Mahtuuko kananmuna pulloon?

Mitä ilma on? Mitä ilmalle tapahtuu kun se lämpenee? Entä mitä tapahtuu kun ilma kylmenee?
Tässä työssä käytetään hyväksi alipainetta kun kananmuna yritetään saada pulloon. Kokeillaan!


Kuva: Steve A. Johnson Flickr Creative Commons

Tässä työssä tutkimme onko mahdollista saada keitetty kananmuna pulloon ilman että se menee rikki?

Mieti ennen työtä miten se olisi mahdollista?

Tarvikkeet

  • Lasinen pullo, jossa on tarpeeksi suuri suuaukko
  • 1 keitetty kananmuna kuorittuna
  • kattila
  • Jäämurskaa (n. 1 litra)
  • vettä
  • astia jäämurskalle
  • Sormikkaat tai lapaset tai pannulaput

Työohje

1. Keitä kananmuna kattilassa kovaksi. Keittoaika noin 10 min.

2. Kuori kananmuna.

3. Lisää kattilaan vettä ja kiehauta se.

4. Lisää astiaan jäämurska.

5. Laita kananmuna pullon suun päälle. Pullon suun pitää olla tarpeeksi pieni, jotta kananmuna ei putoa heti pulloon, mutta tarpeeksi suuri että kananmuna pysyy itsekseen pystyssä kapea pää alaspäin pullon suun päällä.

6. Laita käsineet tai patalaput käteen ja laita pullo kiehautettuun veteen. Veden tulee olla todella kuumaa. Pidä kananmunaa toisella kädellä paikallaan pullon suulla, jotta pullossa oleva ilma ei pääse karkaamaan.

7. Pidä pulloa vedessä noin 1 minuutin.

8. Nosta pullo vedestä ja laita se heti jäihin. Kananmunan pitää pysyä pullon suulla koko ajan.

9. Havaitse mitä tapahtuu.

10. Laita pullo takaisin kuumaan veteen. Havaitse mitä tapahtuu.

Mitä kananmunalle tapahtui kun pullo laitettiin kuumasta vedestä kylmään jäähän?
Mitä kananmunalle tapahtui kun pullo laitettiin takaisin kuumaan veteen?
Mistä tämä ilmiö voisi johtua?

Työturvallisuus

Käsineet tai patalaput on hyvä pitää kädessä kun käsitellään kuumaa vettä. Vanhemmilta on hyvä pyytää lupa työhön sekä apua veden ja kananmunan keittämisessä.