Kurssikerta 1. – Hauska tutustua Pakki.

“Pakin” eli paikkatiedon hankinta, analyysi ja kartografia 2017 -kurssin ensimmäisellä kerralla tutustuttiin kurssin sisältöön, arviointiin ja kurssin aikana suoritettaviin tehtäviin. Kurssin aikana on tehtävänä tuottaa niin tekstejä kuin karttojakin, koko kurssin aikainen tasainen panostus on tärkeää viime hetken hikoilun sijaan.

Kurssikerran aluksi tutustuimme paikkatiedon rakenteeseen ja ominaisuuksiin, sekä tutustuimme kurssilla paljon käytettävään paikkatieto-ohjelmaan: MapInfoon, jota pääsimmekin jo kokeilemaan ensimmäisen kurssikerran aikana. MapInfo oli itselleni vielä entuudestaan tuntematon, mutta jo tällä ensimmäisellä kurssikerralla opin monia sen käyttöön liittyviä perusasioita. Anni Sarvanne tiivistää hyvin tuntemukseni paikkatieto-ohjelmista ja erityisesti MapInfosta jo kurssin alkuun: ”Olin ymmärtänyt paikkatiedon toiminnan noin niin kuin periaatteessa jo aiemmin. Silti vasta nyt tämän kurssin ensimmäisellä kurssikerralla minulle valkeni paikkatieto-ohjelmien kätevyys ja nopeus erityisesti olemassa olevan, taulukkomuotoisen datan tuomisessa visuaaliseen muotoon kartaksi.” (”1. Raportti.”, 25.1.2017). Aiemmin käyttämässämme CorelDraw-ohjelmassa emme olleet samalla tavalla päässeet nopeasti hyödyntämään valmiiksi olemassa olevaa taulukkomuotoista dataa kuin MapInfossa.

MapInfon avulla tuotimme sitten kaksi erilaista teemakarttaa kuntarajojen mukaan jaetusta Suomesta: ensimmäinen kartta tehtiin yhteisesti valitusta ominaisuudesta, rivi- ja pientaloissa asuvien osuudesta vuonna 2015 (Kuva 1.), ja toinen kartta taas tehtiin itse vapaasti valitusta ominaisuudesta, joten valitsin alkutuotannon osuuden vuodelta 2015 (Kuva 2.).

Kuva 1. Rivi- ja pientaloissa asuvien osuus 2015

Kuva 2. Alkutuotannon osuus 2015

Teemakartan tuottaminen eri sinänsä tuottanut ongelmia, mutta tärkeää oli muistaa vaihtaa luokittelujako oikein, näissä kartoissa luonnollisen jakauman mukaiseksi. Myös pohjoisnuolen, mittakaavan ja legendan teko vei aikansa, ja kartan ulkoasun sommittelussa meni kokonaisuudessaan enemmän aikaa kuin arvasikaan. Lopputuloksena tekemäni kaksi teemakarttaa eivät ehkä ole maailman esteettisimmät ja ammattimaisimmat mitä kuvitella saattaa, mutta varsin kelvolliset ottaen huomioon kokemattomuuden uuden karttaohjelman käytössä.

Värien käyttö teemakartoissa oli tavallaan MapInfossa aiemmin käytettyä CorelDrawia helpompaa, sillä tarjolla oli valmiita väriskaaloja sen sijaan, että olisi pitänyt mennä etsimään erilaisia väriskaaloja netin värityökaluista. Tämän oli huomannut myös Iiris Vilo, joka kertoo blogissaan: ”Värien käyttöä on pohdittu paljon viime syksyn kursseilla, minkä takia niihin kiinnittää automaattisesti erityistä huomiota. MapInfossa värit voi valita tarjolla olevista skaaloista, joten se on hieman helpompaa kuin esim. Corelilla, jota olemme käyttäneet aikaisemmilla kursseilla.” (”Eka kerta – Päivän sana on koropleettikartta”, 30.1.2017). Toisaalta yksittäisten värien muokkaaminen MapInfossa on hieman monimutkaisempaa kuin CorelDrawilla, jossa värit olivat helposti saatavilla jatkuvasti.

Itsenäisesti lisäksi oli tehtävänä histogrammi erillisellä histogrammmiverkkotyökalulla (http://www.shodor.org/interactivate/activities/Histogram/) valitusta aineistosta. Histogrammi on kaavio, ja sen avulla voidaan tutkia aineiston jakautumista. Itse tein histogrammini alkutuotannon osuuksista eri kunnissa (Kuva 3.), ja tutkin sitten aineiston jakaumaa tällä histogrammityökalulla. Saadusta histogrammista havaitsin, että tyypillisimmin Suomalaisissa kunnissa alkutuotannon osuus vaihtelee nollasta prosentista noin 25 prosenttiin, sitä suuremmat määrät alkutuotannon osuudesta ovat harvinaisempia. Aineiston jakauman hahmottaminen on tärkeä osa kartan tekoa, ja kartanteon kannalta olisi ollut järkevää, jos olisin tehnyt histogrammin alkutuotannosta (Kuva 3.) ennen varsinaista teemakarttaa (Kuva 2.). Mutta virheistä oppii ja ojasta mennään allikkoon.

Kuva 3. Histogrammi alkutuotannon osuuksien jakautumisesta.

 

Hejdå.

Viitaukset:

Histogrammiverkkotyökalu. <http://www.shodor.org/interactivate/activities/Histogram/> Luettu 24.1.2017.

Sarvanne Anni, ”1. Raportti.”, Sarvanni’s blog, 25.1.2017 <https://blogs.helsinki.fi/sarvanni/> Luettu 3.2.2017.

Vilo Iiris, ”Eka kerta – Päivän sana on koropleettikartta”, Iipu’s blog, 30.1.2017. <https://blogs.helsinki.fi/xiixiix/> Luettu 3.2.2017.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *