Koripallokenttien koritykki

Koripallo-otteluissa ilmoitetaan usein, millä todennäköisyydellä pelaaja heittää ottelussa korin eli mikä on hänen onnistumisprosenttinsa. Nyt voit laksea oman onnistumisprosenttisi seuraamalla Jipon neuvoja.

Tarvitset:

koripallon
korin
paperia
kynän
laskimen

Ohjeet:

1. Aurinkoisena syyspäivänä on mukava lähteä ulos palloa heittelemään. Sateen sattuessa tutkimus pitää suorittaa sisätiloissa esimerkiksi liikuntatunnin yhteydessä. Kun löydät sopivan korin, voit aloitaa.

2. Valitse itsellesi hyvä etäisyys korista ja harjoitele hetki pallon heittämistä koriin. Sen jälkeen kun tuntuma on kohdillaan, kannattaa aloittaa.

3. Nyt voit alkaa tykittämään palloa koriin. Muista ottaa paperi ja kynä esille ja merkata aina heiton jälkeen menikö pallo koriin vai ei. Mitä enemmän heittoja heität, sitä tarkemman onnistumisprosentin saat. Kannattaa heittää yli 50 heittoa, jolloin onnistumisprosenttikin on lähempänä todellista osaamistasi.

4. Kun olet heittosi heittänyt, voit laskea kuinka monta heittoa heitit yhteensä ja kuinka monta niistä meni koriin. Tämän jälkeen voit laskea onnistumisprosenttisi.

5. Onnistumisprosentti laksetaan siten, että jaat koriin menneiden heittojen lukumäärän heittojen lukumäärällä. Kun kerrot tämän luvun vielä sadalla, saat onnistumisprosenttisi.

Onnistumisprosentin laskukaava: Koriin menneet heitot : kaikki heitot x 100

Esim. Jippo heitto 60 heittoa, joista 20 meni sisään. Hänen onnistumisprosenttinsa oli siis 20:60×100=33,33. Jippo heittää siis noin 33% todennäköisyydella sisään koriin.

Vinkki:

Kannattaa heittää koreja eri paikoista ja eri puolelta koria. Tällöin heittoprosenttisi ei kerro vain sitä, kuinka heität yhdestä paikkaa kenttää, vaan monesta.

Heittoja taas kannattaa olla monta siitä syystä, että onnistumisprosentti on tarkempi. Esimerkiksi jos heität vain kaksi heittoa ja toisen sisään on onnistumisprosenttisi kahdesta heitosta 50%. Pieni lukumäärä heittoja mahdollistaa satunnaisen tuurin. Mutta kun heität esimerkiksi 100 heittoa, pienenee tuuriheittojen mahdollisuus.

Ja kuten monessa urheilussa, harjoittelu tekee heittojenkin koritykin!