Resultaten från enkäten över doktoranders utmaningar är nu färdiga

Nedan presenterar vi resultaten av den nyligen gjorde enkäten som skickades till doktorander i alla doktorandprogram och alla forskarskolor på Helsingfors universitet. Respondenterna ombads att fylla i allmän information om sina studier såsom året de börjat doktorandstudierna och vilka forskarskolor och doktorandprogram de hörde till.

Resultaten relaterar sig emellertid främst till den huvudsakliga frågan som ställdes i enkäten: “Vilka är dina största bekymmer som doktorand vid Helsingfors universitet?” Respondenterna kunde välja endast tre svar från en lista på totalt 10 möjligheter. En del kritiserade det här tillvägagångssättet och poängterade i sina svar att “alla alternativ är problem på universitetet” eller att det här tillvägagångssättet inte producerar användbar data, så visar resultaten att alla inte upplevde detta på samma sätt.

“För att svara ärligt borde jag ha kryssat för alla alternativ…”

 

En översikt av resultaten


Enkäten fick över 640 svar från som kom från alla doktorandprogram vid universitetet. Trots att detta är ett imponerande resultat betyder det att bara en liten del av alla doktorander som officiellt är registrerade svarade på vår förfrågan om vilka deras största bekymmer är (Fig.1). Vi har också fått veta att informationen om enkäten, som gick ut via forskarskolornas epost-listor, inte nådde alla studerande.

response_rate_sv
Figure 1 – Total amount of respondents in each doctoral school (orange) and total amount of registered students in each graduate school (green).

Viktiga frågor som framkom bland de fritt formulerade svaren på enkäten var doktoranderans status på universitetet och mer specifikt skillnader i finansieringen mellan dem. Som tabellen nedan (Fig.2) visar är finns stor variation mellan forskarskolorana i hur deras doktorander finansieras. Många doktorander får finansiering via universitetets forskningsprojekt (d.v.s. anställda), andra via stipendier, men en betydlig del saknar helt ordentlig finansiering i form av anställning eller stipendium och är således tvungna att klara sig på exempelvi arbetslöshetsunderstöd, med hjälp av sin partners inkomster, eller egna besparningar.

Figure 2 – Distribution of survey respondents among three employment status groups in the doctoral schools.

De största problemen


Enkätens största fråga gällde de huvudsakliga problem och bekymmer doktorander möter under sina studier. Tabellen nedan visar hur svaren fördelades mellan de olika  möjliga alternativen (Fig.3). Det är värt att poängtera att 5 % av respondenterna inte valde ett enda av de möjliga alternativen.

Figure 3 – Overall proportions of topics selected by respondents.

Vi beslöt oss för att fokusera analysen av resultaten på de problem som valdes av de flesta som svarade på enkäten, vilket visade sig vara bekymmer med finansiering och handledning.

Finansiering som ett problem

“Finansieringen [för mitt doktorandprogram] har ändrat varje år sedan jag började. Det är väldigt jobbigt att höra rykten on förändringar utan att få veta säkert”

Angående finansiering var nästan två tredjedelar av respondenterna eniga om att det är ett av de grundläggande problemen. Också doktorander som har finansiering i form av ett stipendium eller en anställning var av samma åsikt. (Fig.4)

Figure 4 – Funding as an issue: overall proportions of respondent who have selected “Funding” as an important issue in their studies.

Frågan är ändå inte lika brännande för doktorander inom alla forskarskolor (fig.5). Intressant nog, hör det proportionellt största antalet respondenter som uppgav finansiering vara ett problem till den naturvetenskapliga Forskarskolan, vilket också är den forskarskola där det största antalet doktorander är anställda av universitetet.

Figure 5 – Proportion of respondent in each graduate school that have selected (Yes) or not selected (No) “Funding” as an important issue in their studies.

Reslutaten från doktorandprogrammen inom de fyra forskarskolorna visar att det finns stora skillnader i finansieringen. (Fig.6)

Figure 6 – Proportion of respondent in each graduate programme that have selected (Yes) or not selected (No) “Funding” as an important issue in their studies.

Handledning

På andra plats av de två mest utpeka bekymren kom problem med handledningen. Det visade sig att handledningen i universitetsmiljö har två olika aspekter som båda är påverkar handledningsprocesses. Å ena sidan är handledningen viktig med tanke på doktorandes utveckling till självständig forskare i den meningen att doktoranderna behöver handledning personer är experter för att en dag själv kunna bli sådana. Å andra sidan ett dåligt förhållandet till handledaren i värsta fall också hindra en doktorands avansemang med avhandlingsarbetet. Särskilt inom ämnesområden där doktorander och handledare arbetar väldigt tätt ihop kan dåliga förhållanden bli en betydande börda.

Våra resultat visar ändå att majoriteten av doktoranderna inte upplever handledningen som ett problem (Fig.7). Det är dock oroväckande att till och med hälften av de doktorander från Miljö-, livsmedels- och biovetenskapliga forskarskolan som svarade på enkäten är missnöjda med sin handledning. (Fig. 8, två av programmen toppar statistiken då 19 av 37 doktorander anmält handledning som ett stort problem) Tre program inom den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskarskolan har också höga antal doktorander som är missnöjda med handledningen, även om dessa svar utgör endast en liten del av alla doktorander inom de här programmen.

Studerande har inga som helst rättigheter när förhållandet till handledaren blir dåligt. […]

Figure 7 – Proportion of respondent in each graduate school that have selected (Yes) or not selected (No) “Supervision” as an important issue in their studies.

“Man borde kunna kräva att handledare har adekvat förståelse av de projekt de lovar handleda eller åtminstone att de är villiga att bekanta sig med ämnet.”

Figure 8 – Proportion of respondent in each graduate programme that have selected (Yes) or not selected (No) “Funding” as an important issue in their studies.

 

Kontakta skribenten om du vill bekanta dig med enkätens rådata: förnamn.efternamn@helsinki.fi