Sukellus syvyyksiin

Meille on täysin itsestäänselvää, että metsät, niityt, suot ja muutkin maanpäälliset elinympäristöt kuhisevat elämää. Myös järvistä ja joista sekä merien rannikkoalueilta ja ulappavesiltä löytyy jos jonkinlaista otusta. Kaikkien näiden elinympäristöjen toiminta perustuu viimekädessä aurinkoon: Auringon valosta tulee se energia, jonka vihreät kasvit sitovat, ja jonka eläimet saavat itselleen syömällä kasveja tai toisia eläimiä. Mutta elämää löytyy myös epätavallisemmistakin ympäristöistä. Yksi tällaisista on merien syvänteet. Merien syvyyksissä olosuhteet ovat täysin erilaiset kuin maan päällä tai pintavesissä, mutta silti elämä kukoistaa sielläkin!


Kuva: Anssi Koskinen Flickr Creative Commons

Syvänmeren elinympäristöjä on vain harva ihminen päässyt näkemään ja ne poikkeavat paljon siitä, mihin olemme tottuneet. Merien syvyyksissä elävien otusten on täytynyt sopeutua muutamiin erikoisolosuhteisiin:

  • Pimeyteen: valtamerien syvyyksiin ei pääse lainkaan auringon valoa, joten siellä on pilkkopimeää
  • Kylmyyteen: syvänteiden vesi on 4 celsiusasetetta lämmintä läpi vuoden
  • Hurjaan paineeseen: merien syvyyksissä koko valtameren vesimassa lepää näiden elinympäristöjen päällä. Paine on 1000-kertainen pintavesiin verrattuna.
  • Vähäiseen happimäärään: merien syvyyksissä ei ole kasveja tuottamassa happea, ja ilmasta merien pintavesiin imeytyvä happi ei yllä syvyyksiin asti.
  • Erilaisiin tapoihin hankkia energiaa: meren ylemmistä kerroksista vajoaa aina jonkin verran kuolleita eliöitä syvänteisiin, joita syömällä eliöt voivat saada energiaa. Auringon valoa ei ole, joten kasvit eivät voi sitoa auringon energiaa käyttöönsä. Voisiko olla muita keinoja hankkia energiaa?

Nyt saatkin laittaa älynystyräsi ja mielikuvituksesi liikkeelle, ja luoda oman syvänmeren maailmasi! Piirrä kuva siitä, miltä tällainen pimeä ja kylmä syvämeren elinympäristö voisi näyttää, ja minkälaisia eliöitä siellä voisi asustella.