Roskaruutu

Näin kesäaikaan luonto on vehreimmillään, ja niityt ja teiden pientareetkin hehkuvat kukkaloistossaan. Mutta tarkka havainnoija huomaa myös säröjä tässä kesäisessä kauneudessa.


Kuva: Ben var der Ploeg Flickr Creative Commons

Valitettavan usein päivänkakkaroiden ja puna-apiloiden seasta pilkistää karkkipapereita, jätskitikkuja, tupakka-askeja, pullonkorkkeja ja ties mitä muita roskia. Roskat eivät kuitenkaan luontoon kuulu!

Tee nyt Jipon avustuksella roskatutkimus lähialueellasi. Valitse jostakin hyvästä kohdasta, esimerkiksi tien pientareelta tai leikkipuiston läheltä alue, jossa teet tutkimuksesi. Rajaa tältä alueelta narun ja keppien avulla pieni alue, jonka sivut siis ovat metrin mittaiset. Ja sitten roskien kimppuun! Poimi tältä alueelta pois kaikki roskat jotka löydät, ja kirjaa myös ylös, mitä roskia löysit. Muista viedä roskat lopuksi roskikseen! Voit tehdä roskaruudun useampaan kohtaan, ja vertailla eri alueiden roskaisuutta. Jännittävää on myös nähdä, roskaantuuko alue nopeasti uudestaan: voit parin viikon kuluttua tehdä roskaruudun uudestaan samalle paikalle kuin ensimmäisellä kerralla. Tuliko tälläkin kertaa yhtä paljon roskia, vai vähentyikö määrä?

Lähetä Jipolle raportti tekemistäsi roskaruuduista alla olevalla kommenttikentällä.

Lue lisää roskaamisesta täältä!

Lataa työohje tulostettavassa muodossa:

Tiedosto: Roskaruutu.doc 
Työohje Roskaruutuun doc. muodossa.

Tiedosto: Roskaruutu.pdf 
Työohje Roskaruutuun pdf. muodossa.