Kategoriat
GIS

Viikko 2: Tutustumista erilaisiin projektioihin

Mercatorin projektio

Suomeen sijoittuvaa aineistoa tarkastellaan useimmiten käyttäen ETRS89-TM35FIN projektiota. Siinä Suomen kunnat ovat sopusuhtaisia toisiinsa nähden. Kurssikerran aikana harjoittelimme yhdessä havaitsemaan eroja ETRS89-TM35FIN ja Mercatorin projektioiden välillä (kuva 1.). Kuvan 1. tumman oransseilla alueilla vääristymät ovat suurimmillaan, kun vastaavasti Suomen eteläisten kuntien, eli tumman liilojen, kuntien vääristymät ovat pienempiä suhteessa. Kuten Nyström (2021) blogissaan toteaa, Mercatorin projektio ei sovi kovinkaan hyvin kuvaamaan Suomea, irrotettuna muusta maailmasta.

Kuva 1. Suomen kunnat, kuvattuna Mercatorin projektiolla

Loximuthal projektio

Itse kokeilin verrata World Loximuthal projektiota ja ETRS89-TM35FIN projektiota. Vääristymät eivät olleet aivan yhtä suuria (kuva 2.) kuin edellisessä vertailussa, mutta Suomi oli hieman eri muotoinen kun laittoi päälle Loximuthal projektion. Kuten edellisessä, tässäkin suurimmat vääristymät sijoittuvat Suomen pohjoisosiin.

Kuva 2. Suomi kuvattuna Loximuthal projektiolla

Loximuthal projektio kuvaa alueet, jotka ovat lähellä päiväntasaajaa, tai nollameridiaanin tienoilla, hyvin oikeanmuotoisina. Etenkin kaukana nollameridiaanista ja päiväntasaajasta alueet muuttuvat hieman ”keikahtaneiksi”, kuten myös Suomi kuvassa 2. Kuva 3. auttaa hyvin havainnollistamaan, kuinka Loximuthal projektio toimii.

Kuva 3. Loximuthal projektio (mathworks.com)

Muut projektiot

Itse en tehnyt visualisointeja muista projektioista, mutta Mickos (2021) oli tutkinut Equal Earth projektiota ja tehnyt siitä hienon visualisoinnin. Kyseinen projektio on siitä mielenkiintoinen, että siinä vääristymät menevät asteittain leveyssuunnassa, kun puolestaan omissa tuotoksissani vääristymät suurenivat asteittain pituussuunnassa. Myös El Founti (2021) oli tehnyt vastaavanlaisen vertailun Quartic authalic projektion ja ETRS89-TM35FIN projektion välille. El Fountin ja Mickosen valitsemien projektioiden vääristymät olivat myös hyvin samaa luokkaa. Kummassakaan näissä ei ollut suuria vääristymäeroja havaittavissa Suomen kuntien välillä, joita puolestaan Mercatorin projektio näytti tuottavan.

 

Lähteet

El Founti, E. (2021). II: Projektiovääristymiä ja näkökulmia. Viitattu 10.2.2021 Geoinformatiikan menetelmät

MathWorks (2021). Loximuthal Projection. Viitattu 10.2.2021 Loximuthal Projection – MATLAB – MathWorks Deutschland

Mickos, K. (2021). Kurssiviikko 2: projektioita. Viitattu 10.2.2021 Kasperin Blogi

Nyström, S. (2021). Toinen kurssikerta. Viitattu 9.2.2021 Sandran mantsablogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *