Sataa, sataa ropisee

Syksy on pian ovella ja sillä tuliaisenaan sadetta, tihkua, vihmaa ja rajuilmaa. Jippo katseli huolestuneena kotitalonsa lähellä ääriään myöden täynnä virtaavaa jokea. Jos vettä sataisi viikon aikana 35 mm, joen vedet tulvisivat Jipon kellariin. Kuinka paljon vettä taivaalta voi tulla viikossa? Tässä tehtävässä pääset Jipon opastuksella itse mittaamaan sademäärää ja pohtimaan, tulvisiko joki seuraavan seitsemän päivän aikana.

Kuva: Michael B. Flickr Creative Commons

Tarvikkeet

  • Tyhjä viili-/kermaviili-/maitorahkapurkki
  • Keittiöstä tuttu tilavuusmittasarja
  • Kynä
  • Paperia
  • (Taskulaskin)
Vinkki
Mikäli käytössäsi ei ole mittasarjaa,
voit käyttää ruokalusikkaa, jonka
tilavuus on 15 millilitraa eli 0,15 dl
sekä teelusikkaa, jonka tilavuus
on 5 millilitraa eli 0,05 dl.

Työohje

Pese viilipurkki.

Aseta purkki ulos aukealle paikalle. Voit laittaa purkin pohjalle kiven, jotta purkki ei lähtisi tuulen mukaan. Mittaa purkkiin kertyneen sateen tilavuus viikon ajan päivittäin samaan kellon aikaan, esimerkiksi kello 18. Käytä mittauksessa keittiön tilavuusmittasarjaa.

Tee paperille taulukko, johon merkitset päivän ja sataneen veden tilavuuden. Mikäli sadetta ei ole ollut merkitse päivän kohdalle nolla. Voit tehdä taulukon myös tietokoneella.

Lue lisää sateesta täältä!

Raportoi Jipolle!

Raportoi sadehavaintosi Jipolle. Kuinka paljon viikon aikana satoi yhteensä? Ovatko tulokset luotettavia? Onko haihdunta voinut vaikuttaa tulokseen? Millä tavalla? Pohdi, miksi on tärkeää tietää sademäärä. Voisiko sademäärää mitata myös jollain toisella tavalla? Miten?

Entä olisiko Jipon kotitalon kellari joutunut mittaamallasi sademäärällä tulvivan veden valtaan?

Opettajalle tai ohjaajalle

Tässä työssä voidaan harjoitella tutkimisen taidoista mittaamista, datan keräämistä, kuvaajien piirtämistä sekä tulosten tulkintaa. Työtä voi myös laajentaa antamalla oppilaiden suunnitella itse koeasetelma, jolla sademäärää voidaan mitata.

Kerro tutkimuksestasi allaolevaan kommenttikenttään.

Työohje tulostettavassa muodossa

Tiedosto: Sataa, sataa ropisee.doc 
Työohje sademäärä tutkimukseen doc. muodossa.

Tiedosto: Sataa, sataa ropisee.pdf 
Työohje sademäärä tutkimukseen pdf. muodossa.