Kotikutoinen hammastahna

Viikonloppuna järjestetyn Jippo-päivän kunniaksi Jippo opastaa lukijoilleen hammastahnan kotoisen valmistuksen!


Kuva: SimonQ Flickr Creative Commons

Hammastahnan valmistuksessa käytetään usein natriumbikarbonaattia eli ruokasoodaa. Ruokasooda on valkoista jauhetta, joka on emäksistä. Emäksinen jauhe auttaa poistamaan suun happamasta ympäristöstä pitäviä bakteereita. Ruokasooda ja suola auttavat hampaita puhdistumaan hiomalla hellästi likaa hampaan pinnalta hampaita harjattaessa.

Kun ruokasoodaan ja suolaan lisätään öljymäistä glyseriiniä sekä hieman vettä, saadaan yksinkertainen hammastahna. Hammastahnaan voidaan lisätä myös pisara piparminttuöljyä, jolloin suuhun tulee pesun jälkeen raikas olo.

Hammastahnaan käytettävät aineet ovat turvallisia hampaiden pesuun. Muistathan kuitenkin noudattaa työohjeita ja huolehtia käsien ja astioiden puhtaudesta kun valmistat tahnaa.

Tarvikkeet

Ruokasoodaa
Suolaa
Glyseriiniä (Apteekista)
Vettä
Makuaineeksi pisara piparminttuöljyä tai muuta elintarvikearomia tarvittaessa

Lisäksi tarvitset:
Lusikan
Kannellisen pienen tölkin
Etiketin

Työhje

• Ota tölkistä kansi pois. Lisää tölkkiin kolme teelusikallista ruokasoodaa ja yksi teelusikallinen suolaa.
• Lisää jauheseokseen 1 teelusikallinen glyseriiniä. Sekoita lusikalla. Tuloksena on paksu tahna.
• Lisää seokseen ensiksi yksi pisara vettä ja sekoita. Lisää vielä toinen tai kolmaskin pisara ja sekoita. Kun seos on mielestäsi sopivan paksua hammastahnaksi, se on valmis.
• Voit lisätä tahnaasi pisaran piparminttuöljyä tai muuta elintarvikearomia parantaaksesi hammastahnan makua. Ota aromiainetta pipetillä (tai käytä juomapilliä pipettinä) pullosta ja tiputa varovasti yksi tippa tahnaan. Sekoita.
• Laita muovitölkin kansi kiinni. Keksi hammastahnallesi nimi ja kirjoita se etikettiin. Liimaa etiketti tölkkiin. Voit kokeilla hammastahnaa kotona.

Jippo-vinkki: Juomapilli pipettinä

Käytä mehupilliä pipettinä. Aseta pillin toinen pää nesteeseen. Kun pilli on vielä vedessä, sulje pillin yläpää sormellasi. Pidä sormi tiukasti paikoillaan, kun nostat pillin ylös. Jos pillisi on läpikuultava, huomaat, että pieni määrä nestettä jäi pillin sisään!

Lataa työohje:

Tiedosto: Kotikutoinen hammastahna.pdf