KK3 luonnostilassa – ja siinä pysyy

Kurssikerran 3 aineistona on Afrikkaa. Tehtävien ohessa kiinnostuin oletuksestani, että jos henkilö on käyttänyt facebookia, hän on käyttänyt myös internetiä ja näin ollen voitaisiin laskea kuinka moni internetiä käyttävistä käyttää myös facebookia. Internet-aineisto on vuodelta 2020 ja facebook-aineisto vuodelta 2018, mutta jotain suuntaa antavia lukuja laskutoimituksen oletin antavan.

Luvut varmasti antavat suuntaa, mutta erityisen mielenkiintoisina havaintoina pidin valtioita, joissa joko kaikki tai yli 100% internetin käyttäjistä käyttivät facebookia. Alla olevassa kuvassa tummimman sinisellä värittyneissä valtioissa facebookia käyttivät kaikki internetiä käyttävät ja osassa sitä onnistuttiin käyttämään ilman internetiä 😉

Aineistoa tuntematta arvaisin, että sinänsä päätön tulos voi johtua esimerkiksi siitä, että internet-tieto voi olla vastaus kysymykseen “pääsetkö aina tarvittaessa internetiin” ja facebook-tieto vastaus kysymykseen “onko sinulla facebook-profiilia”. Toisaalta facebook-tieto voi olla kotoisin myös Metan meta-tiedoista, joka kertoo alueella luotujen facebook-tilien lukumäärän, tai alueella annettujen sijaintitietojen lukumäärän? Tai mitä tahansa muuta. Joka tapauksessa tämä alleviivaa erinomaisesti sitä, että kun tekee johtopäätöksiä jonkin aineiston perusteella, se täytyy tuntea.

***

To be continued…

Palaan tämän kurssikerran tehtävän pariin 22.5.2023, avaan viimeisimmän Afrikka-tiedostoni QGISillä ja näkymä on seuraavanlainen:

Tunnustan laiskuuteni ja aloitan puuttuvien kurssikertojen työt puhtaalta pöydältä.

Näkemiin siis 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *