Kuudes kurssikerta

Meteoriitit jotka ovat elämäni aikana osuneet maahan, vaan ei minuun! Jes! On aika voittajaolo, kun olen välttänyt 14285 meteoriitin osuman.

Tässä kartassa voimme tarkastella yli 7 Mw maanjäristyksiä (oranssi) ja vähän hiljaisempia, yli 6 Mw järistyksiä (keltainen) ja vertailla niitä keskenään. Monilla seismisesti aktiivisilla alueilla tapahtuu kaikkea päällekkäin, kartasta tulee todella tukkoinen…

…mutta sitä voi zoomata! Ja näin saadaan hieman tarkempaa tietoa tulivuorten ja maanjäristysten alueellisesta sijoittumisesta.

Viidennen kurssikerran bufferointeja

Muokkaan nämä keräämäni vataukset vielä html-exceliin. Sitten ollaan valmiita. JA varmaan jotain pohdintaakin vielä.

Lentokenttä

Malmi
Rakennuksia lentokenttä 1km 749, 2km 4698
Asukkaita 8707, 57089
Valmistui 1936 – sen jälkeen rakennettuja taloja 1km 54, 2km 351

H-V
Rakennuksia 1km 169, asukkaita 900. 2km 2220, asukkaita 10252

Lentomelu
65dB melualueella 2 km päässä asuu 27 henkeä. Koko melualueella 65 dB 324, 60dB+ 2666, 55 dB+ 11913, 50 db+ 43360.

Kiitoradan jatko
Asukkaita 12484

Asemat
500 m päässä asukkaita 84343. Ulkopuolella 405830.
Työikäisiä 500 m sisällä lkm 58251. Tähän vielä prosentti.

Taajamat

Taajamassa asuvien osuus koko väestöstä
Asukkaita taajamassa 471475, ulkopuolella 490173. Eli 96,19 % alueen asukkaista asuu taajamassa.

Kouluikäiset
Kouluikäisiä taajamassa 47310 kaikkiaan 49284, eli 4,01% kouluikäisistä asuu taajaman ulkopuolella.

Ulkomaalaisia
Taajama-alueilla asuu yhteensä 38683 ulkomaalaista.
Yli 10% ulkomaalaisia 39 aluetta, yli 20%  11 ja yli 30% 5 taajama-alueella

Toinen kurssikerta, päällekkäisiä teemakarttoja

Päästiin taas touhuamaan MapInfon parissa. Suhteemme alkaa kehittyä jo hieman läheisemmäksi. Toiminnot ja niiden sijainti ohjelmassa ovat tulleet jo tutummiksi.

Kuva 2: Turun seudun taajama-aste ja loma-asutuksen määrät.

Kurssikerralla tehtävänä oli tehdä teemakartta, jossa on kaksi muuttujaa päällekkäin. Taas piti etsiä tarjotusta tietokannasta kaksi keskenään yhteen hiileen puhaltavaa muuttujaa. Päätin tehdä Graduated-teemakartan mökeistä taajama-aste-koropleettikartan päälle Turun seudulla. Lisäpisteitä olisi saanut hakemalla vaikka Sotkanetistä lisää tietoa. En nyt hakenut, ajattelin tyytyä edes tällaisen tietokombinaation laatuun.

Taajama-aste kertoo taajamassa asuvien osuuden koko väestöstä.

Kuvan laatu on turhauttavan huono. Enkä saanut sitä toisellakaan yrittämällä paremmaksi. Ylhäällä ja alhaalla on todella paljon liikaa tilaa.

Kartasta on hieman hankalaa lukea mikä kunta on missäkin. Kuntien nimet olisivat saattaneet tuoda lisäarvoa karttaan. Toisaalta jo näillä kuvioilla Raisio, Masku, Naantali ja kaverit ovat hyvin ahtaan oloisesti esitetty.

Mahdollisesti olisi voinut ottaa lisäksi koko kunnan asukasluvun.

Huomaan myös että kurssikerralla on toinen tehtävä tähän. -_-

Lähteet:
http://www.stat.fi/meta/kas/taajama_aste.html
http://www.stat.fi/meta/kas/taajama.html

Ensimmäinen teemakartta. Missä rullataan rollaattoreilla eniten?

Maantieteen sivuaineopinnoissani pääsin vihdoin siihen upeaan hetkeen, kun sain lopultakin ruveta puuhailemaan oikean paikkatieto-ohjelman äärellä. Ensimmäisenä harjoituksena ja yleisenä MapInfon perehdytyksenä tuotimme kurssilla ihan oikeat teemakartat.

Kuva 1: Eläkeläisten prosentuaalinen osuus  kunnan väkiluvusta (2015).

Teemakartan tietopohjana oli koko Suomen kuntien tiedot. Pähkäilin että olisi hauskaa nähdä, mihin päin väestöltään iäkkäimmät kunnat sijoittuvat kartalla. Näin siis tein.

MapInfossa luotiin olemassa olevien taulukoiden perusteella koropleettikartta johon otin tiedoiksi kuntien eläkeläisprosentit väestöstä. Luokat rajasin siten, että jokaiseen luokkaan tuli yhtä suuri määrä kuntia. Eli viidesosa kunnista kuuluu aina yhteen luokkaan.

Tällä tavoin tarkastellen sain kartalla näkyviin väestöltään iäkkäämmät ja nuoremmat kunnat. Suurempien kaupunkien (kuten pääkaupunkiseutu, Tampere, Jyväskylä, Kuopio) ympärillä väestö on huomattavasti nuorempaa kuin pienemmissä kunnissa.

Minulla ei ollut juurikaan ennakko-oletuksia eläkeläisten jakautumisesta alueellisesti, joten en voi sanoa että tulos olisi yllättänyt. Tai tavallaan yllätti. Ymmärrettävästi maaseudulla on enemmän vanhuksia suhteessa nuoreen väestöön, kun nuoret muuttavat opintojen ja töiden perässä suurempiin kaupunkeihin ja niiden lähialueille. Nuoret perheet muuttavat ympäryskuntiin halvempien asumiskustannusten ja tilan/rauhallisuuden vuoksi.

Loppusilauksena karttaan liitettiin luokkien värien selitteet. Lisäksi mittakaava ja pohjoisnuoli, jotka sai MapInfosta lähes näppärästi lisättyä.

Esitystapana tällainen yksinkertainen koropleettikartta on selkeä ja helppolukuinen. Kompastuskivenä luokkajako voi vääristää kartan väritystä ja yleistä vaikutelmaa alueiden erilaisuudesta. Värivalinnoilla on suuri merkitys; mikäli värit ovat lähellä toisiaan, luettavuus kärsii. Samoin punainen käsitetään yleensä negatiivisena (tai kuumana) ja vihreä positiivisena. Sininen ja keltainen ovat hieman neutraalimpia värejä.

Toteutus oli hieman huteraa uuden ohjelman kanssa, mutta uutuuden innolla ja Artun avustuksella pääsi todella hyvin ja reippaasti alkuun. Kyllä tämä tästä. Etiäpäin, sanoi mummo Pellossa.

Lähteet:
Etin vielä nämä…