Vahvistetaan näköaistia

“Katso, kuinka kauniin punaisena tuon vaahteran lehdet loistavat!”, huudahti Jippo Merirosvolle ja osoitti kaukana näkyvää puuta. Merirosvo katsoi kohti vaahteraa ja käveli lähemmäs. “Tarkoitat varmastikin kuinka kauniin punaisena, oranssina ja keltaisena”, merirosvo totesi katseltuaan puuta hetken. Jippo käveli ihan puun alle ja poimi käteensä yhden pudonneen lehden. “Nyt näkyy jo vihreää ja ruskeaakin väriä. Ja katsopas tämän lehden hauskaa muotoa.” Merirosvo kaiveli taskuaan virnistys kasvoillaan. “Mitähän me näkisimme tämän avulla”, hän sanoa ja nosti esiin suurennuslasin. Asiat näyttävät kovin erilaisilta jos katsomme niitä kaukaa tai ihan läheltä. Lähde Jipon ja Merirosvon mukaan suurennustutkimukseen!


Kuva: Kanegen Creative Commons

Tarvikkeet

  • Muutama vaahteran lehti, jotka ovat vaihtaneet väriään
  • Mittanauha
  • Maalarinteippiä
  • Suurennuslasi
  • Värikyniä>
  • Paperia

Aseta vaahteran lehdet pöydälle. Mittaa mittanauhalla 10 metrin matka pöydästä ja tee lattiaan maalarinteipillä merkki. Mittaa seuraavaksi pöydästä yhden metrin matka ja tee taas merkki lattiaan teipillä.

Mene 10 metrin päähän pöydästä. Katso tarkkaan lehtiä ja piirrä paperiin, mitä näet. Tee sama yhden metrin merkin kohdalla.

Seuraavaksi ota käteesi suurennuslasi. Aseta lasi lähelle silmääsi ja sulje toinen. Tuo yhtä lehteä kohti suurennuslasia, kunnes näet sen selvästi. Mitä nyt näkyy. Piirrä näkemäsi paperille.

Millaisia asioita näit kauimmasta tarkastelupisteestä? Miten mielestäsi metrin merkin kohdalla pystyi näkemään? Entä mitä asioita et pystynyt erottamaan ilman suurennuslasia? Mitä muita näköaistia parantavia laitteita ja esineitä tiedät?


Kuva: Martin LaBar Creative Commons

Opettajalle tai ohjaajalle

Tässä työssä opitaan tekemään havaintoja näköaistin avulla. Lapsi oppii vertailemaan havaintojansa etäisyyden muuttuessa tutkittavaan kohteeseen. Lisäksi työssä opitaan mittaamaan etäisyyttä. Etäisyyden mittaamiseen voi käyttää myös ei-standardisoituja mittayksiköitä, kuten askelia.