Miten värit sekoittuvat?

Tämän viikon tutkimustuvassa Viikin 6B kokeili, miten värit sekoittuvat. Seuraa 6B:n ohjeita ja testaa, miten värien sekoittaminen sinulta onnistuu?

Väriympyrän päävärit ovat punainen, sininen ja keltainen. Tutkimme sitä, miten päävärit sekoittuvat ja syntyy välivärejä.

Tarvikkeet:
9 kpl kahden desilitran laseja
6 suodatinpussia ja punaista, sinistä ja keltaista pulloväriä.

Miten toimitaan:

1. Sekoita pulloväreistä ja vedestä sinistä, punaista ja keltaista nestettä. Täytä lasit melkein täyteen.

2. Asettele sininen ja keltainen, punainen ja keltainen sekä sininen ja punainen lasi vierekkäin ja laita aina niiden väliin täysi lasillinen pelkkää vettä.

3. Ota kuusi suodatinpussia ja rutista ne pitkulaisiksi.Laita suodatinpussit aina siten, että toinen pää on lasissa, jossa on värillistä vettä ja toinen pää lasissa, jossa on pelkkää vettä.

4. Sitten odotetaan noin vuorokausi ja sen jälkeen voit ehkä nähdä eri värejä! Värillinen vesi ”kiipeää” suodatinpaperia pitkin ja siirtyy lasiin, jossa on pelkkää vettä. Tätä sanotaan kapillaari-ilmiöksi.

5. Lasissa sitten päävärit vähitellen sekoittuvat: sininen ja punainen väri yhdistyvät vihreäksi, punainen ja keltainen oranssiksi ja sininen ja punainen violetiksi. Kannattaa kokeilla!

Meidän kokeessamme vihreä ja oranssi muodostuivat parhaiten. Violetti jäi liian punaiseksi. Olikohan punainen väri liian voimakas ja peitti sinisen?

Näin syntyy vihreää:

Näin syntyy oranssia

Näin syntyy violettia

Suodatinpussitaidetta

Kokeilimme värien sekoittumista myös toisella tavalla: maalasimme vesiväreillä avattuihin kahvinsuodatuspusseihin. Käytimme vain päävärejä, mutta värit etenivät suodatinpaperilla ja sekoittuivat toisiinsa.

Teksti: Nuutti Käyhkö, Onni Sistonen
Kuvat: Kia Ojantola