Siirtyykö lämpö?

Jokainen lienee joskus istahtanut saunanlauteella juuri sen yhden pahaisen naulan päälle, joka polttaa vietävästi tai unohtanut kaulaketjun kaulaan epämiellyttävin seurauksin. Luminen huurre esineiden pinnassa saattaa näyttää houkuttavalta lipaista. Miksi kieli tarrautuu metalliin kivualiaasti, mutta puupintaa maistaessa säästyy tuskaiselta tarrautumiselta? Kuumeneeko kaulaketju enemmän saunassa kuin lauteet?


Kuva: Miika S Flick Creative Commons

Usko tai älä, mutta lauteet ovat saunassa juuri samassa lämpötilassa kuin polttava naulakin. Metalli siirtää lämpöä tehokkaammin kuin puu, jonka vuoksi tunnemme epämiellyttävän poltteen.

Lämpö siirtyy aina lämpimämmästä kohteesta kylmempään. Iho on viileämpi kuin laude tai naula, koska kehomme aktiivisesti pitää saunoessa lämpötilamme elinkelvollisena. Naulasta lämpö siirtyy hetkessä ihoon, kun taas huonommin lämpöä johtava puu siirtää lämmön hitaammin.

Seuraavassa tutkimme eri materiaalien kykyä johtaa lämpöä!

Tarvikkeet

• Kuivattuja herneitä tai pippureita
• Voita
• Korkeahko kahvikuppi
• Kuumaa vettä
• Eri materiaaleista valmistettuja melko samanmuotoisia ja kokoisia kappaleita (kokeile esimerkiksi lusikoita: muovi-, puu-, teräs ja hopealusikka ovat hyviä valintoja.)

Tutkimus

Laita jokaiseen lusikkaan kiinni nokare voita ja kiinnitä voihin herne. Kaada kuppiin kuumaa vettä ja aseta lusikat nokarepuoli ylöspäin veteen. Tee hypoteesi eli oletus, mikä materiaaleista siirtää lämpöä parhaiten ja mikä huonoiten. Mistä tiedät, mikä lusikoista on paras lämmön siirtäjä?

Tiedosto: Lämmön siirtymistä.pdf 

Tiedosto: Lämmön siirtymistä – ohje opettajalle.pdf 

Raportoi Jipolle!

Raportoi tutkimuksesi Jipolle! Kerro raportissasi, mitä esineitä käytit tutkimukseen ja mikä oli hypoteesisi. Kerro tulokset ja pohdi, osuiko oletuksesi oikeaan. Voit lähettää raportin alla olevalla raporttikentällä.