Maaliskuu 2018

LUMA TIEDEKERHO

Suosittu, alakouluikäisille suunnattu LUMA Tiedekerho kokoontuu vielä kahtena tiistaina klo 17–18 Tiedeluokka SOLUssa Niemen kampuksella. Maksuttomaan kerhoon PITÄÄ ILMOITTAUTUA jokaiselle kerhokerralle erikseen johtuen kerhon suuresta suosiosta. Kerrallaan voi siis ilmoittautua vain yhteen kerhokertaan. Mukaan mahtuu jokaisella kerralla 15 ensimmäisenä ilmoittautunutta lasta.

Ilmoittautuminen             

Ilmoittautumislinkki seuraavan viikon kerhoon päivitetään kerhotiistaita edeltävänä perjantaina klo 12 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen sivuille luma.fi/phluma_lapsille ja nuorille_luma tiedekerho.

Aika                                   Tiistaisin klo 17 -18 (katso päivämäärät kerhon ohjelmasta)

Paikka                                Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, B-siipi, 15140 Lahti.

Tulo-ohje                           Käynti tiedeluokkatiloihin Tiedepuiston B-siipeen sisäänkäynti B1 kautta, sisäänajo Laatikkotehtaankadun puolelta (ks kartta luma.fi/phluma_lapsille ja nuorille_luma tiedekerho)

Kerhon ohjelma

20.3. Mikrobiologia

27.3. Laboratorio-olympialaiset

 

KOULUTUS OPETTAJILLE: DNA ELEKTROFOREESI

Nyt on loistava mahdollisuus tulla treenaamaan DNA-töiden tekemistä Tiedeluokka SOLUun! Huhtikuussa järjestetään koulutus, jossa osallistujat pääsevät pilkkomaan DNA :ta katkaisuentsyymeillä ja erottelemaan syntyneet DNA-palaset agaroosielektroforeesiajossa. Koulutuksen tavoitteena on antaa taidolliset valmiudet työn toteuttamiseen omassa koulussa. Tiedeluokka SOLU lainaa tulevaisuudessa yhtä virtalähdettä ja yhtä elektroforeesiajolaitetta koulujen ja oppilaitosten käyttöön.

Koulutuksen sisältö:

  • Taustaa DNA-tekniikoista
  • Agaroosigeelin valaminen
  • DNA :n pilkkominen katkaisuentsyymeillä
  • DNA-palojen erottelu elektroforeettisesti koon mukaan

 

AIKA                                 24.4. klo 15.30-17.30

PAIKKA                           Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN KESÄLEIRIT

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää kesäkuussa 2018 kolme päiväleiriä Tiedeluokka SOLUssa.

  • -8.6.2018 Tiedettä kesään 8-10 vuotiaille
  • -15.6.2018 Tiedettä kesään 11-13 vuotiaille
  • -21.6.2018 Matematiikka ja koodaaminen 10-12 vuotiaille

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen kesäleireille aukeaa huhtikuun aikana. Tiedettä kesään! –leireille otetaan 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä ja Matematiikka ja koodaaminen –leirille 16. Tarkempaa tietoa leireistä ja niille ilmoittautumisesta huhtikuun verkostoviestissä sekä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen www-sivuilla.

 

TIEDELUOKKA SOLU

Niemen kampuksella toimiva Tiedeluokka SOLU on oppimisympäristö, joka tarjoaa kouluille ja oppilaitoksille mahdollisuuden opetuksen monipuolistamiseen. Opintokäynnin tavoitteena on tukea oppilaan ymmärrystä ja lisätä kiinnostusta LUMA-aineita ja niiden opiskelua kohtaan ja innostaa oppilaat ajattelemaan ja oivaltamaan itse.

Opettaja voi varata opetusryhmälleen vierailukäynnin ja tuoda opetusryhmänsä Tiedeluokka SOLUun tekemään ohjatusti kokeellisia töitä maantieteen, kemian, biologian tai koodaamisen ja robotiikan alalta. Katso ohjeet vierailun varaamiseksi Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen www-sivuilta. Tervetuloa!

ASTRONAUTTI VIERAILEE LAHDESSA

Nasan innovaatiotoiminnasta vastaava johtaja Charles Camarda vierailee Lahdessa 27. maaliskuuta. Vierailu on osa Epic Challenge- ohjelmaa, jossa opiskelijat ympäri maailmaa pyrkivät ratkaisemaan Marsin asuttamiseen liittyviä ongelmia.

Lahdessa Camarda on tavattavissa FellmanniCampuksella järjestettävässä yleisötilaisuudessa, jossa hän kertoo mm. Epic Challenge- ohjelmasta, astronautin ja rakettitieteilijän työstä ja Marsin asuttamiseen liittyvien haasteiden ratkaisemisesta. Kaikille avoin yleisötilaisuus klo 12-13 FellmanniCampuksen auditoriossa.

Lisätietoja Juha Hyytiäinen, lehtori/ tieto- ja viestintätekniikka, LAMK, 0503871931 & Tommi Veijalainen, lehtori /tieto- ja viestintätekniikka, LAMK, 0447089716

VALTAKUNNALLISET LUMA-PÄIVÄT, KANSAINVÄLINEN LUMAT-SYMPOSIUM SEKÄ KANSALLINEN & KANSAINVÄLINEN START-GAALA

Ajankohta                                               5.–6.6.2018

Paikka                                                      Tampere

Kenelle?

Maksuttomaan tapahtumaan toivotetaan tervetulleiksi kaikki matematiikkaa, ympäristö- ja luonnontietoa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat varhaiskasvatuksesta yliopistoihin, kuten myös lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat.

Ohjelma sisältää keynote-luennon, pedagogisia kahviloita uusien ajatusten ja kokemusten jakamiseksi eri teemoista, kansainvälisiä tutkimusesityksiä sekä StarT-gaalan.

SYMPOSIUM RUNSASRAVINTEISTEN JÄRVIEN KUNNOSTUKSESTA 4.-6. 6.2018 Lahdessa

Lahdessa järjestetään 4.-6. kesäkuuta yli 60 tutkijan tieteellinen symposium, LahtiLakes2018, jossa kansainväliset asiantuntijat esittelevät uusinta järvikunnostuksen tieteellistä ja teknistä osaamista. Symposiumin pääjärjestäjät ovat Vesijärvisäätiö ja Helsingin yliopisto. Katso lisätietoja

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *