuntelun merkitys on syventynyt varsinkin tunnetasolla. Pystyn myös käymään läpi monenlaisia asioita musiikin avulla, ja koenkin sen hyvin terapeuttiseksi. Myös rakkaimpiin muistoihini liittyy aina jokin biisi -tavalla tai toisella.

  6. Kiinnostava postaus ja mukava kuulla myös muiden ajatuksia! Yhdyn moniin edellisiin kommentteihin. Myös minun elämässäni musiikki on vahvasti läsnä. Niin kuin Helena ja Ida, kuuntelen myös musiikkia päivittäin. Tykkään aloittaa aamuni musiikkia kuuntelemalla. Aamuaskareet hoituvat mielekkäämmin ja koen, että päiväni alkaa energisemmin. Tämä kyllä painottuu viikonloppuihin, kun ei ole kiire minnekään. Kuuntelen musiikkia myös aina urheillessa ja siivotessa. Näin jaksan paremmin enkä huomaa väsymystä. Olen aika kaikkiruokainen musiikin suhteen, ja se mitä kuuntelen riippuu paljon sen hetkisestä mielentilastani.
    Joissakin tilanteissa koen musiikin kuitenkin myös häiritsevänä. Joskus liian kovalla soiva musiikki häiritsee. Tarvitsen myös hiljaisuutta, jos opiskelen tai teen muuta keskittymistä vaativaa.

  7. Jag håller med om allt i din skriveri. Musik kan betyda hela världen för en, men för en annan kan betydelsen vara väldigt liten. Jag tror ändå att alla påverkas av musik på ett sätt eller annat. Så som du skrev påverkar olika musikstilar olika humör. Av en sorgsen sång kan det uppstå tårar och av en glad sång leenden. Det som många tycker är viktigt med musik och sångtexter är att det skall finnas ett budskap. Genom populära grupper som sjungit låtar med starkt budskap har man velat nå människorna och skapa kännedom och förändring i världen.
    Speciellt i tonåren kan musiken betyda väldigt mycket för en fastän man inte alls är musikalisk av sig. Man har något att relatera sig till. Musiken är faktiskt powerful då den kan göra stora förändringar. Man får helt enkelt bättre fiilis av bra musik. Bra låtar dör aldrig. Själv är jag inte så musikalisk av mig men jag skulle inte kunna leva utan musik! Det är roligt att sätta volymen högt i bilen och sjunga med 😀
    Carolina- Paperitryhmä

  8. Olipa kivasti toteutettu postaus! Selkeä, helppo lukea ja kauniit kuvat. =)

    Kuten aikaisemmillakin kommentoijilla, musiikki tuo myös minulle puhtia urheiluun ja siivoamiseen, rauhoittaa ja piristää. Kuitenkin, musiikillisesta taustastani huolimatta, kuuntelen sitä yllättävän harvoin. Tykkään energisestä ja tanssittavasta musiikista, mutta jostain kumman syystä päädyn usein kuuntelemaan rauhallisia biisejä, ehkä jopa hieman surullisiakin kappaleita. Musiikki vaikuttaa tosi paljon mielialaani, joten kun kappaleet menevät haikeammiksi, alkaa mielessäni ajatukset muuttumaan helposti melankolisiksi. Tästä syystä en aina “jaksa” kuunnella musiikkia. Toisaalta joskus kuitenkin on kunnon tanssifiilis tai muuten vaan tekee mieli kuunnella tiettyjä biisejä ja silloin tietysti kuuntelen niitä. Musiikissa minulle tärkeintä on melodia. Ehkä siksi päädyn usein kuuntelemaan rauhallista musiikkia, sillä niissä melodia korostuu.

    Mikaela/Hiljainen tieto

  9. Mielenkiintoisesti toteutettu postaus! 🙂

    Yhdyn edellisiin kommentoijiin. Vaikka en ole musikaalinen, tykkään kuunnella musiikkia. Rytmikäs musiikki antaa energiaa ja rauhallinen musiikki saa minut nukahtamaan. Kuten moni muukin täällä, liitän biisejä merkittäviin hetkiin. Tietyt biisit ovat minulle todella rakkaita, koska niiden soidessa on tapahtunut jotain ikimuistoista. Niitä kuunnellessa voin palata mielessäni tärkeisiin hetkiin yhä uudelleen. Musiikilla on siis elämässäni ainakin jollakin tapaa merkityksellinen rooli.

    Peppiina/Teknologia kouluissa

Comments are closed.