MAA-202 Kuudes kurssikerta

Moikka! 

 

Kuudennella kurssikerralla suuntasimme luennon aluksi ulkoilemaan ensimmäisen tunnin ajaksi. Kiertelimme Kumpulan kampuksen lähimaastoa ja räpsimme kuvia eri kohteista ja arvioimme eri paikkojen viihtyisyyttä, turvallisuutta ja käyttötarkoitusta. Kiersin Eveliinan kanssa perjantain kurssikerralla (korvasin tiistain kurssikerran) ja otimme kuvia sekä pohdimme niiden merkitystä. Luennolle palatessamme kävimme yhdessä läpi ottamiamme kuvia. Ulkoilu oli kivaa vaihtelua normi karttojen tekoon.  

Harjoittelimme kurssikerralla myös erilaisten pisteaineistojen esittämistä kartalla luennonkatastrofien avulla. Tein kolme karttaa, jotka käsittelivät meteoriitti-iskuja, maanjäristyksien voimakkuutta ja maanjäristyksien sekä tulivuorien välistä yhteyttä.  

 

Maanjäristys tarkoittaa Maan sisäistä voimakasta tärähtelyä, joka voi aiheuttaa maan pinnalla tuhoa rakennuksille ja ihmisille. Maanjäristyksen sisäistä synnyin kohtaa kutsutaan hyposentrumiksi, kun taas maan pinnalla olevaa järistyksen pistettä kutsutaan episentrumiksi. Maanjäristyksen aiheuttamat aallot voivat olla pokittais- tai pitkittäissuuntaisia. Maanjäristyksen voi aiheuttaa, litosfäärilaattojen liikunnot, tulivuorenpurkaukset, asteroiditörmäykset tai luolastojen romahdukset. Merenalainen maanjäristys aiheuttaa hyökyaallon, jota kutsutaan taunamiksi. Maanjäristyksen jälkeen voi tulla jälkijäristyksiä, jotka voivat myös aiheuttaa tuhoa. 

 

Maanjäristyksiä voidaan nykyään tutkia erilaisilla seismogrammimittareilla, jotka tutkivat Maan sisäisiä liikkeitä. Näin pystytään ennustamaan alkava maanjäristys ja mahdollisesti evakuoida tietyltä riskialueelta ihmiset ajoissa enne järistyksen syttymistä. Nykyään myös rakennustekniikalla, voidaan yrittää minimalisoida rakennusten saamaa tuhoa ja rakentaa rakennukset kestämään paremmin pientä tärinää. 

 

Kartoillani voi tutkia maanjäristysten vaikutusalueita ja miten litosfäärilaattojen reuna-alueet ovat yhteydessä maanjäristyksiin. Muita maantieteellisiä aiheita, joita kartoillani voisi opettaa, on tsunamien esiintymistä, ENSO-ilmiötä, litosfäärilaattatektoniikkaa. Oma meteoriitti karttani oli hyvin suppea, mutta Nikolain blogissa ( https://blogs.helsinki.fi/nikolait/2023/03/04/6-kurssikerta/ ) oli upeasti ja kattavasti tehty animaatioesitys meteoriiteista ja niiden putoamispaikoista. 

 

KUVA 1. Kumpulan alueen turvallisuus maantieteilijöiden silmin 

 

KUVA 2. Meteoriitti-iskut 

 

KUVA 3. Maanjäristykset maapallolla 

 

KUVA 4. Maanjäristykset ja tulivuoret maapallolla 

KUVA 5. Forbes -lehdestä löydetty artikkeli maanjäristyksien seurauksena syntyneistä tsunameista viimeisen 120 vuoden aikana 

KUVA 6. BBC:n uutinen Turkissa vuonna 2023 tapahtuneen maanjäristyksen seurauksista. 

 

 

Lähteet: 

https://blogs.helsinki.fi/nikolait/2023/03/04/6-kurssikerta/ 

https://www.bbc.com/news/world-europe-64711228 

https://www.forbes.com/sites/davidbressan/2021/04/13/animated-world-map-shows-120-years-of-earthquakes-and-tsunamis/?sh=63548dcf4394 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maanj%C3%A4ristys 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *