Voimakkaat sateet jatkuvat Kaakkois-Aasiassa – Thaimaan eteläosat katastrofialuetta

Yle uutiset Ulkomaat 28.12.2014 klo 17:33:

“Sääennusteet lupaavat rajujen sateiden ja voimakkaiden tuulten jatkuvan edelleen tulevina päivinä Kaakkois-Aasiassa.
Voimakas koillismonsuuni tuo edelleen sadealueita kohti Thaimaata, Malesiaa, Indonesiaa ja Sri Lankaa.
Pitkään jatkuneet rankkasateet ovat aiheuttaneet laajoja tulvia, joiden takia jo yli 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Malesiassa kahdeksan ihmistä on saanut surmansa tulvissa ja Thaimaassa paikallislehtien mukaan jo 13, kertoo al-Jazeera-uutiskanava.
Thaimaan viranomaiset ovat julistaneet kahdeksan eteläisintä provinssia katastrofialueiksi, uutiskanava kertoo.”
Lähteet:
Yle Uutiset, Reuters

Kova myrsky riepottelee Kaliforniaa

YLE Ulkomaat 13.12.2014  klo 11:03

Kaliforniassa on myrskynnyt jo kolme päivää. Rajuilma on aiheuttanut USA:n länsirannikolla monenlaista tuhoa.

“Kova myrsky riepottelee Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiota jo kolmatta vuorokautta. Osavaltion eteläosassa satoja koteja on jouduttu evakuoimaan tulvien ja mutavyöryjen takia. Ainakin kolmen ihmisen epäillään kuolleen myrskyyn liittyvissä onnettomuuksissa.

Erittäin kovat tuulet ovat vaurioittaneet sähkölinjoja koko länsirannikolla. Jopa puoli miljoonaa kotia on ollut ilman sähköä Kalifornian, Washingtonin ja Oregonin osavaltioissa kolmen päivän aikana. Yhdysvaltain Punainen Risti on järjestänyt hätämajoitusta niille, jotka ovat jääneet ilman sähköä.

Yhdysvaltain länsirannikon matkustajajunaliikenne on ollut vaikeuksissa myrskyn vuoksi. San Franciscon lentokentällä on ollut pahoja myöhästymisiä ja satoja lentoja on peruttu.

Viranomaisten mukaan myrsky on alueen pahin jopa viiteen vuoteen. Säätieteilijät ovat varoittaneet, että kovat ukkoset ja jopa tornadot ovat mahdollisia säärintaman edetessä.

Myrsky johtuu sääilmiöstä, joka tunnetaan nimellä Pineapple Express (Ananasjuna). Se tarkoittaa hyvin kostean ilmamassan virtausta kaukaa Tyyneltämereltä aina mantereelle saakka.”

Etelä-Ranska sateiden ja tulvien kourissa – tuhansia evakuoitu

YLE Ulkomaat t 30.11.2014 klo 16:14

Etelä-Ranska sateiden ja tulvien kourissa – tuhansia evakuoitu

“Itä-Pyreneiden ja Auden maakunnissa on evakuoitu sunnuntaina yli 3 000 ihmistä tulvien tieltä ja kymmeniä teitä on suljettu.

Ranskan ilmatieteen laitos on antanut sunnuntaina korkeimman, punaisen varoituksen Itä-Pyreneiden ja Auden maakuntiin kovien sateiden ja tulvavaaran takia. Myös tuulet puhaltavat navakasti.

Meteorologien mukaan alueella voi sataa tänään paikoitellen jopa 50 millimetriä tunnissa. Muutaman päivän sisään Itä-Pyreneillä voi sataa ennätykselliset 400 millimetriä vettä.

Viranomaiset ovat varoittaneet Aglyn veden nousevan tänään lähes seitsemään metriin. Lisäksi riski padon murtumisesta on suuri. Myös muiden Itä-Pyreneiden ja Auden alueen jokien pelätätään tulvivan äyräiden yli. Tästä syystä punaista varoitustilaa on jatkettu maanantaihin puoleen päivään.

Lisäksi kymmeniä teitä on suljettu tulvivan veden vuoksi, ja viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään kotonaan.”

Katso myös Neljä kuollut Ranskan tulvissa (YLE 28.11.2014)

Rajut tulvat aiheuttaneet kymmeniä kuolonuhreja Marokossa

YLE ulkomaat uutiset 24.11.2014mukaan rajut tulvat aiheuttaneet kymmeniä kuolonuhreja Marokossa:

 

auto ja ihmisiä uponneina virtaavaan veteen
Sateiden ennustetaan jatkuvan ainakin koko maanantaipäivän. Kuva: Reuters

“Voimakas rankkasade on nostanut äkillisiä tulvia Marokon eteläosissa. Uutiskanava al-Jazeeran tietojen mukaan ainakin 31 ihmistä olisi saanut surmansa eri puolilla maata sattuneissa onnettomuuksissa.

Raju sade on tuhonnut satoja savesta tehtyjä asuintaloja mm. turistien suosimissa Agadirissa ja Marrakeshissa. Tulvat ovat vieneet mennessään monia teitä, joten pelastusmiehistöillä on vaikeuksia päästä tuhoalueille.

Agadirin eteläpuolella sijaitsevassa Guelminissa tullutta sadetta kuvataan poikkeukselliseksi. Sateiden ennustetaan jatkuvan ainakin koko maanantaipäivän.

Al-Jazeeran haastattelema paikallinen toimittaja arvostelee kovin sanoin viranomaisten toimintaa. Sääennusteet varoittivat, että Marokkoon voi sataa jopa sata milliä vettä, mikä vuoristoisessa maassa väistämättä merkitsee äkillisiä tulvia. Toimittajan mukaan viranomaiset eivät kuitenkaan puuttuneet asiaan millään tavalla.”

 

Buffalossa satanut lähes kaksi metriä lunta kolmessa päivässä

YLE uutiset 21.11.2014 mukaan Buffalossa satanut lähes kaksi metriä lunta kolmessa päivässä:

“Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa on totuttu siihen, että välillä lunta tulee paljon. Talven aikana voi sataa lähes kaksi metriä lunta. Nyt tämä määrä on tullut alas vain kolmen päivän aikana.

Eniten lunta on tuiskunnut Buffalon alueella. Tänä yönä sataa pahimpien ennusteiden mukaan lähes metri lisää.

Jo kymmenen ihmisen kerrotaan kuolleen lumentulon vuoksi. Ainakin kaksi paleltui kuoliaaksi, yksi löydettiin lumeen hautautuneesta autosta ja kolme kuoli lapioidessaan lunta.

Lunta on tullut niin paljon, että useat katot ovat vaarassa sortua. Yksi vanhainkoti evakuoitiin jo, koska pelättiin, etteivät sen tukirakenteet kestä lumen painoa. Osavaltioon onkin määrätty hätätila.”

*******

Ja kaksi päivää myöhemmin 23.11.2014 YLE uutiset:

Buffaloa uhkaa kaksimetrisen lumimassan sulaminen tulviksi

Ennätyslumet Buffalossa, New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa, ovat vaarassa muuttua suuriksi tulviksi.

New Yorkin osavaltioon julistettiin hätätila, kun ainakin 14 henkeä vaatinut lumimyrsky pyrytti alueelle yli kaksi metriä lunta tällä viikolla. Tuoreimpien sääennusteiden mukaan lämpötila alueella on nousemassa, jonka johdosta on annettu tulvavaroitus.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä puhdistamaan talojensa edustojen viemärit ja keräämään kellareista arvotavarat pois.

Tulvavaroitusalueella asuu yli 600 000 ihmistä, joista useat tuhannet ovat olleet lähes viikon verran jumissa kodeissaan lumen vuoksi.

Myös autoliikennettä on jouduttu Buffalon läheisyydessä rajoittamaan. Muun muassa rockyhtye Interpol joutui värjöttelemään kiertuebussissaan yhtä soittoa yli 50 tuntia, jonka takia yhtye joutui peruuttamaan kaksi konserttiaan Montrealissa ja Torontossa Kanadassa.

Siberian wildfires raging farther north than usual

In 2012, Siberia experienced one of its worst wildfire seasons in recent history. It looks like 2013 might be heading in the same direction.

A blocking high – a weather pattern that blocks the jet stream from bringing rain-bearing weather systems – has settled over the area, leading to a heat wave. The northern city of Norilsk reached temperatures of 32 C in July. For comparison, the city’s normal high is 16 C.

See more:

http://globalnews.ca/news/769081/siberian-wildfires-raging-farther-north-than-usual/

Kanadassa pahimmat tulvat vuosikymmeniin

22.6.2013 8:45 Päivitetty 22.6.2013 11:11 1

STT–REUTERS–AFP–HS

Tulva-alueelta on määrä evakuoida yli satatuhatta ihmistä ja kymmenettuhannet ovat jo jättäneet kotinsa.

Kanadassa pahimmat tulvat vuosikymmeniin ovat sulkeneet lähes kokonaan Calgaryn kaupungin. Kaupunki sijaitsee Albertan osavaltiota piinaavien tulvien keskellä.

Tulva-alueelta on määrä evakuoida yli satatuhatta ihmistä ja kymmenettuhannet ovat jo jättäneet kotinsa. 24 alueelle Albertassa on julistettu hätätila.

Yli tuhat sotilasta ja poliisia auttaa tyhjentämään rankkasateiden koettelemia asuinalueita kaupungin ympäristössä.

Tulvat ja maanvyöryt ovat katkoneet teitä ja siltoja eri puolilla Länsi-Kanadaa.

