Kuulumisia kesän ensimmäiseltä tiedeleiriltä

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Tiedeluokka SOLU :ssa järjestettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla tiedeleiri 1.–3. luokkalaisille. Leiriläiset pääsivät tutustumaan päivittäin luonnontieteiden eri osa-alueisiin.

1. leiripäivä: Biologia

Ensimmäinen leiripäivän aluksi leiriläiset saivat itse suunnitella leirin säännöt, joita noudattamalla saatiin aikaiseksi kaikille mukava leiriviikko. Tämän jälkeen leiriläiset pääsivät tutustumaan toisiinsa erilaisten tutustumisleikkien kautta. Aamupäivän ohjelman olimme suunnitelleet yhdessä Luontopositiivinen elämä -hankkeen kanssa, ja siihen kuului esimerkiksi retki lähimetsään ja luonnon monimuotoisuuteen perehtyminen. Iltapäivällä oli vuorossa bakteereihin tutustuminen.

2. leiripäivä: Valo ja värit

Toinen leiripäivä aloitettiin tutustumalla aamupäivän valoon ja väreihin erilaisten tiedekokeiden avulla. Lounaan jälkeen kävimme ulkona tekemässä supersaippuakuplia ja sisällä eristimme värin paprikasta, josta tehdyllä malilla lapset saivat taiteilla. Ja päivän aikana lapset saivat myös värjättyä kerhotilan päivän teemaan sopivaksi.

Tauoilla kävimme katsomassa ihanaa Kilpi-kilpikonnaa.

3. leiripäivä: Fysiikka

Aamunavauksen jälkeen tutustuttiin erilaisiin fysiikan ilmiöihin kuten sähköön ja ääneen. Iltapäivällä leiriläiset saivat ratkottavakseen vaikean pulman. Miten saada kananmuna säilymään ehjänä, kun se pudotetaan korkealta? Ongelma ratkaistiin rakentamalla kananmunalle pudotusalus, joka suojaisi sitä. Pudotusaluksia käytiin myös testaamassa ja kaikki kananmunat säilyivät ehjinä. Päivä päätettiin askartelemalla uskomattomia 3D hologrammeja.

 

 

 

4. leiripäivä: Fysiikka ja kemia

Aamulla teimme kauniita sokerisateenkaaria, joiden tekemisestä leiriläiset pitivät kovasti. Ulkoilun jälkeen siirryimme laboratorioon, missä oli vuorossa superpallojen teko. Tämän jälkeen niin leiriläiset kuin ohjaajatkin saivat herkutella itse valmistamallaan jäätelöllä. Päivä huipentui ulkona laukaistuun pullorakettiin.

5. leiripäivä: Kemia

Viides leiripäivä starttasi vauhdikkaasti, kun lähdimme heti aamulla vierailulle Niemen pelastusasemalle. Siellä pelastajat kertoivat paloturvallisuudesta ja esittelivät paloautoa leiriläisten iloksi. Leiriläiset pääsivät myös harjoittelemaan palosammuttimen käyttöä. Palattuamme jakauduimme kahteen ryhmään, joista ensimmäinen pääsi rakentamaan oman tulivuoren. Samaan aikaan toinen ryhmä oppi tunnistamaan kemiallisia varoitusmerkkejä erilaisten pelien avulla. Leiriviikon huipensi leiriläisiä hämmästyttänyt tiedeshow, jonka aikana ihmeteltiin muun muassa ihmeellistä kuivajäätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *