Tipujen Talviherkku à la Hertta

Hertta haukkali hajamielisesti aamiasleipäänsä. Yhtäkkiä ikkunan takaa kuului kevyt koputus. Hän katsahti silmät unen jäljiltä vielä sikkurassa ikkunasta ulos. Ketään ei näkynyt. Pian koputus toistui. “No johan nyt on jollakulla huvit!” äkämystyi Hertta ja nousi taas. Juuri, kun hän käänsi selkänsä koputus kuului taas. Käännähtäessään ympäri Hertta äkkäsi keltarintaisen linnun, joka lämpömittarin päällä tasapainoillen nakutteli ikkunaan. “Taidat olla nälkäinen”, Hertta sanoi naputtaen sormellaan takaisin linnulle. Lintu nyökytteli. Nyt voit Hertan avulla valmistaa itse talipalloa muistuttavan talviherkun pihapiirisi linnuille! Tiedätkö, mikä lintu Hertan ikkunan takana kurkisteli?

Kuva: Sergey Yeliseev Flickr Creative Commons

Tarvikkeet

  • 500 g kookosrasvaa
  • 2-3 dl erilaisia siemeniä ja pähkinöitä: esimerkiksi auringonkukansiemenet ja murskatut maapähkinät käyvät hyvin. Voit myös käyttää valmista linnunsiemenseosta.
  • Kukkaruukku
  • Tukeva, haaroittuva keppi

Laita keppi kukkaruukun pohjan reiän läpi niin päin, että kepin haara jää kukkaruukun avonaisen puolen ulkopuolelle kuvan osoittamalla tavalla. Jos keppi ei täytä kukkaruukun pohjan reikää kokonaan, tiivistä reikä vaikka ilmastointiteipillä.

Sulata kookosrasva kattilassa, ja sekoita joukkoon siemenet. Kaada seos kukkaruukkuun ja anna sen jähmettyä viileässä paikassa. Kun herkku on jähmettynyt, voit laittaa ruukun kepistä roikkumaan vaikka puun oksaan tai aidan reunaan. Laita ruukku roikkumaan niin päin, että aukko osoittaa alaspäin. Näin linnut eivät pääse kakkimaan ruokaansa.

Lintujen ruokintapaikka on oiva paikka tarkkailla lintuja! Muistat vain pysyä tarpeeksi kaukana, jotta linnut eivät häiriinny läsnäolostasi, ja saat varmasti bongattua yhden jos toisenkin Suomessa talvensa viettävän lintulajin. Voit lähettää Jipolle listan oman lintujen ruokintapaikkasi vierailijoista!

Lue lisää lintujen talviruokinnasta!