Tulvien on vahvistettu vieneen kolmen ihmisen hengen. Lisäksi ainakin kaksi ihmistä on yhä kateissa.

Vedenpinnan odotetaan nousevan alueen joissa, koska viikonlopuksi ennustetaan lisää sateita. Vettä on satanut kahden päivän aikana paikoin yli sata millimetriä, ja paikallisten sääennusteiden mukaan sateet eivät ole hellittämässä ainakaan vuorokauteen.

Joidenkin arvioiden mukaan kahdessa päivässä on satanut saman verran kuin normaalisti kuudessa kuukaudessa.

Tulvatuhot kasvavat Magdeburgissa ja Budapestissa

YLE Ulkomaat9.6.2013 klo 7:30:
Vesimassat nousevat Elbessä ja Tonavassa edelleen. Tulvahuippu on vielä edessä osissa Saksaa ja Unkaria. Magdeburgin keskusta on tulvan vallassa.Keski-Euroopan tulvakatastrofi on tällä hetkellä pahin Saksassa Magdeburgin kaupungissa ja Unkarin pääkaupungissa Budapestissa.

Magdeburgissa vesi peittää laajoja alueita kaupungin keskustasta, jossa kadut ovat muuttuneet järviksi. Elbejoen vesi on 60 senttiä korkeammalla kuin koskaan keskiaikaisen kaupungin historiassa, mutta vesi nousee edelleen noin sentin tunnissa, kertovat viranomaiset.

Tuhannet pelastustyöntekijät yrittävät hillitä tulvan pääsyä uusille alueille. Kaupungin 2 900 asukkaan vanhainkoti jouduttiin tyhjentämään.

Ylipormestari Lutz Trümper kehottaa Magdeburgin pääkadun varrella sekä alavilla alueilla asuvia ihmisiä poistumaan “ilman paniikkia, mutta niin nopeasti kuin mahdollista” ja varautumaan siihen, että joutuvat olemaan poissa ainakin viikon.

Tonavan tulva on ylittänyt aiemman ennätystasonsa Slovakiassa ja Unkarissa. Lauantaina Tonavan pinta oli Budapestissa tasolla 8,61 metriä. Viranomaiset uskovat, ettei vesi nouse yhdeksää metriä korkeammalle, mutta tulvavallit on tehty aina 9,30 metrin tulvaa varten.

 

http://yle.fi/uutiset/tulvatuhot_kasvavat_magdeburgissa_ja_budapestissa/6680019

 

Saksassa tulvatilanne jo ”kansallinen katastrofi”

Yle Ulkomaat 8.6.2013 klo 15:55 :

Saksassa tulvatilanne pahenee edelleen, ja viranomaiset puhuvat jo kansallisesta katastrofista. Tulvissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä ja useita on kadoksissa. Meteorologit ennustavat Etelä-Saksaan uusia rankkasateita.

Saksan tulvatilanne ei ota helpottuakseen vielä viikon jälkeenkään. Palokunnan varoitusautot kiertävät nyt yhä pohjoisempana Elben varrella, ja ihmisiä kehotetaan monissa pikkukaupungeissa jättämään kotinsa.

Kaikkiaan Saksassa on evakuoitu jo reilusti yli 10 000  ihmistä.

Tulvatilanne jatkuu eteläisessä Baijerin osavaltiossa, mutta vesi on noussut viime päivinä erityisesti entistä pohjoisempana Saksi-Anhaltin ja Brandenburgin osavaltioissa. Samoin tulvatilanne Saksin ja Thüringenin osavaltioissa itäisessä Saksassa on jatkunut vakavana.

Elbe täysin yli äyräidensä

Eniten murhetta aiheuttaa nyt Elbe-joki, jonka yli ajoimme perjantaina Saksi-Anhaltissa. Joki on tulvinut jo pohjoisessakin täysin yli äyräidensä, ja paikalla on vain laajaa suota tai suistoaluetta muistuttava vesimassa, josta törröttää puita.

Vedennousu uhkaa murtaa jokivalleja, joiden takana kyyristelee nyt muun muassa Magdeburgin historiallinen kaupunki.

http://yle.fi/uutiset/saksassa_tulvatilanne_jo_kansallinen_katastrofi/6679757

Europe floods: Hungary Danube set for record high

BBC News Europe 7 June 2013 Last updated at 09:44 GMT

Hungarians have been warned to prepare for their country’s worst floods ever as the Danube is set to reach record levels this weekend.

“We are facing the worst floods of all time,” said PM Viktor Orban.

Europe’s second longest river is set to hit unprecedented levels in the capital Budapest in the next few days.

A state of emergency has been declared, and thousands of volunteers worked overnight to reinforce the banks of the swelling river.

Water levels are set to reach reach 8.85m (29ft), some 25cm (10in) higher than the Danube’s previous record high in 2006.