Tiedekukkaset

Merirosvo istui puun juurella allapäin. Hänen äitinsä lempiväri on vaaleansininen ja Merirosvo haluaisi viedä äidillensä äitienpäivän kunniaksi vaaleansinisiä valkovuokkoja. “Mutta ne ovat kaikki valkoisia!” parahti Merirosvo Jipolle, joka tuli kysymään, mikä Merirosvon mieltä painoi. “Minulla on keino, jolla saat valkovuokoista ihan minkävärisiä ikinä haluat” sanoi Jippo ja vei Merirosvon mukanaan. Tee sinäkin värikkäitä valkovuokkoja Jipon ohjeella!


Kuva: Teemu Lehtinen Flickr Creative Commons

Kukat ottavat maasta veden juuriensa avulla ja juuria pitkin vesi kulkee vartta pitkin kasvin eri osiin. Mutta kuinka vesi voi kulkea ylös pystysuoraa vartta pitkin?

Ilmiötä, jossa vesi tai muu neste kulkee maanvetovoiman vastaisesti ylöspäin putkimaista systeemiä pitkin, kutsutaan kapillaari-ilmiöksi. Vesimolekyylit tarttuvat toisiinsa ja ympäröiviin materiaaleihin. Vesimolekyylit nousevat ohutta putkea pitkin niiden tarrautuessa putken sisäpinnan molekyyleihin. Nousseiden vesimolekyylien alla olevat vesimolekyylit taas tarrautuvat jo nousseisiin molekyyleihin sekä putken seinämiin ja työntävät yläpuolella olevia molekyylejä ylöspäin. Näin vesi voi kiivetä ohutta putkea pitkin ylöspäin.

Voit havaita kapillaari-ilmiön, kun kastelet talouspaperin alalaidan veteen. Huomaat, että vesi nousee paperia ylöspäin, vaikka kastelet vain pienen kaistaleen paperia veteen!

Tiedekukkaset

Tarvikkeet:

  • Valkovuokkoja (tai mitä vain valkoisia kukkia)
  • Vettä
  • Mukeja
  • Elintarvikevärejä (myydään mm. ruokakaupoissa nestemäisinä tai pulverina)

Yksiväriset kukkaset

Värjää mukeihin vettä haluamillasi väreillä käyttäen joko elintarvikevärejä tai vesivärejä. Tee vedestä hyvin voimakkaan väristä. Aseta valkoisia kukkasia värivesiin vuorokaudeksi. Tarkkaile, mitä kukkasille tapahtuu.

Sateenkaarikukat

Tähän työhön soveltuvat parhaiten pitkä- ja paksuvartiset kukat, joiden varsi on helposti halkaistavissa. Värjää mukeihin vettä haluamillasi väreillä. Halkaise valkoisen kukan varsi n. puoleen väliin. Aseta halkaistut päät erivärisiin vesiin. Anna kukkasten olla värivesissä vuorokausi. Voit kokeilla myös halkaista varren kolmeen osaan ja värjätä kukan kolmella eri värillä!

Mitä työssä tapahtuu
Vesi nousee kasvien vartta ylös hyvin ohuita putkia, toisin sanoen kapillaareja pitkin. Vesi kulkeutuu kukan kaikkiin osiin. Huomaamme tämän, kun värjätty vesi tekee valkoisista terälehdistä värillisiä!

Vastaavan ilmiön voi havaita, kun kastaa talouspaperin yhden kulman veteen. Vesi lähtee nousemaan paperia pitkin kapillaari-ilmiön myötä.