MAA-202 Neljäs kurssikerta

Moikka! 

 Neljännellä kurssikerralla harjoittelimme ruutukarttojen tekemistä ja tiedon esittämistä niissä. Lisäksi teimme rasterimuotoisia karttoja. Koin neljännen kurssikerran hankalaksi ja tipuin tunnin aikana pari kertaa pois kärryiltä, mutta lopulta sain Artun ja vierustoverien avustuksella kartat tehtyä loppuun.  

 

Tehtävä 1 

Valitsin kartaksi ulkomaalaisten kansalaisten määrä neliökilometrin tarkkuudella pääkaupunkiseudun alueella. Kartasta voi huomata, että suurimmat ulkomaalaisten väestökeskittymät ovat pääkaupunkiseudun Eteläisessä ja Itäisessä osassa. Pääkaupunkiseudun Eteläinen osa on Helsinkiä ja Itäinen osa on Vantaata. Näihin kaupunkien osiin on rakennettu tiheästi kerrostaloja, joka voi osittain vaikuttaa ulkomaalaisten kansalaisten sijoittumiseen kyseiselle alueelle. Kauniaisessa ulkomaalaisten määrää ei ole rekisteröity tietokantaan, joten merkitsin kyseiset ruudut tumman vihreällä. Mielestäni kartta on aika kattava ja voisin nähdä sen Helsingin Sanomien artikkelissa. Lisäisin kummisikin karttaan kuntien väliset rajat ja merkittävimpien asuinalueiden rajat. Lisäksi muuttaisin ehkä värimaailmaa hiukan koska nyt Pääkaupunkiseudun alue voi sekoittua “94-268″ karttaselitteen kanssa. 

 

Mielestäni Lucas Yoni toteaa hyvin blogissaan ( https://blogs.helsinki.fi/luberger/2023/02/13/viikko-4-taa-on-oikeesti-vahan-siistia/ ), että ruutukokoon kannattaa kiinnittää huomiota karttaa tehdessä, koska ruutukoko voi muuttaa prosenttiosuuksia ja täten myös kartan pikseleiden ulkonäöllistä sijoittumista merkittävästi. 

Tilastokoulun mukaan (tilastokoulu.fi) Ruutukartassa esitettävät arvot ovat yleensä absoluuttisia määriä. Kuitenkin jos kartassa halutaan esittää lukumäärätietoja erikokoisilla ruuduilla, ne on suhteutettava, jotta niitä voidaan pitää vertailukelpoisina. Koropleettikartta näyttää alueen yleisemmin, kun taas ruutukartta näyttää tietyn alueen tarkalleen matemaattisesti laskettuna. Itse pidän enemmän koroleettikarttojen luettavuudesta enemmän, koska ne ovat yleensä selkeämpiä ja pelkistetympiä kuin ruutukartat, jotka kertovat yksityiskohtaisemmin tietoa. 

 

Teimme harjoituskerralla myös Pornaisen alueesta kartan, jossa tutkimme Pornaisen keskustaa, mutta jatkamme kyseistä karttaa viidennellä kurssikerralla. 

 

KUVA 1. Ulkomaalaisten kansalaisten määrä neliökilometrin tarkkuudella pääkaupunkiseudun alueella 

Lähteet: 

https://blogs.helsinki.fi/luberger/2023/02/13/viikko-4-taa-on-oikeesti-vahan-siistia/ 

https://tilastokoulu.stat.fi/verkkokoulu_v2.xql?page_type=sisalto&course_id=tkoulu_teemak&lesson_id=4&subject_id=3 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *